Svømning

Sportschef har undskyldt til Mie Ø. Nielsen

Ifølge sportschefen i Dansk Svømmeunion kunne situationen omkring Mie Ø. Nielsens mentale problemer være løst anderledes.

En depression lå bag elitesvømmer Mie Ø. Nielsens beslutning om at stoppe karrieren som 24-årig sidste efterår.

I TV 2-serien 'Det, vi ikke taler om' fortæller OL-bronzevinderen, at hun i sin sværeste periode ikke følte sig forstået af Dansk Svømmeunion, der alligevel pressede hende til at stille op for Danmark.

- Jeg blev ikke hørt. Jeg blev ikke mødt med den der: ''Har du det godt?''. Nej, jeg blev mødt med den der: ''Er du klar?'', fortæller hun blandt andet.

Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach, erkender, at Mie Ø. Nielsens situation kunne være løst på en anden måde.

- Vi er jo også mennesker, og når man kigger tilbage, kan man jo altid tænke, at der var ting, man skulle have gjort anderledes. Eller at Mie skulle have ringet til nogen eller have haft hjælp til det. Eller at Mies træner skulle have gjort noget anderledes. Det kan man jo altid have forskellige oplevelser af, siger sportschefen til TV 2 SPORT.

Lars Green Bach fortæller, at han ikke kendte til depressionen, men at han har talt med sin tidligere elitesvømmer om problemerne, der var var værst i årene efter OL i 2016.

- Da Mie fortalte mig om det sidste forår, undskyldte jeg også overfor hende for den oplevelse. Fejlen ligger jo i den drøftelse og den dialog, der har været mellem Mie og den pågældende landstræner på det tidspunkt, siger han.

Et forpligtende fællesskab

Ifølge Mie Ø. Nielsen handlede det for Dansk Svømmeunion om at få hende til at stille op, fordi det ellers ville gå ud over den støtte, man modtager fra Team Danmark.

Og selvom forholdet mellem unionen og Team Danmark fungerer således, blev det brugt forkert i denne situation, medgiver Lars Green Bach.

- Ligesom svømmerne er i et forpligtende fællesskab, er vi jo også i et tæt og godt forpligtende fællesskab med Team Danmark. Så det er jo også noget af det, vi har arbejdet med i de senere år – at være mere tydelige omkring de gensidige forventninger.

- Jeg tror, der er mange, når de kigger udefra og ind, der tænker, at ’'landsholdssvømmere svømmer OL, EM og VM, og at det er naturligt for dem'’. Og det er jo også en naturlig del af den samarbejdsaftale, vi har med Team Danmark. Men det skal jo ikke - i min optik - bruges til at lægge et forkert pres på svømmerne i de pågældende situationer, siger sportschefen.

I sin karriere nåede Mie Ø. Nielsen at vinde - eller være med til at vinde - ni VM-guldmedaljer og en OL-bronzemedalje mellem 2011 og 2016.

Vi forventer, at de ændringer, vi har lavet nu, kan være med til at undgå det

Lars Green Bach, sportschef i Dansk Svømmeunion

Nye tiltag skal forhindre en gentagelse

Mie Ø. Nielsens eksempel har været med til at ændre måden, Dansk Svømmeunion vil arbejde på i fremtiden.

Ifølge sportschefen handler det om at genskabe tillid og plads til tale højt om sine problemer - blandt andet gennem trivsels-initiativet 'Landsholdenes samarbejdsforum' - så den 24-årige nordjydes skæbne ikke gentager sig.

- Vi forventer, at de ændringer, vi har lavet nu, kan være med til at undgå det – at vi får et forum, hvor vi kan tale om uenigheder og få en stærkere stemme fra svømmernes side - hvor man kan gå hen, hvis man er uenig og ikke føler sig hørt.

- Det er væsentlige ingredienser i, at vi gør noget andet for at løse den her problemstilling og ikke kommer i den situation, som Mie har været i, siger Lars Green Bach.

Mie Ø. Nielsen og to andre danske atleter fortæller om svære emner i TV 2 PLAY-serien 'Det, vi ikke taler om'. Se de to første programmer på PLAY allerede nu: