Svømning

Svømmer skal forklare smadret dopingprøve for hele verden

Den kinesiske svømmestjerne Sun Yang er fredag hovedperson i CAS' første offentlige høring i 20 år.

Alle har mulighed for at se med, når den kinesiske svømmestjerne Sun Yang fredag kæmper for at undgå en lang dopingkarantæne ved Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

Yang fik i september sidste år besøg af dopingkontrollanter i sit hjem og afgav en blodprøve. Men da kontrollanterne ville forlade huset, opstod der uenighed, og en af Yangs bodyguards smadrede glasset med dopingprøven med en hammer.

Det skulle angiveligt være sket efter ordre fra Sun Yangs mor.

Selv om den slags naturligvis er forbudt og svarer til at nægte at afgive en dopingprøve, blev Sun Yang efterfølgende frikendt af Den Internationale Svømmeunion (Fina).

Unionen slog fast, at dopingkontrollanterne ikke havde identificeret sig tilstrækkeligt og havde fulgt en forkert procedure under testen. Afgørelsen vakte bestyrtelse i Det Internationale Antidopingagentur (Wada), der sendte sagen videre til CAS med krav om en karantænestraf på mellem to og otte år.

Sun Yang har vundet tre OL-guldmedaljer og er folkehelt i Kina. Til gengæld er han stærkt upopulær i dele af det internationale svømmemiljø og blandt konkurrenterne. Han afsonede tre måneders karantæne for en dopingovertrædelse i 2014, og australieren Mack Horton kaldte ved OL i Rio de Janeiro Sun Yang for "a cheat", en svindler.

Kun sket én gang før

Forholdet til rivalerne er ikke blevet bedre siden, snarere tværtimod. Ved VM i Sydkorea i sommer nægtede både Horton og briten Duncan Scott at dele podie med ham ved medaljeceremonierne efter 200 meter og 400 meter fri.

Fredag er den 27-årige kineser så hovedperson i den CAS' offentlige høring i 20 år, der er flyttet fra hovedkvarteret i Lausanne til Montreux på grund af den store interesse.

Det er Sun Yang selv, der har bedt om en offentlig høring i et forsøg på at rense sit navn, efter at sagen er blevet lækket til medierne.

CAS har kun en gang tidligere åbnet dørene for offentligheden. Også dengang, i 1999, var det med en prominent svømmer i hovedrollen.

Da skulle den irske svømmer og tredobbelte OL-vinder Michelle Smith de Bruijn forklare, hvorfor en dopingprøve året før var blevet ødelagt af store mængder alkohol.

Ved den lejlighed stadfæstede CAS dommen fra Fina, der lød på fire års karantæne.