Wimbledon

Han vandt Wimbledon fem gange - men en dag var han væk

Bjørn Borg var en mytisk figur, der for altid forandrede tennissporten. Han hentede fem Wimbledon-triumfer i træk, men pludselig forsvandt han.

Solen bagede ned fra en skyfri himmel over Centre Court.

På det grønne græstæppe, som vanen tro var blevet mere og mere plettet efter to ugers kampe, havde Bjørn Borg og John McEnroe været i gang i tre timer og 47 minutter. Det var finalen i verdens ældste og mest traditionsrige tennisturnering, Wimbledon. Det var lørdag den 5. juli 1980. Klokken var 18.03.

I 1980 var Borg og McEnroe de helt store stjerner. Det var som at se en boksekamp mellem to giganter.

Bud Collins, kommentator for NBC
Shia LaBeouf og Sverrir Gudnason spiller McEnroe og Borg i filmen 'Borg'.

Bjørn Borg, den langhårede, rolige svensker med tilnavnet ’Ice Borg’, havde vundet de fire foregående Wimbledon-turneringer.

Han var 24 år, på toppen af sin karriere og en Jesus-lignende figur i sporten med sit karakteristiske pandebånd og rockstjerne-look.

Udfordreren, den tre år yngre John McEnroe, var i sin første Wimbledon-finale. Bulderbassen fra Queens, New York, havde allerede skabt ravage i det regelrette London. I semifinalen mod landsmanden Jimmy Connors, en lige så stor bisse, krævede McEnroe efter 23 minutters spil at få Wimbledons overdommer kaldt ind på banen, fordi han var utilfreds med, at et af hans slag blev dømt ude.

Tiebreaket varede i 22 minutter

Da McEnroe ikke fik det krav igennem, truede han med slet og ret at udvandre fra banen. I et par minutter spankulerede amerikaneren rundt som et uopdragent barn, der var blevet nægtet slik. Publikum begyndte at buhe, hvilket aldrig var sket ved Wimbledon før. Og så genoptog McEnroe spillet - og vandt over Connors.

Filmen ’Borg’

Får premiere 14. september.

Instrueret af danske Janus Metz.

Svenskeren Sverrir Gudnason spiller Bjørn Borg.

Amerikaneren Shia LaBeouf spiller John McEnroe.

Stellan Skarsgård spiller Borgs træner Lennart Bergelin.

Bjørn Borgs egen søn Leo spiller sin far som dreng.

John McEnroe.

I finalen lagde McEnroe for en stund sine bad boy-manerer på hylden. Han vandt knusende sikkert første sæt 6-1. Overraskelsen lurede. Men Bjørn Borg spillede sig op og tog de følgende to sæt med cifrene 7-5 og 6-3. Nu var det fjerde sæt med stillingen 6-6. Sættet skulle afgøres i et tiebreak.

Selve tiebreaket havde varet i omkring 22 minutter. Undervejs havde Bjørn Borg spillet sig frem til ikke mindre end syv matchbolde, men hele tiden kæmpede den unge udfordrer sig tilbage. Og formåede samtidig at tøjle temperamentet. Det stod 17-16 i McEnroes favør.

Lyden fra de fyldte tilskuerpladser på Centre Court var øredøvende, indtil dommeren formanende sagde ”Quiet Please” i mikrofonen. Bjørn Borg servede hårdt ned i midten af modstanderens banehalvdel. McEnroe sendte en lige så hård returnering tilbage. Borg bevægede sig langsomt frem - og slog bolden i nettet.

Det er egentlig skuespilleren Shia LaBeouf, der portrætterer John McEnroe i filmen 'Borg McEnroe', men når der spilles tennis, er det danske Thomas Kromann, der lægger krop og slag til. Video: TV 2 SPORT

Et suk gik gennem publikum. Folk kunne ikke begribe, hvad det var, der skete nede på græstæppet. Var den unge hidsigprop fra Queens virkelig i gang med at fratage Bjørn Borg, ’Vikingeguden’, sin femte Wimbledon-triumf i træk?

