OL Tokyo 2020

Svømmere er rasende og kede af det – fejl spolerer OL-drømmen

Den danske 4x200 meter-holdkap hos kvinderne kommer ikke til OL alligevel. Direktøren i Dansk Svømmeunion forstår ærgrelsen.

Forestil dig, at du bruger størstedelen af dit liv på at komme med til OL. Blod, sved og tårer. En floskel, der i dette tilfælde er meget mere end blot en kliché.

Det arbejde resulterer i, du kommer til OL. Tror du. Det er den melding, du får, og alt er i den skønneste orden.

For svømmerne Marina Heller Hansen, Amalie Søby Mortensen og Maj Howardsen var det tilfældet. De havde fået fortalt af Dansk Svømmeunion, at de skulle med til De Olympiske Lege i Tokyo i 4x200 meter holdkap. Men det skete ikke.

- Vi er både vrede og frustrerede over situationen. Men mest af alt er vi virkelig kede af den måde, vi er blevet behandlet på, fordi vi mener, at situationen kunne have været undgået, skriver de tre svømmere blandt andet i en længere fælles udtalelse til TV 2 SPORT.

Og hvorfor er de vrede og frustrerede?

I midten af juni var svømmerne en del af OL-mediedagen, hvor de lavede aftaler om interviews, bestilte tøj, underskrev papirer, lavede PR-billeder, forberedte akkreditering, fik foredrag om OL og modtog mails om rejsen. Men deltagelsen blev stadig ikke offentliggjort.

Manglende tilmeldinger

Formaliteter, der aldrig blev formelle. 30. juni ringer Dansk Svømmeunion med en dårlig nyhed. 4x200 meter-holdkappen er blevet afvist, og de skal ikke deltage ved OL alligevel. De skal de ikke, fordi de manglede at bestå nogle af FINAS (Svømmeforbundets Verdensorganisation, red.) b-kravtider. Tider, der kan og skal opnås i direkte finaler og indledende heats inden legene i Tokyo.

I udtalelsen til TV 2 SPORT skriver svømmerne, at de gentagne gange har gjort Dansk Svømmeunion opmærksom på, at b-kravtiderne er en betingelse, hvorfor svømmerne mente, at det var en god idé at undersøge, om det også var det.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Merete Riisager, der er direktør i Dansk Svømmeunion, og hun oplyser, at unionen modtog bekræftelsen om OL-deltagelsen fra FINA, men at betingelsen om b-kravtiderne ikke fremgik.

Er der ikke gået noget galt i kommunikationen mellem jer, FINA og svømmerne?

- Man kan altid sidde og efterrationalisere, men det er ikke så kompliceret. Det er sådan, at FINA melder ud, at holdkappen skal med, men skriver ikke med, at de skal overholde b-kravtiderne. Det bliver så klart ved en senere lejlighed. I det gap (hul, red.) har vi selvfølgelig holdt svømmerne informeret, og derfor er skuffelsen selvfølgelig rigtig stor, siger Merete Riisager.

- Polen har sendt seks svømmere hjem, og det er en situation, vi gerne vil undgå. Så vi skal selvfølgelig stille med de svømmere, der overholder de formaliserede krav, og sådan er det. Det er smadderærgerligt, men vi har gjort alt, hvad vi kunne for at tale med FINA om det her, men vi skal leve op til kravene. Længere er den ikke, lyder det fra direktøren, der altså henviser til sagen med Polen, hvis forbund var kommet til at sende for mange svømmere afsted.

Sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach, udlægger samme forklaring til TV 2 SPORT.

- Det er vores opfattelse, at vi kommer med (til OL, red). De (FINA, red.) inviterer holdkappen og skriver, at vi er berettiget til at svømme holdkappen, siger han.

Knas med kommunikationen

Betingelsen om kvalifikationskravet har svømmerne som nævnt hele tiden været bevidste om, hvorfor de flere gange har tilbudt, at de gerne ville til internationale stævner for at tage b-kravtiderne.

I juni var der blandt andet fem FINA-godkendte stævner, men unionen fandt det ikke nødvendigt at tilmelde svømmerne, ligesom svømmerne forklarer, at de blev bedt om ikke at foretage sig noget. Sandsynligvis fordi, unionen allerede havde modtaget en bekræftelse om, at OL-deltagelsen var i orden.

Da afvisningen faldt, blev Dansk Svømmeunion - ifølge den fælles udtalelse - bedt om at tage ansvaret. Det ville unionen ikke imødekomme, og nu står svømmerne altså tilbage med den lange næse.

Merete Riisager forklarer videre, at alt har været langt fra normalen. Væsentlig information er udeblevet, fordi coronapandemien har gjort det hele mere omstændigt, hvilket forklarer fejlen.

- Det er, fordi det kommer ovenpå et år med corona. Alting er blevet presset meget sammen, og det er ikke foregået, som det plejer. Man har ikke haft den samme tid til at afsøge tingene. Hele den systematik, der er i en normal OL-forberedelse, har jo ikke været der i år. Det hele er blevet presset enormt meget sammen, og det er en af årsagerne til, at man får den her slags informationer, og det kan ikke gøres så meget anderledes, lyder det.

"Det må ikke ske"

I den fælles udtalelse lægger de tre svømmere - Marina Heller Hansen, Amalie Søby Mortensen og Maj Howardsen - ikke skjul på, at de er frustrerede over forløbet og den behandling, de har fået. Yderligere står der:

- Én ting er at misse en kravtid til et stort mesterskab. Det sker, og det er en del af sporten. En anden ting er ikke at blive givet muligheden for at gå efter det af sit forbund. Det må ikke ske.

- En tredje og helt absurd ting er så at lade sine atleter vide, at deres største professionelle drøm er gået i opfyldelse – at de skal til OL - og så efterfølgende lade dem gennemgå en to uger lang emotionel rejse, der ender med en total ansvarsfralæggelse fra forbundets side og dernæst meddelelsen om, at de ikke skal afsted alligevel.

Skuffelsen kan Merete Riisager sagens sætte sig ind i.

- OL-udtagelse er et anspændt foretagende, man skal ramme meget præcist. Det foregår i tæt dialog med Team Danmark og med DIF (Danmarks Idrætsforbund, red.), og man skal overholde de krav, der sættes internationalt. Når man har været helt tæt på målstregen, kan man godt føle, at ”hvorfor gik det så galt?” Men det er nu engang de retningslinjer, der er.

- Jeg håber, at de kommer med til store mesterskaber fremover. Det, vi vil lægge planer efter, er deres fremtidige karrierer. Og det er det, vi har fokus på, siger direktøren til sidst.

Helena Rosendahl Bach er det fjerde medlem af holdkappen, men hun er draget til Tokyo, da hun skal konkurrere i 1500 meter fri og i 200 meter butterfly.

Marina Heller Hansen, Amalie Søby Mortensen og Maj Howardsen var faktisk så meget en del af OL, at de har modtaget en mail fra Kronprins Frederik, der ønskede dem held og lykke ved legene. Yderligere var de også med i en quiz med Danmarks Radio om OL.