Svømning

Team Danmark og Dansk Svømmeunion svarer på hård kritik

De danske elitesvømmere bør ikke bruge deres energi på at spekulere på ledelse, siger Team Danmark-direktør.

De danske elitesvømmere bruger deres energi forkert, når de begynder at forholde sig til, hvordan Dansk Svømmeunion bliver ledet.

Sådan lyder det fra direktør i Team Danmark Lone Hansen, efter at de danske elitesvømmere i en fælles udtalelse afsendt af svømmeren Daniel Skaaning torsdag udtrykte mistillid til ledelsen i Dansk Svømmeunion.

- Svømmerne skal forholde sig til det at være på landsholdet og til at svømme og ikke bruge så meget energi på at spekulere i forhold til ledelse, siger Lone Hansen til Ritzau og uddyber over for TV 2 SPORT:

- Jeg forstår udmærket svømmernes frustration omkring det her, og de skal også ud med deres frustration, for det er en svær situation at stå i, når man er helt parat til at præstere (til VM om en måned, red.).

Beskeden fra svømmerne kommer, efter at svømmetrænerne Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen opsagde deres stillinger på grund af uenigheder med forbundet.

Onsdag kom det frem i en pressemeddelelse fra Dansk Svømmeunion , at trænerne, der tiltrådte i begyndelse af 2017, og unionen "ikke har det samme syn på rammerne for eliteidræt i Danmark".

Det kunne tyde på uro internt i unionen. Kan man skabe resultater som svømmer, når der er mistillid til direktøren?

- Jeg håber virkelig, at svømmerne får ro i maven og ser, der er løsninger omkring det her, der gør, at de vil kunne præstere derude. Det er ikke en optimal situation, og jeg forstår udmærket godt deres frustration.

Hvad vil du gøre ved, at vi står i en situation, som ifølge dig ikke er optimal?

- Situationen er, som den er, så det vi kan gøre og signalere er, at vi arbejder på det her. Vi arbejder på at få undersøgt meget grundigt, hvad det er for et ansvar, der har skullet tages i en ledelse i svømmeunionen. Hvordan har det set ud over tid, og hvad kan man først og fremmest gøre fremadrettet.

Skal du ikke lytte til svømmerne her, eller skal de bare makke ret?

- Jeg forstår virkelig godt svømmerne og deres frustrationer her. De står lige foran et VM, og jeg håber, de finder noget ro i maven, så de kan gå ud og få noget bonus for al deres træning og indsats i den seneste tid.

Når du siger, du forstår det, vil du så også komme dem i møde?

- Jeg har ikke så meget at kunne gøre i forhold til at kunne arbejde med deres mistillid i den her situation på den korte bane. Det, de skal høre, er, at vi igangsætter en stor undersøgelser, der gransker, hvad det er for nogle forhold, der arbejdes under. Forhåbentlig kan vi så i samspil få oprettet den her tillid igen på den lidt længere bane, siger Lone Hansen.

Dansk Svømmeunion står fast ved beslutningen

Onsdag fortalte Dansk Svømmeunion, at trænernes opsigelse skyldes, at unionen og de to trænere 'ser på nogle punkter forskelligt på, hvordan vores træningsmiljø på NTC skal fungere.' Sportschef Lars Green Bach ønskede ikke at uddybe, hvad parterne er uenige om.

Over for TV 2 SPORT vil formanden for Dansk Svømmeunion, Lars R. Aa. Jørgensen, ikke forholde sig til mistilliden, men har i stedet valgt at sende følgende statement uden mulighed for yderligere spørgsmål:

Jeg vil gerne sige, at ledelsen i Dansk Svømmeunion i denne sag har handlet ansvarligt og med rettidig omhu. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at langt de fleste i dansk svømning - både svømmere og ledere - gerne havde set Martin Truijens fortsætte sin trænergerning på vores Nationale Træningscenter.

Men ledelsen i Dansk Svømmeunion har påpeget nogle ting i Martins måde at forvalte trænergerningen på, som vi mente skulle justeres for at passe til den måde, vi i Danmark gerne vil kombinere elitesport og et godt liv. Den præmis har Martin desværre ikke accepteret, og han har derfor opsagt sin stilling.

Både vi og Team Danmark har gjort hvad vi kunne for at få ham til at ændre holdning. Men det ville han ikke. Og det må vi så respektere. Og derfor mener jeg også, at det er rigtigt, at samarbejdet ophører nu.

Jeg ved, at vi i denne proces har kørt et tæt parløb med Team Danmark, og at Team Danmark til fulde deler vores holdning i denne sag. Vi er meget taknemmelige for den opbakning, Team Danmark har vist os i den forbindelse, skriver Lars R. Aa. Jørgensen.

Afskeden med de to trænere er den seneste af flere kedelige sager i Dansk Svømmeunion inden for det seneste halve år.

I december 2018 sagde landstræner Dean Boles op efter at have siddet i jobbet i over tre år, og i april bragte DR Sporten en dokumentar, hvor miljøet blandt elitesvømmerne fra 2003 til 2012 blev kritiseret voldsomt.

Kritikken var især rettet mod de tidligere trænere Mark Regan og Paulus Wildeboer, der var trænere på det tidspunkt.