- På det tidspunkt vidste jeg, at jeg ville vinde kampen, sagde John McEnroe. Eller det var han i hvert fald overbevist om efter fjerde sæt. Det, han ikke havde kalkuleret med, var, at Bjørn Borg aldrig gav op. Aldrig.

Det begyndte ved en garageport

Bjørn Borg blev født i Stockholm den 6. juni 1956. Han voksede op i forstaden Södertälje, og da han var ni år gammel, vandt hans far, Rune, en bordtennisturnering. Præmien var enten fiskegrej eller sportsudstyr. Rune Borg lod sønnen vælge, og Bjørn var ikke længe om at udpege sig en tennisketsjer i træ – i voksenstørrelse.

Björn Borg

Men der var stoppet for optag i den lokale tennisklub, så i stedet begyndte den unge knægt at træne for sig selv ved en garageport i nærheden af Borg-familiens boligblok. I timevis slog han tennisbolden op mod garageporten. Tidligere havde Bjørn spillet ishockey, og derfor tog han som det mest naturlige i verden fat om den alt for store tennisketsjer med begge hænder. Og netop her blev hans ikoniske dobbeltbaghånd opfundet.

Bjørn (Borg, red.) var ung og smuk, i kontrol og i utrolig form. Han var en masse ting, som John (McEnroe, red) ikke var.

Mary Carillo, barndomsveninde til John McEnroe

Efter et par år blev han medlem i den lokale klub, og det stod hurtigt klart, at Bjørn Borg var et talent af den anden verden. Ved en ungdomsturnering i Stockholm så træneren Lennart Bergelin den unge Borg spille. Han blev overvældet over hans evner – og ikke mindst hans nærmest umenneskelige ro og koncentration på banen.

Det var som om, at han fuldstændig kunne lukke omgivelserne ude, heraf det senere tilnavn ’Ice Borg’.

En ny form for tennis

Bergelin stod dengang i spidsen for det svenske Davis Cup-hold, og da Borg var blot 15 år gammel, fik stortalentet fra Södertälje sin debut på holdet.

- Bjørn bevægede sig fantastisk. Han havde et eminent blik for spillet. Han ramte altid bolden med den rette fart, og altid præcis dér, hvor det var værst for modstanderen, har Bergelin udtalt.

Lennart Bergelin blev kort efter Borgs personlige træner. Sammen udtænkte de i de tidlige år en helt ny måde at spille tennis på.

Björn Rune Borg.

Hvor spillet normalt havde været domineret af angrebsspillere, der servede hårdt og konstant gik efter at presse modstanderen, anlagde de sammen en defensiv taktik med udgangspunkt i drænende, monotone topspin-slag fra baglinjen. Jo længere partier, des større chance for at modstanderen ville begå fejl.

Bjørn Borg

Født 6. juni 1956 i Södertälje, Sverige.

Vandt sin første turnering, Italian Open, netop før sin 18-års fødselsdag, i 1974.

Yngste spiller til at vinde French Open, ogås som 18-årig.

Vandt i sin karriere i alt 64 titler.

Vandt 11 Grand Slams - 6 French Open-titler og 5 gange Wimbledon.

Det viste sig at være en opskrift på den ultimative succes. Men i virkeligheden var det noget helt andet, der skabte myten om Bjørn Borg.

Teenagepiger invaderede banen

Tennis blev lanceret i Storbritannien i 1875, og sporten slog hurtigt igennem. I 1877 blev den første officielle turnering afholdt i Wimbledon, arrangeret af The All England Lawn Tennis Club. Gennem det meste af det 20. århundrede var tennis en amatørsport gennemsyret af gentleman-idealer og konservative dyder.

Borg er den bedste atlet, jeg nogensinde har set på en tennisbane.

John McEnroe:

Men i 1968, midt i ungdomsoprøret, åbnede Wimbledon dørene op for professionelle spillere. Turneringen trådte ind i en ny epoke.

