OL Tokyo 2020

Internationalt svømmeforbund om dansk tvist: OL-krav har ikke ændret sig

Det Internationale Svømmeforbund går nu i rette med Dansk Svømmeunions udlægning om, at Danmark er blevet stillet en betingelsesløs OL-plads i udsigt.

De tre danske svømmere Maj Howardsen, Marina Heller Hansen og Amalie Søby Mortensen har oplevet et sandt mareridt, hvor en OL-drøm er bristet på værst tænkelig vis.

Først blev de orienteret om, at de var udtaget til OL. Men efterfølgende fik de besked om, at de alligevel ikke skulle afsted.

- Jeg er rigtig, rigtig ked af det, og jeg er rigtig skuffet. Jeg er vred, fordi svømning er mit hjertebarn. Men jeg er så meget i chok, at jeg kan ikke mærke det endnu, siger Maj Howardsen til TV 2 SPORT.

Det internationale svømmeforbund, FINA, og Dansk Svømmeunion er uenige om, hvordan det er endt med, at de tre svømmere står tilbage med en bristet OL-drøm.

Dansk Svømmeunion havde forsikret svømmerne om, at de havde en plads ved legene. Ifølge svømmeunionen havde FINA givet dem en betingelsesløs plads - men kun en måneds tid før legene fik unionen alligevel besked om at svømmerne skulle have sat nogle bestemte tider for at kvalificere sig.

Tider, som de på det tidspunkt ikke kunne nå at sætte.

Men reglerne og kravene har hele tiden været klare, lyder det nu i en mail fra FINA til TV 2 SPORT.

- FINA har altid klart forklaret til alle dets medlemmer, hvilke kvalifikationskrav der er relateret til deltagelse i holdkap ved OL. Disse regler er ikke nye og har været brugt i tidligere udgaver af OL, skriver FINA.

Stod på alle de rigtige lister

Svømmerne havde ellers al mulig grund til at tro, at de skulle afsted til Tokyo, eftersom de deltog i alle aktiviteter for OL-deltagere. De modtog sågar information om afrejsedatoen.

24-årige Maj Howardsen er ekstra ærgerlig over at gå glip af OL, fordi hun sammen med Marina Heller Hansen og Amalie Søby Mortensen har gjort, hvad de kunne for at være helt sikre på, at de var berettiget til at deltage ved OL. Det siger hun til TV 2 SPORT.

- Da vi bliver ringet op og får at vide, at vi skal med til OL, er det første, vi gør, at stille spørgsmålstegn ved om der er styr på de her B-kravtider. Vi bliver forsikrede om, at vi står på alle de rigtige lister, og at det ikke er noget problem, siger hun.

Men den bekymring nåede ifølge sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach, ikke hans bord:

- De har ikke rettet henvendelse til mig om at ville svømme stævner, så det kan jeg ikke komme nærmere. Jeg er ikke involveret i alle dialogerne i dansk svømning, lyder det i et svar til TV 2 SPORT torsdag.

Når I jo er bekendt med regelsættet, skulle I så ikke i højere grad have søgt at få den endelige afklaring på, om det var lige så betingelsesløst, som du giver udtryk for?

- Vi stoler på den betingelsesløse invitation fra FINA, indtil FINA vender rundt på tallerkenen og konkluderer, at det ikke er en betingelsesløs holdkap-plads, vi har fået alligevel, fortæller Lars Green Bach torsdag.

FINA er ærgerlige over det forløb, de tre svømmere har måtte gå igennem.

- Det er en prioritet for FINA, at vores atleter har det godt, og vi opfordrer alle nationale forbund til at være sikre på, at deltagelse er bekræftet, før atleterne får en endelig bekræftelse på, at de skal deltage i konkurrencer, skriver FINA.

Tilbage står de tre danske svømmere med en bristet OL-drøm, og for Maj Howardsen er det en hård pille at sluge.

- Vi er jo ikke bare atleter, vi er jo også mennesker, der dedikerer vores liv til det her, siger Maj Howardsen.

Dansk Svømmeunion har ikke stillet op til mundligt interview

TV 2 SPORT har dagen igennem fredag forsøgt at få et mundtligt interview med Dansk Svømmeunion for at forholde dem FINA's udlægning og få uddybende svar. Men de har fredag aften endnu ikke stillet op.

I stedet har de sendt dette skriftlige svar fra sportschef Lars Green Bach:

- Jeg er ikke enig med FINA, og jeg mener, at de 15 dage, hvor svømmerne troede de skulle afsted, skyldes uklar kommunikation fra FINA. Jeg anerkender, at det har været en meget hård periode for svømmerne. Svaret fra FINA ændrer ikke på, at nogle af svømmerne ikke efterlever FINA's internationale kvalifikationskriterier, og derfor kan de ikke deltage ved OL, skriver han.

OL er fredag officielt skudt i gang. De første svømmekonkurrencer afvikles fra lørdag.