Svømning

Jeanette Ottesen sagde undskyld for mobning – nu bliver hun beskyldt for at mobbe videre

Red Barnet mener godt, at en ambassadør for en antimobbekampagne selv kan have været mobber. Men mobning må aldrig blåstemples, understreger de.

Søndag bragte TV 2 et uddrag fra Danmarks mest vindende elitesvømmers kommende selvbiografi.

Heri beskriver Jeanette Ottesen, hvordan hun sammen med flere andre svømmere var med til at mobbe en anden dansk svømmestjerne, Lotte Friis.

Noget, Jeanette Ottesen i dag fortryder og "undskylder af hele sit hjerte".

Jeg er godt klar over, at nogle vil blive forargede. Men jeg lægger svesken på disken og siger det, som det er

Jeanette Ottesen, tidligere elitesvømmer

Men nu er undskyldningen kommet tilbage som en boomerang af kritik.

For kapitlet har mødt modstand – blandt andet på TV 2s Facebook-side – hvor flere skriver, at undskyldningen klinger hult. Især fordi svømmeren, der er ambassadør for en antimobbekampagne, i detaljer forklarer, hvorfor hun var en af mobberne.

Blandt andet står der i bogen, at Lotte Friis ifølge Jeanette Ottesen er "et klassisk mobbeoffer", "en, der bare lader stå til" og "en fedtmule", der er ufrivilligt sjov.

Jeanette Ottesen har ikke læst kommentarerne i kølvandet på boguddraget. Det har hun heller ikke tænkt sig at gøre.

- Jeg har skrevet det her ud fra mine egne erfaringer fra et liv på både godt og ondt. Selv når det mest har været på ondt, så har jeg valgt at være ærlig, siger Jeanette Ottesen og kalder kritikken "taget ud af kontekst".

Svesken på disken

Ifølge elitesvømmeren var hendes opførsel "helt forkert" og noget, hun ville ændre, hvis hun kunne.

Men det kan hun ikke, og i stedet håber hun på at sætte fokus på et tabu, som ifølge hende står i vejen for at komme mobning til livs.

- Vi taler ikke om det, hvis vi har været med til at mobbe, fordi det er smertefuldt at blive stemplet som et dårligt menneske. Men vi skal tale om det, siger Jeanette Ottesen.

Derfor har hun skrevet tingene, som hun oplevede dem – også selvom de kan vække kritik, lyder det.

Kan du forstå, hvis folk synes, at det er groft, at du kalder Lotte Friis for ”et klassisk mobbeoffer” og ”fedtmule”?

- Jeg er godt klar over, at nogle vil blive forargede. Men jeg lægger svesken på disken og siger det, som det er. Det ville helt sikkert være lettere at lade være, men på en eller anden måde er jeg faktisk stolt af, at jeg erkender, at jeg har begået de her fejl, siger hun.

Ked af at få sit navn frem

Mandag aften medvirkede Lotte Friis i TV 2-programmet 'Go' Aften Live'. Og hun er ked af, at historien om mobning er kommet frem med navns nævnelse og ikke mere generelt.

- Det, der også går mig rigtig meget på, er, at den her historie vil for altid ligge på internettet, så mine kommende børn og alle for altid vil kunne læse om mobbeofferet Lotte, siger den tidligere svømmer, der i 2019 blev optaget i sportens Hall of Fame.

Lotte Friis blev i sidste uge ringet op af sin mangeårige landsholdkollega. Jeanette Ottesen fortalte ved den lejlighed, at hun ville optræde i bogen, og at der ville følge en undskyldning med.

- Hun fortalte mig dog ikke, at det her forløb ville blive så nøje genfortalt, og så nøje detaljer ville blive fremhævet på den måde, som det er blevet. Jeg er uforstående over for, hvorfor min historie skal fortælles, uden jeg har accepteret det eller kommet med inputs til det, siger Lotte Friis, som dog ikke vil kommentere de konkrete episoder.

Det, der også går mig rigtig meget på, er, at den her historie vil for altid ligge på internettet.