I 1973, kun 17 år gammel, debuterede Bjørn Borg i Wimbledon. Han spillede sig frem til kvartfinalen, hvor han tabte til briten Roger Taylor. Da han efter kampen var ved at pakke sine ketsjere sammen og skulle til at gå ned i omklædningsrummet, spurtede en stor gruppe hvinende teenagepiger ind på banen, omringede den unge svensker og tvang ham til jorden. De ville alle sammen røre ved ham.

- Jeg blev lidt bange, da jeg pludselig lå der med en masse piger oven på mig. Men det var også meget sjovt, sagde Borg roligt om optrinnet.

Bjørn Borg med sin første kone Mariana Simonescu.

En stjerne af dimensioner, som tennissporten aldrig tidligere havde set, var født. Ene mand var Bjørn Borg pludselig blevet et idol på linje med The Beatles, og teenagepigerne dånede, når ’Vikingeguden’, som han blev kaldt, med de koboltblå, drømmende øjne, de skulderlange, lyse lokker. skægstubbene og den tætsiddende hvide T-shirt indtog Centre Court.

Fast inventar på Studio 54

Året efter måtte Borg have sikkerhedsvagter omkring sig, hver gang han nærmede sig The All England Lawn Tennis Club. Man begyndte ligefrem at tale om, at svenskerens fans fik ’Borgasms’, når han var i nærheden.

Sammen med blandt andre Jimmy Connors og John McEnroe – og andre af tidens store spillere som Ilie Nastase og Vitas Gerulaitis – ændrede Bjørn Borg både Wimbledon, men også selve tennissporten fundamentalt.

Du tager denne her rolige svenske fyr som er helt i kontrol. Og så mod McEnroe, som er fuld af vrede. Det var is mod ild.

Nigel Clarke, Daily Mirror
Danske Janus Metz instruerer Shia LaBeouf og Sverrir Gudnason som henholdsvis McEnroe og Borg.

Tv-seere verden over begyndte at følge med, når der blev spillet på græsbanerne, og med ét fremstod den traditionsrige engelske turnering ikke så tør og kedelig.

Bjørn Borg var en superstjerne og en af sportsverdenens bedst betalte atleter. Det var ham, publikum – og ikke bare teenagepigerne – holdt med. Time Magazine kørte en forside med Bjørn Borg ledsaget af en tekst der lød: ”Er han den største nogensinde?”. Fra den ene dag til den næste blev han fast inventar på den famøse natklub Studio 54, hvor han festede sammen med folk som Andy Warhol og Mick Jagger og andre af tidens berømtheder.

'Is mod ild'

Men Bjørn Borg var ikke blevet så stort et idol, hvis ikke det havde været for hidsigproppen John McEnroe. For de to var hinandens perfekte modstandere.

Borg var den stille, velopdragne gentleman, en mand af få ord. McEnroe var den åbenmundede excentriker, der gjorde oprør mod alt og alle og havde følelserne uden på kroppen

Alskens kommentatorer døbte hurtigt deres rivalisering for ’Is mod ild’. Borg var introvert, McEnroe var ekstrovert. Borg var højrehåndet, McEnroe venstrehåndet. Borg var arbejderdreng fra velfærds-Sverige, McEnroe var en advokatsøn fra Queens med irske aner.

Bjørn Borg og John McEnroe - uden for banen.

De var tennissportens svar på giganternes kamp mellem Magic Johnson og Larry Bird, mellem Muhammed Ali og George Foreman.

I 1980 stod de to diametrale modsætninger så overfor hinanden i finalen i Wimbledon.

Efter at John McEnroe havde vundet sin semifinale mod Jimmy Connors, blev han interviewet på britisk tv.

- Jeg ved godt, at publikum i Wimbledon helst vil have, at Borg vinder i al evighed, men nu står der altså en McEnroe i vejen for ham, sagde han.

