Rivaler undrer sig over svensk stjerne: - Hvordan er det muligt?

Tilbage i februar brækkede den olympiske mester Sarah Sjöström albuen, men mod alle odds er hun klar til på ny at kæmpe om OL-medaljer.

Hun har tre olympiske medaljer og 11 VM-titler på CV'et, men lørdag præsterede den svenske svømmer Sarah Sjöström sin måske største bedrift i karrieren - endda helt uden at vinde noget.

Den 27-årige svensker efterlod i hvert fald flere konkurrenter måbende over sin præstation i det olympiske bassin i Tokyo, hvor hun svømmede sig i finalen ved 50 meter fri.

- Hvordan fanden er det muligt?, spurgte de amerikanske svømmere åbent ud i mixed zone umiddelbart efter semifinalen ifølge Aftonbladet.

Årsagen til forbløffelsen hos rivalerne skal findes i, at det svenske OL-håb tilbage i februar brækkede albuen, men alligevel har formået at blive fit og ramme topformen til legene i Tokyo.

Det er da heller ikke kun de amerikanske svømmere, der er fuld af beundring over den mangedobbelte verdensmesters præstation.

- Er folk i i tvivl om, hvor stor en præstation det er, kan de bare prøve at brække deres egen albue og så svømme sig i en OL-finale, siger den svenske svømmer Michelle Coleman til Aftonbladet.

Metalplade, seks skruer og stor tvivl

Det har da også krævet lidt ekstra end normalt for Sarah Sjöström at svømme sig i endnu en olympisk finale.

Albuebruddet i februar bød på en lang pause, en besværlig operation, 16 sting og ikke mindst en stor metalplade samt seks skruer til at holde sammen på armen.

Først i marts blev stingene fjernet, og så kunne den lange, seje kamp mod OL igen begynde. En kamp, der ikke handlede om at vinde medaljer ved legene i Japan. Deltagelse var eneste mål for Sarah Sjöström.

- Jeg er næsten som en robot, fortalte svenskeren selv undervejs i genoptræningsforløbet til AP.

- Da jeg tog mine første svømmetag efter operationen, sagde jeg til mig selv: "Jeg kan ikke det her mere. Jeg kan ikke se mig selv svømme som tidligere."

- Det var umuligt. Det første lange stykke tid svømmede jeg udelukkende med en arm bare for at gøre noget.

Nu drømmes der om medalje

Men Sjøstrøm nåede sit mål. Svenskeren har faktisk overgået samtlige forventninger og ikke mindst imponeret det meste af svømmeverden samtidig.

Søndag morgen er der så medaljer på spil. Finale i 50 meter fri, hvor svenskeren skal se, hvad formen rækker til overfor blandt andet danske Pernille Blume.

- Det er fantastisk, fortæller Sarah Sjöström til Aftonbladet om søndagens finale.

- Jeg kunne ikke svømme i et par måneder, og nu er jeg i finalen i en af de hårdeste discipliner. Jeg er allerede meget bedre, end jeg troede var muligt ved det her OL.

Det er klokken 03.37 søndag morgen dansk tid, at Sjöström, Blume og de andre hurtige kvinder skal kæmpe om guld, sølv og bronze i 50 meter fri.