OL Tokyo 2020

Dansk Svømmeunion påtager sig ansvaret for OL-koks

Dansk Svømmeunions formand erkender, at unionen bærer ansvaret for tre svømmeres bristede OL-drøm.

De tre danske svømmere Maj Howardsen, Marina Heller Hansen og Amalie Søby Mortensen har gennemlevet et sandt mareridt.

Først var de blevet stillet i udsigt, at de skulle til OL i Tokyo, men sidenhen fik de at vide, at de ikke kunne komme afsted alligevel.

Dansk Svømmeunion og Det Internationale Svømmeforbund (FINA) har siden været uenige om, hvem der havde ansvaret for, at de tre svømmere fik knust deres OL-drøm på værst tænkelig vis.

Men nu påtager Dansk Svømmeunion sig ansvaret for ikke at have været grundige nok.

- Selvom kommunikationen fra FINA har været mangelfuld, ligger ansvaret for at tjekke og videregive informationerne hos Dansk Svømmeunion. Det kan vi gøre bedre, og efter OL skal vi se processerne igennem, så vi undgår lignende situationer, skriver formand for Dansk Svømmeunion, Pia Johansen, i et opslag på Facebook.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Pia Johansen, der ikke ønsker at komme med yderligere kommentarer.

Svømmere forsøgte at gøre Dansk Svømmeunion opmærksom

Ifølge de tre svømmere havde de ellers gjort Dansk Svømmeunion opmærksom på, at der kunne være et problem med udtagelsen til OL.

- Da vi bliver ringet op og får at vide, at vi skal med til OL, er det første, vi gør, at stille spørgsmålstegn ved om der er styr på de her B-kravtider. Vi bliver forsikrede om, at vi står på alle de rigtige lister, og at det ikke er noget problem, udtalte Maj Howardsen til TV 2 SPORT, kort før OL startede.

Til det har sportschef i Dansk Svømmeunion Lars Green Bach fortalt, at det ikke er noget, han har været bekendt med.

- De har ikke rettet henvendelse til mig om at ville svømme stævner, så det kan jeg ikke komme nærmere. Jeg er ikke involveret i alle dialogerne i dansk svømning, siger han.

Dansk Svømmeunion forsikrede dog svømmerne om, at de havde en plads ved de olympiske lege. Ifølge svømmeunionen havde FINA givet dem en betingelsesløs plads. Svømmerne deltog derfor i alle aktiviteter for OL-deltagere. De modtog sågar information om afrejsedatoen.

Men kun en måneds tid før legene fik unionen alligevel besked om, at svømmerne skulle have sat nogle bestemte tider for at kvalificere sig.

Tider, som de på det tidspunkt ikke kunne nå at sætte.

- De 14 dage, hvor svømmerne troede, de skulle til OL, og senere fik at vide, at de ikke skulle, ville vi alle gerne have været foruden, lyder det fra formand Pia Johansen.

Vil sørge for nødvendig hjælp til svømmerne

For Maj Howardsen har det været en hård tid.

- Jeg er rigtig, rigtig ked af det, og jeg er rigtig skuffet. Jeg er vred, fordi svømning er mit hjertebarn. Men jeg er så meget i chok, at jeg kan ikke mærke det endnu, siger Maj Howardsen.

Dansk Svømmeunion vil nu sørge for, at de tre svømmere får den nødvendige hjælp til at komme videre.

- Efter OL vil bestyrelsen sikre, at administrationen i Dansk Svømmeunion i samarbejde med øvrige samarbejdspartnere tilbyder at hjælpe svømmerne videre, så de får bearbejdet deres oplevelse og sætter nye mål for fremtiden, skriver Pia Johansen.

Der er 11 danske svømmere med ved OL i Tokyo.