I knæ på det grønne græs

Frem mod femte sæt i finalen, der i dag huskes som en af de mest dramatiske og velspillede i sportens historie, så McEnroe da også ud til at have en reel chance for at slå den svenske ’vikingegud’.

Bjørn Borg og kvinderne

Bjørn Borg har haft flere ægteskaber.

Det første ægteskab var med den rumænske tennisspiller Mariana Simionescu.

Senere i 1980erne fik han sønnen Robin med den svenske fotomodel Jannike Björling.

Det andet ægteskab var med den italienske sangerinde Loredana Berté, som han blev gift med i 1989 og skilt fra igen i 1993.

Det tredje – og nuværende – ægteskab er med Patricia Östfeldt, som han blev gift med i 2002. Sammen har de sønnen Leo Borg, der er 14 år og spiller sin far som dreng i ’Borg’.

Familien bor ved skærgården nær Stockholm.

Men så ændrede Bjørn Borg taktik. Han droppede sin vante stil med at stå på baglinjen og høvle boldene af sted og køre modstanderen træt. I stedet angreb han. Satte ekstra tryk og tyngde på sin serv. Gik til nettet og flugtede.

I det afgørende sæt vandt Borg 19 point i træk i sin serv og langsomt løb McEnroe tør for kræfter.

Foran 7-6 fik Borg matchbold igen i McEnroes serveparti. Den ottende af slagsen i finalen. McEnroe servede, endte ved nettet og flugtede bolden ned til Borgs baghånd. Med sit ikoniske dobbeltbaghåndsslag sendte han kuglen tilbage, uden McEnroe havde en chance for at nå den.

Den danske filminstruktør Januz Metz har i filmen 'Borg' genskabt øjeblikket, hvor Bjørn Borg vinder Wimbledon i 1980. Svenske Sverrir Gudnason spiller Borg.

Borg havde vundet sit femte Wimbledon-trofæ. Han gik i knæ på det grønne græstæppe. Og med svedbånd i de svenske farver om håndleddene, strakte han sine arme op mod solen.

Farvel uden et ord

Lidt over et år senere tog Bjørn Borg fusen på en måbende omverden. Efter at han igen havde været oppe mod John McEnroe i sin sjette Wimbledon-finale – og tabt – spillede han sig frem til finalen i US Open i september 1981.

Endnu engang slog McEnroe ham, og efterfølgende droppede Borg præmieceremonien, vandrede direkte ud af banen og hoppede ind i en bil, der kørte ham til lufthavnen i New York.

Tiebreaken i fjerde sæt i Wimbledon-finalen i 1980 er formentlig et af de mest dramatiske øjeblikke i hele tennissportens historie

Peter Fleming, McEnroes doublemakker

I en alder af blot 25 år sagde ’Ice Borg’ farvel til tennissporten, uden at ytre et ord om sit karrierestop.

Han havde slået alle tænkelige rekorder for sin tid. I alt 11 grand slam-titler hentede den stoisk rolige svensker. Seks sejre i French Open og fem triumfer i Wimbledon, i 1976, 1977, 1978, 1979 og 1980.

Straks efter sit exit kastede han sig ud i et forretningseventyr. Det gik dog langt fra som forventet, og i 1989 var han en uhyre tæt på at gå personligt konkurs. Oveni det verserede der en rum tid ubekræftede historier om, at Borg havde et kokainmisbrug, og han samme år havde taget en overdosis sovepiller og var blevet udpumpet i Monaco.

Det kom ikke længere fra hjertet

Måske var det også derfor, at han i 1991 forsøgte at få oprejsning. Her kastede han sig nemlig ud i et lidet succesfuldt comeback på tennisbanen. Endda med sin vanlige træketsjer på et tidspunkt, hvor alle andre spillere for længst var begyndt at bruge ketsjere af grafit. I sine ni første kampe i comebacket vandt Borg ikke et eneste sæt. Og efter 11 turneringer uden en eneste sejr, stoppede han sit forehavende.

