Tennis

Sharapova om dopingdom: Jeg kæmpede hårdt for sandheden

Den russiske tennisstjerne Maria Sharapova gør i april comeback efter en 15 måneders dopingkarantæne.

Den 7. marts 2016 gik der chokbølger gennem tennisverdenen.

Superstjernen, den tidligere verdensetter og femdobbelte Grand Slam-vinder Maria Sharapova, gik med en alvorlig mine på talerstolen. Her fortalte hun, at hun i forbindelse med Grand Slam-turneringen Australian Open halvanden måned inden var blevet testet positiv for brugen af det forbudte stof meldonium.

Jeg har fået mit arbejde tilbage. Det er fantastisk

Maria Sharapova

Dommen lød på to års karantæne, men blev senere sat ned til 15 måneder, fordi den internationale sportsdomstol skønnede, at hun ikke havde dopet sig med vilje.

- Jeg kæmpede så hårdt for sandheden. Man ser ikke, hvor meget man elsker noget, før man mister det i en periode, siger Maria Sharapova ifølge Reuters.

- Selvom jeg er på et stadie i min karriere, hvor jeg er tættere på slutningen end begyndelsen, vil man altid slutte et livskapitel på egne betingelser og med sin egen stemme.

Sharapova tog meldonium af forskellige årsager, herunder at hun blev meget forkølet, ofte fik influenza og havde uregelmæssig hjerterytme.

Hun havde taget meldonium i ti år, men fra årsskiftet i 2016 blev stoffet gjort ulovligt. Sharapova kunne have fået en dispensation til at bruge det, men fik aldrig søgt om tilladelse, og derfor blev hun altså udelukket.

Frygter ikke for comeback-modtagelse

Den 24. april udløber karantænen så, hvor hun har fået et wildcard til WTA-turneringen Porsche Grand Prix, således at hun er direkte med i turneringen. Wildcardet har mødt heftig kritik fra flere spillere, som mener, hun skal starte fra 'nul' og spillede kvalifikation for at komme med.

- For mig er det ikke okay, og jeg talte med andre spillere. Ingen er okay med det, men det er ikke op til os, sagde den tidligere verdensetter Dominika Cibulkova

Bliver det svært? Helt sikkert

Maria Shapova om comebacket

Trods kritikken frygter Sharapova ikke for den modtagelse, hun får, når hun gør comeback på tennisbanen i Stuttgart.

- Jeg har fået mit arbejde tilbage. Det er fantastisk.

- Når du elsker det, du gør og gør det med lidenskab og integritet, og du spiller på bane 28, når ingen ser med, så ved du, hvad du står for, og du ved, hvem du er. Mine trofæer bliver vundet, når jeg spiller på bane 28, og ingen ser med.

Maria Sharapova har brugt sin udelukkelse på at uddanne sig, arbejde, skrive en selvbiografi, og så har hun selvfølgelig holdt gang i kroppen og tennisspillet.

Hun forventer dog nogle startvanskeligheder, når det går løs i første runde af Porsche Grand Prix.

- Bliver det svært? Helt sikkert. I tennis mister man meget hånd-til-øje-koordination. Træning er aldrig det samme som kamp.

- Jeg har trænet ret hårdt de seneste fire måneder. Jeg ved, at mit sind og min krop stadig har motivationen til at blive den bedste tennisspiller, jeg kan.