OL Tokyo 2020

Efter årtier kan Ottesen endelig være ligeglad

Svømmekarrieren er slut, og nu handler det 100 procent om at være mor og kunne nyde friheden for Jeanette Ottesen.

For 20 år siden begyndte det for alvor at tage fart ved et ungdoms OL. Natten til søndag sluttede svømmekarrieren så for Jeanette Ottesen ved OL i Tokyo.

I størstedelen af de år har hun skullet følge en stram plan for, hvor meget hun skulle spise, sove og styrketræne. Og selvfølgelig svømme.

Men det er nu overstået for Ottesen, der i stedet har udset sig en anden opgave:

- Jeg glæder mig til at komme hjem og bare være mor. At jeg ikke skal tænke på at passe på min krop og ikke kunne bære min datter, fordi jeg skal passe på min ryg.

- At jeg ikke skal tænke på at spise hele tiden, sove og slappe af. Jeg glæder mig til at være ligeglad, siger Jeanette Ottesen til TV 2 SPORT.

Ved hendes femte OL færdiggjorde den 33-årige dansker karrieren med en finale i 4x100 meter holdkap.

Det kan godt være, det lyder mærkeligt, men jeg har brug for at være husmor i noget tid

Jeanette Ottesen

Her sluttede Danmark sidst af de otte hold, men bagefter var det mere fremtiden end finaleresultatet, der fyldte for Jeanette Ottesen.

For fremadrettet skal hun ikke kontrollere, hvor meget hun bruger sin krop i hverdagen. Eller om måltiderne indeholder nok om kulhydrater:

- Jeg kan spise en salat, hvis det er det, jeg har lyst til. Det er lige meget, for jeg behøver ikke noget energi.

- Jeg glæder mig til bare at løfte Billie (hendes datter red.) og lege med hende, til jeg ikke kan gå mere. Det er lige meget, for jeg skal ikke bruge min krop. Alle de ting, som, jeg føler, har hæmmet mig som mor. Dem glæder jeg mig til at være ligeglad med, siger Ottesen.

Ukendt fremtid

Ved sine i alt fem OL-deltagelser har Jeanette Ottesen vundet en enkelt bronzemedalje, der kom i hus på holdkappen ved OL i Rio i 2016. Men i hele karrieren er det blevet til mere end 100 styks af forskellig karat.

Ifølge den internationale svømmeunion, FINA, har Jeanette Ottesen vundet i alt 112 medaljer til stævner, EM, VM og OL. Det er blevet til 58 af guld, 24 af sølv og 30 af bronze.

Jeg gav fandeme aldrig op

Jeanette Ottesen

Men de næste år handler det ikke om hæder i bassinet, men derimod hygge i hjemmet.

- Det kan godt være, det lyder mærkeligt, men jeg har brug for at være husmor i noget tid. Det har jeg overhovedet ikke været.

- Jeg har med vilje ikke lagt nogle planer angående arbejdskarriere. Jeg har med vilje ikke overhovedet planlagt noget, for jeg har brug for at komme hjem og samle mine tanker, siger Ottesen, der vil fokusere på at støtte sin husbond, britiske Marco Loughran, og hvad hans karriere bringer enten i Danmark eller andetsteds.

Til gengæld har den femfoldige verdensmester helt styr på, hvad den nærmeste fremtid kommer til at byde på: Væske i både øjenkrog og mundvig.

- Jeg skal bare fejre, græde og kramme. Jeg håber, at der er noget champagne eller en bajer i OL-byen, vi kan skåle med. Jeg håber bare på, jeg skal grine og græde resten af dagen.

Vil huskes som en fighter

Som fjerde og sidste danske kvinde i vandet fik Jeanette Ottesen æren at færdiggøre holdkappen i OL-finalen - akkurat som karrieren nu er færdig.

For de øvrige tre danskere i Ottesens sidste løb, Julie Kepp Jensen, Signe Bro og Pernille Blume var det også en stor ære at svømme med medaljeslugeren fra Lyngby.

- Jeg er glad for, at vi tre andre steppede op og kunne give hende den oplevelse, som jeg synes, hun fortjener, siger Pernille Blume.

OL-guldvinderen fra Rio er en af de svømmere, som nu for første gang skal vænne sig til, at Jeanette Ottesen ikke længere er en aktiv kollega i klorvandet.

Men som Ottesen selv sætter ord på, så har hun en forhåbning om, at hun har hjulpet og opmuntret kollegaer og generelt bare kvinder i sin karriere:

- Jeg håber da, at jeg har gjort en forskel. Jeg håber, jeg har inspireret nogle mennesker. Men det er også et tough game. Og man får det ikke at vide undervejs. Det er sådan lidt typisk, at så står man her, når man er færdig, og så får man det at vide. Nogle gange kunne man godt have brugt at få det at vide henad vejen. Jeg håber, jeg har inspireret rigtig mange kvinder især.

- Men det er koldt på toppen, og det er tough game, så det er ikke noget, man bliver fodret med undervejs, siger en rørt Ottesen med bævrende stemme.

Hvad vil du gerne huskes for?

- Jeg vil gerne huskes for at være en fighter og en person, der ikke har givet op. Uanset hvor lidt folk har kunnet lide mig, og hvor meget til besvær jeg har været.

- Jeg gav fandeme aldrig op. Og jeg var en god sportsmand hele vejen igennem uanset hvad.

TV 2 SPORT fulgte Jeanette Ottesens hårde kamp for at kæmpe sig tilbage efter at have født og kvalificere sig til dette OL. Se dokumentaren på TV 2 PLAY.