Björn Borg

Men Bjørn Borg gav aldrig op. Aldrig.

I 1997 købte World Brand Management den ukuelige svenskers firma, og siden 2006 har han levet af royalties fra modebrandet, der under navnet ’Bjørn Borg’ blandt andet sælger parfume, trænings- og undertøj.

Firmaet havde sidste år en omsætning på over 600 millioner kroner, og hvis Bjørn Borg den dag i dag bliver spurgt, om han har fortrudt den bratte afslutning på sin karriere, så lyder svaret:

- Jeg kunne måske have haft fem år til på toppen, have vundet flere turneringer, flere Grand Slams, hvad som helst. Men jeg er bare glad for, at jeg var kommet til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg begyndte at lære noget nyt og forsøgte at lave andre ting i livet end bare at spille tennis. Det var ikke så sjovt mere, det kom ikke længere fra hjertet.

Bjørn Borg med de to skuespillere Sverrir Gudnason og Shia LaBeouf ved premieren på 'Borg'.

Filmen ’Borg’ har premiere den 14. september.

Kilder: Bogen 'Spændt Op - Borg og McEnroe' af Stephen Tignor. HBO Sports Documentary McEnroe/Borg: Fire & Ice, Bogen 'But Seriously' af John McEnroe, BBC: Borg vs. McEnroe - Clash of the Titans', Tennis.com, The New York Times, Sveriges Radio, CNN, The Telegraph, Tennis-Pulse.com, thesportsman.com, wimbledon.com.

Sagt om og af Bjørn Borg

 1. Bjørn var ung og smuk, i kontrol og i utrolig form. Han var en masse ting, som John ikke var. John så på Bjørn, og han så en rockstjerne.

  Bjørn Borg i Danmark i 1979.

  Mary Carillo, barndomsveninde til John McEnroe

 2. I 1980 var Borg og McEnroe de helt store stjerner. Men med vidt forskellig stil. Det var som at se en boksekamp mellem to giganter. Angriberen og forsvareren.

  Borg og McEnroe - og en ung svensk Kong Gustav.

  Bud Collins, kommentator for NBC

   

 3. Borg var den bedste atlet, jeg nogensinde har set på en tennisbane

  Borg i kommentatorboksen ved Wimbledon.

  John McEnroe

   

 4. Du tager denne her rolige svenske fyr som er helt i kontrol. Og så mod McEnroe, som er fuld af vrede. Det var is mod ild. Krydsningen mellem de to var det bedste, der nogensinde var sket for tennis

  John McEnroe og Bjørn Borg i Købehavn i 1979.

  Nigel Clarke, tennisreporter, Daily Mirror

 5. Tiebreaken i fjerde sæt i Wimbledon-finalen i 1980 er formentlig et af de mest dramatiske øjeblikke i hele tennissportens historie

  Shia LaBeouf som John McEnroe i filmen 'Borg'.

  Peter Fleming, McEnroes doublemakker

   

 6. Bjørn gjorde tennis ungt og hipt. Han gjorde sporten cool. Han var som en gud for John

  Sverrir Gudnason spiller Bjørn Borg i filmen 'Borg'.

  Mary Carillo, barndomsveninde til John McEnroe

 7. Den stærkeste del af mit spil var min udholdenhed og mentaliteten. Jeg har aldrig været træt i en tenniskamp. Det er vigtigt for det mentale aspekt. Det andet aspekt er at være god til at håndtere og spille de afgørende point. Det er forskellen på en topspiller og andre spillere. Hvis ikke du kan det, så bliver du aldrig den bedste spiller i verden

  Borg og McEnroe.

  Bjørn Borg

   

 8. Det var det bedste øjeblik i mit liv. Efter at jeg havde haft de syv matchbolde og så tabte det fjerde sæt, der havde jeg det som om, jeg skulle dø ude på banen

  Borg og McEnroe returnerer vanligt til Wimbledon. her i 2009.

  Bjørn Borg om sin femte sejr i Wimbledon