Svømning

Opkald tvang Blume til at træffe valg, der har ændret hendes liv

Fra nomadeliv til faste rammer. Pernille Blumes 2021 er gået i en helt anden retning, end hun forestillet sig. Og hun er vild med det.

Når EM i svømning begynder på mandag, går Pernille Blume ind til mesterskabet med en nyfunden ro og tilfredshed.

Sammen med det sædvanlige smil stråler overskuddet ud af den danske OL-vinder, og det er der en årsag til. 2021 har nemlig budt på mange, sunde forandringer i Blumes liv. Både som atlet og som privatperson.

Havde det ikke været for coronapandemien, ville Pernille Blume have fortsat med at leve et liv i en kuffert på et hotelværelse i Tyrkiet, hvor træning og fritid smeltede sammen til én lettere utilfredsstillende masse. Men da hendes telefon ringede sidste år, blev hun tvunget til at træffe et valg.

- Jeg fik et opkald fra min træner om, at de havde tænkt sig at stoppe træningsprogrammet i Tyrkiet. Derfor skulle jeg tage en beslutning om, hvad jeg nu skulle, siger Pernille Blume i et stort interview med TV 2 SPORT.

Dermed stod det klart, at træningslejren, hun havde været en del af siden sommeren 2019, var et afsluttet kapitel.

Målet, hun havde arbejdet hen mod, OL i Tokyo, var dog på ingen måde væk. Det lå stadig og lurede, og derfor skulle Blume både finde ud af, hvordan hun personligt og sportsligt skulle få tilværelsen til at fungere.

Svaret på det hele blev Sydfrankrig.

- Jeg flyttede til Frankrig tilbage i januar, og det har bare været en rigtig god start både i forhold til mit forhold til træneren, de andre svømmere. Ja, det har virkelig givet noget på mange planer, siger hun.

Held i uheld

Pernille Blume rykkede træningen til Marseille og flyttede sammen med sin kæreste, den franske svømmer Florent Manaudou, som tidligere har boet i den sydfranske by.

Dermed blev livet på et hotelværelse byttet ud med faste rammer uden at skulle leve et pendlerliv.

- Marseille var altid en mulighed og noget, jeg tænkte over. Men at det skulle komme nu, var ikke lige planen. Det er lidt held i uheld, for på en eller anden måde føler jeg, at det har været en rigtig god beslutning for mig at komme til Marseille. For det har udfyldt en masse behov, som jeg ikke var klar over, jeg havde, siger Blume og tilføjer:

- Det har været rigtig rart at få en form for hverdagsfølelse her. At have følelsen af, at man skaber et liv sammen med Flo (Florent Manaudou, red.). Det har været rigtig dejligt at komme ned og møde nogle nye mennesker med filosofier, som har passet lidt mere med den filosofi, jeg selv har haft i mit hoved.

Hård tilværelse byttet ud med livskvalitet

I halvandet år pendlede Pernille Blume mellem Danmark og Tyrkiet for at blive en så god som mulig svømmer inden OL i Tokyo.

Hun havde dog svært ved at finde sig tilpas i den form for træningssetup.

- Det var rigtig hårdt og svært at pendle frem og tilbage mellem Danmark og Tyrkiet. Man har jo ikke på samme måde et normalt liv, fordi man bor på hotel. Man lever lidt et nomadeliv, hvor man hele tiden flytter sig. Det har jeg vildt svært ved. Jeg er en person, der behov for stabilitet og faste rammer, siger Pernille Blume.

Ny bopæl har også betydet ny træner. Det gode samarbejde med James Gibson er slut, og i stedet er hun blevet tilknyttet franske Julien Jacquier. Det er hendes kæreste også, hvilket fungerer glimrende.

- Vi har begge to skullet starte op med denne træner, og det har været fedt at kunne sparre med hinanden på det punkt. Hvad har været fedt, hvad har været anderledes, hvad kunne der være mere af?

- Det har været rigtig rart. Vi har aftalt, at når vi har fri fra træning, laver vi andre ting. Han kender til ting her. Der er bare flere muligheder, og jeg har en anden ro og en anden følelse i kroppen, siger Pernille Blume.

Mistede modet på grund af modgang

Om lidt gælder det EM i Budapest. Det er første mesterskab siden 2019, og det plejer at være et stort mål for Pernille Blume. Denne gang er det dog lidt anderledes af flere årsager.

Mellem jul og nytår sidste år brækkede hun sin hånd, og senere blev hun ramt af coronavirus. Noget, hun skulle bruge længe på at komme sig helt over.

- Efter corona havde jeg hovedpine, var træt, havde svært ved at koncentrere mig og sov helt vildt meget. Hver gang jeg trænede, fik jeg en kæmpe hovedpine og var træt. Jeg var lidt ved siden af sig selv og ikke helt oppe på dupperne.

- Det var svært, fordi det var mentalt hårdt. Lidt efter lidt mistede jeg modet og optimisme på tingene. Jeg havde også en dag, hvor jeg var rigtig ked af det, og syntes, det hele var lidt svært, siger Pernille Blume.

Nu mærker hun ikke længere noget til det, men holder sammen med trænerteamet øje med, om coronavirussen har sat sine spor på kroppen.

EM bliver derfor mere en test frem for et stævne, hvor hun går efter guldmedaljer.

Derudover venter et OL til sommer, som hun går ind til som forsvarende mester i 50 meter fri. Derfor er det vigtigere at toppe i slutningen af juli frem for i midten af maj.

- Selvfølgelig vil jeg gerne vinde en medalje, og selvfølgelig ville jeg elske at blive olympisk mester igen – det vil da være for fedt. Men jeg vil også bare sige, at det ikke kommer til at ødelægge mig, hvis jeg ikke gør.

- Jeg vil gerne svømme mit års bedste tid, og hvad det giver af resultat, er svært at sige, siger Pernille Blume.

Følg EM i svømning fra mandag formiddag på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.