Tennis

Sharapova gjorde forbudt stof verdenskendt – sådan virker midlet

Maria Sharapova afslørede mandag, at hun er blevet testet positiv for stoffet meldonium. Læs med her, og bliv – måske – klogere på stoffet.

(Artiklen er fra den 8.marts 2016)

Det rystede sportsverdenen, da Maria Sharapova, en af verdens største kvindelige atleter, afslørede, at hun var testet positiv for stoffet meldonium. Det er et middel, der først ved årsskiftet er blevet en del af World Anti-Doping Agencys (WADA) liste over forbudte stoffer.

Ifølge WADA har de fundet beviser for, at det bruges i præstationsfremmende øjemed af atleter. Men hvad er meldonium egentlig for en størrelse? Nedenfor følger de vigtigste fakta om stoffet og sagen.

  • Sidste år testede WADA 8.300 atleters urin for spor af meldronium, og her var 2,2 procent positive. Blandt andet derfor skred de ind og placerede stoffet på deres liste over forbudte midler fra 2016.

  • Meldonium kan øge kroppens blodomløb, hvilket giver øget udholdenhed – altså noget, alle atleter har fordel af.

  • Særligt i Østeuropa bliver det givet til patienter med kroniske hjerteproblemer. Det er angiveligt derfor, Maria Sharapova har taget stoffet.

- Jeg blev syg ofte og havde mangel på magnesium, uregelmæssig hjerterytme samt en potentielt arvelig diabetes, sagde hun på pressemødet mandag.

  • Stoffet er oprindeligt fra et firma i Letland. Stoffet eksporteres primært til østeuropæiske lande. I 2013 eksporterede landet Meldronium for små 500 millioner kroner.

  • Det er ikke godkendt til klinisk brug af U.S. Food and Drug Administration (FDA). Dermed er det ikke tilgængeligt i USA – et land, Maria Sharapova har boet i siden 1994.

  • Meldronium kendes også under navnet mildronate.

Hos Anti Doping Danmark er kendskabet til stoffet begrænset. De henviser på deres hjemmeside udelukkende til, at WADA har fundet bevis for, at det er præstationsfremmende for en atlet. Siden Maria Sharapovas indrømmelse mandag har det danske forbund været i gang med at sætte sig mere ind i stoffets effekt.

Den russiske tennisspiller er ikke den første til at teste positiv for meldonium. Hendes to landsmænd, cykelrytteren Eduard Vorganov og kunstskøjteløberen Ekaterina Bobrova, har allerede været der. Derudover er også den svenske atlet Abeba Aregawi samt to ukrainske skiskydere blevet testet positivt. Stoffet blev dog først for alvor verdenskendt, da Maria Sharapova afslørede sit misbrug.

Kilder: The Guardian, The Daily Beast, Clean Competition og Independent