OL Tokyo 2020

Døvblind atlet dropper legene i Tokyo - nægtet hjælp og personlig pleje

Den tredobbelte amerikanske PL-guldvinder Becca Meyers har tirsdag oplyst, at hun alligevel ikke deltager ved De Paralympiske Lege i Tokyo.

De Paralympiske Lege i svømning bliver en stjerne fattigere.

Becca Meyers fra USA, der er døvblind, fortæller i et langt opslag på Instagram, at hun dropper sin deltagelse. Det skyldes, at USA's Olympiske og Paralympiske Komité (USOPC) har afvist hendes anmodning om at få en personlig plejer med til legene.

- Jeg har taget den indvoldsvridende beslutning at trække mig fra De Paralympiske Lege i Tokyo 2020. Jeg er vred, jeg er skuffet, men mest af alt er jeg ked af ikke at kunne repræsentere mit land.

- USOPC har nægtet en rimelig og essentiel hjælp for mig som døvblind atlet, der gør det muligt for mig at deltage i Tokyo. Gentagne gange har jeg fået at vide, at jeg ikke behøver en PCA (personlig plejer, red.), som jeg stoler på, fordi der allerede vil være en PCA til stede til at assistere mig og 33 andre paralympiske svømmere, hvoraf ni også er plaget af synshandicap.

Døvblindhed er et kombineret handicap, der består af alvorlig syns- og hørenedsættelse. Det kan vise sig i forskellige former fra person til person, hvoraf nogle er helt døve og helt blinde, mens andre har synsrest eller hørerest.

Meyers lider af Ushers syndrom. En sjælden genetisk sygdom, der resulterer i nedsat syn og forringet hørelse.

Har tilladt det før

Videre i opslaget skriver Becca Meyers, at komitéen siden 2017 har givet tilladelse til, at hun må medbringe sin mor og en personlig plejer.

Selvom amerikaneren anerkender, at der på grund af coronapandemien er nye retningslinjer angående sikkerhed, understreger hun, at en troværdig assistent er nødvendig for hendes evne til at konkurrere.

Derfor håber hun, at opslaget og hendes exit kan være med til, at andre paralympiske atleter ikke skal opleve det samme som hende.

I en kommentar til The Washington Post oplyser USOPC ifølge CBS News, at de kæmper med "hidtil usete begrænsninger omkring, hvad der er muligt på jorden i Tokyo".

- Som det er blevet rapporteret bredt, tillader Tokyos Organiserende Komité af de Olympiske og Paralympiske Lege - under ledelse af Japans regering - intet andet personale end operativt essentielt personale med roller relateret til den samlede gennemførelse af sportsgrenen.

Becca Meyers skulle have deltaget i fire svømme-discipliner i Tokyo. Hun har vundet tre guldmedaljer og talrige verdensmesterskaber.