Lotte Friis, tidligere svømmer og Hall of Fame-medlem

Lotte Friis skriver samtidig i et opslag på Instagram, at hun "har respekt for Jeanette Ottesens kamp mod mobning, og hvor vigtigt det er at undskylde over for de enkelte ofre".

Hvad er forskellen på drilleri og mobning?

De fleste mennesker driller hinanden, men når drilleriet gentager sig og antager en systematisk form, kalder man det mobning. 

Kilde: Børnerådet

Et væsen, der vokser i utryghed

Red Barnet, der er en af flere organisationer bag antimobbe-kampagnen, vil ikke gå ned i den konkrete sag eller Jeanette Ottesens bog.

Naja Kinch Sohn, der er Red Barnets ekspert i forebyggelse og bekæmpelse af mobning, fortæller at "mobningens væsen" vokser ud af fællesskaber og trives særligt godt i de utrygge.

Når vi mobber, er det fordi vi gerne vil høre til eller frygter ikke at gøre det. Så samler det at have en fælles fjende, og mekanismerne i mobningen kan blive forstærkede og mere sårende, når der er tale om en hård konkurrencekultur, lyder det.

Det er ifølge Naja Kinch Sohn helt naturligt, at man har brug for at sige undskyld og i samme omgang forklarer, hvorfor man var med til at mobbe.

- Når vi gør noget, vi godt ved er forkert – som for eksempel at såre et andet menneske – har vi et behov for at forklare hvorfor. Måske var det ifølge en selv andre, der tvang en, måske var de andre endnu værre, og måske var personen lidt selv ude om det, siger hun.

Alligevel er en undskyldning altid bedre end ingen undskyldning, understreger Naja Kinch Sohn. Den er vigtig for både den, der har mobbet, men naturligvis også for den, det er gået ud over.

Den rigtig vellykkede undskyldning består ifølge Naja Kinch Sohn af flere elementer.

- Den er oprigtig. Man skal fortælle og mene, at man er ked af det, man har gjort. Og så er det altid en fordel at sige det ansigt til ansigt, fordi man kan se, hvordan modparten reagerer. Og i sidste ende er det modparten, der afgør, om det er en god undskyldning, siger hun.

Jeanette Ottesen fortæller til TV 2, at hun har sagt undskyld til Lotte Friis i virkeligheden.

- Jeg har vendt det med hende. Men det føltes rigtigt, at jeg også skrev det i bogen, siger Jeanette Ottesen.

Kan en mobber blive et forbillede?

En del af kritikerne på de sociale medier mener, at det er et problem, at Jeanette Ottesen er antimobbe-ambassadør, når hun selv har mobbet.

Men det mener Naja Kinch Sohn godt kan fungere.

- Først og fremmest er det modigt at stå frem og fortælle, at man har mobbet. Det kan få andre til at gøre det samme og få mobningen frem i lyset, siger hun.

For det andet er det noget, mange mennesker kan se sig selv i, mener Naja Kinch Sohn – en del af os har nemlig oplevet både at være med til at mobbe og selv at blive det.

Men det kan godt glide i baggrunden, når debatten om mobning blusser op.

Mobning er ligeså mudret som alt andet

Særligt på de sociale medier er der risiko for, at gamle mobbesager kan blusse op og eskalere blandt folk, der slet ikke var til stede, siger Naja Kinch Sohn. Det er der også nogle af Facebook-kommentarerne, der peger på.

- Tit er verden mere mudret, end den er sort-hvid. Sådan er det også med mobning, og det skal vi huske, når vi taler om den, selvom den aldrig må blåstemples, siger hun.

Det er Jeanette Ottesen enig i.

Hun fortæller, at hun selv har været udsat for mobning, før hun blev en del af svømmeholdet, hvor hun var en af dem, der mobbede.

- Jeg har været på begge sider. Det gør mig ikke til et bedre menneske, og det gør ikke mine fejl mindre. Men jeg håber, at det her kan være med til at sætte fokus på noget, der er megahårdt at tale om, siger Jeanette Ottesen.