Tennis

Eksperter før sæsonfinalebrag: Wozniacki er blandt favoritterne

I løbet af den næste uge mødes årets bedste kvindelige tennisspiller ved sæsonfinalen. Eksperterne vurderer her spillerne.

Tennissæsonen er næsten forbi, men spændingen er slet ikke slut endnu.

Før Caroline Wozniacki og kollegerne kan putte ketsjeren i tasken og nyde en velfortjent ferie, mødes årets otte bedste tennisspillere i sæsonfinalen i Singapore.

Modsat andre turneringer spilles der et puljespil, hvor spillerne mødes indbyrdes i to grupper. Derfor kræver det noget helt særligt at nå til tops.

- I denne turnering er det vigtigere at kunne være konstant god, end at have et højt topniveau. Det nytter ikke noget kun at spille én vildt god kamp og så tabe de næste to. Og så gælder det om at være klar fra starten. Det er ikke lige som en Grand Slam, hvor du først møder en top 10-spiller i semifinalen. Et eller andet sted er det sværere at vinde sæsonfinalen, end det er at vinde en Grand Slam, siger Patrik Wozniacki, tenniskommentator og bror til Caroline Wozniacki til TV 2 SPORT.

Der er 1500 verdensranglistepoint på spil til vinderen, hvis hun går ubesejret igennem turneringen. Det er næsten det samme som de store Grand Slam-turneringer, hvor vinderen kan sætte 2000 point ind på kontoen.

Caroline Wozniacki har tidligere præsteret rigtig godt i turneringen. Hendes bedste resultat er en finaleplads i 2010, hvor hun tabte til belgiske Kim Clijsters.

Ifølge den tidligere toptræner og tennisekspert Michael Mortensen, så er danskeren en af de spillere, der er favorit til at kunne løfte trofæet i år.

- Jeg tror mest på Garbiñe Muguruza, Elina Svitolina, og så vil jeg også pege på Caroline Wozniacki. Hun har spillet på et ekstremt højt niveau hele sæsonen igennem. Hun er den spiller, der har vundet flest kampe på WTA-touren, så hun er optimalt forberedt, og rent spillemæssigt har hun aldrig har været bedre, end hun er i dag, siger Michael Mortensen.

Patrik Wozniacki er enig. Han har derudover også fidus til Simona Halep og Karolina Pliskova, og glæder sig til den mest jævnbyrdige sæsonfinale i mange år.

- Af de her fem spillere, kan hvem som helst vinde. Det ligger meget lige mellem dem, og alle har vist rigtig god form igennem hele året. Caroline har stået i syv finaler. Svitolina har vundet fem turneringer. Muguruza har vundet Wimbledon. Og Halep er nu nummer et i verden, siger Patrik Wozniacki.

Danskeren kom i rød gruppe sammen med rumænske Simona Halep, Elina Svitolina fra Ukraine og franske Caroline Garcia.

Læs eksperternes vurdering af de otte spillere ved at klikke på billederne herunder og følg sæsonfinalen på TV 2 SPORT fra den 22. oktober.

De kvalificerede spillere

Verdensetteren

Simona Halep

Nummer et på listen over de spillere, der har præsteret bedst i år, er rumænske Simona Halep, og hun er dermed seedet som nummer et i turneringen i Singapore.

Den 26-årige rumæner har vist stor stabilitet over sæsonen og blev for første gang i karrieren nummer et på verdensranglisten i starten af oktober, efter hun de seneste tre sæsoner er sluttet året i top fem.

- Hun er en bundsolid spiller, der bare præsterer på det niveau, man ved, hun kan. Hun hverken over- eller underpræsterer. Det kan godt være, hun ikke har vundet en Grand Slam, men hun har bare været den mest stabile over de 12 måneder, der er gået, siger Patrik Wozniacki.

Tidligere på året havde hun mulighed for at vinde sin første Grand Slam-titel, da hun i French Open-finalen stod over for den dengang upåagtede Jelena Ostapenko, der var nummer 47 i verden. Men hun fejlede.

Tennisekspert Michael Mortensen påpeger, at det tyder på, hun mangler troen på sig selv, når hun står i de afgørende situationer. Hun mangler vindergenet og de afgørende slag, hun kan hive frem, når hun kommer under pres i duellerne. Og så skal hun forbedre sin serv.

På ranglisten er hun godt nok nummer et, hvilket vidner om, at hun er den mest stabile, men eksperterne er også enige om, at hun rent spillemæssigt ikke er den spiller, der har det højeste topniveau.

- Mange af dem, der har kvalificeret sig til slutspillet, kunne lige så godt være nummer et i verden. Spillemæssigt kunne det lige så godt være Caroline, der var nummer et. Eller Ostapenko. Det er de mindste detaljer, som gør forskellen på dagen, og det er marginalkampe, vi kommer til at være vidne til ved slutspillet, siger Michael Mortensen.

Foto: ROMAN PILIPEY / Scanpix Denmark

Humørspilleren

Garbine Muguruza

Spanske Garbine Muguruza opnåede et af karrierens største resultater, da hun tilbage i juli måned kunne løfte trofæet i traditionsturneringen Wimbledon.

Siden da har hun vundet den store Premier 5-turnering i Cincinnati, men ellers har resultaterne været noget mere svingende.

- Hun er en humørspiller. Hun har tre måneder, hvor hun spiller inspirerende tennis og er totaltdominerende i kraft af sit aggressive spil, og lige pludselig så er hun væk i en til to måneder, hvor hun nærmest spiller marginaltennis. Hun har relativt store udsving sammenlignet med de andre spillere, siger Michael Mortensen.

De mange point fra Wimbledon og Cincinatti bidrog til, at hun i september for første gang i karrieren kunne kalde sig nummer et i verden.

Gode server, gode returneringer, solidt grundspil og en rigtig god forhånd førte hende til Wimbledon-tronen i julimåned.

Hun er en spiller, der ifølge eksperter, gør det allerbedst, når hun spiller på den store scene. Så selvom hun lige har haft et formdyk, kan det succesfulde år meget vel fortsætte i Singapore.

- Hvis hun er skadesfri går Muguruza ind til denne her sæsonfinale som en af dem, der bejler gevaldigt til titlen, siger Patrik Wozniacki.

 

Foto: WANG ZHAO / Scanpix Denmark

Superserveren

Karolina Pliskova

- Jeg synes, hun har tilbøjelighed til at gemme sig lidt for meget. Hun mangler noget attitude på banen. Når hun har spillet et godt point, må hun en gang imellem gerne lige vise, at det her var faktisk godt spillet.

Sådan siger Michael Mortensen om Karolina Pliskova fra Tjekkiet.

Hun er ellers en af tre nye spillere, der har toppet verdensranglisten i år. Tilbage i julimåned blev hun nummer et for første gang i karrieren.

- Hun har spillet en meget stabil sæson, hvor hun har vundet tre titler. Men hun mangler ligesom det sidste for rigtig at blive anerkendt for at være en af de helt store spillere på WTA-touren, siger Michael Mortensen.

Og netop sådan en bedrift kan meget vel være inden for rækkevidde i Singapore. Hun er en af Patrik Wozniackis favoritter til titlen, for hun er den eneste spiller ved turneringen med et helt særligt våben: en superserv.

Hele 438 gange i 65 kampe har hun leveret et servees. Og det gør hende til den kvinde, der har lavet flest i år. Våbnet har været medvirkende til, at hun har vundet 80% af sine servepartier.

- Hun har de spillemæssige kvaliteter til at slå hvem som helst. Hun kan komme op med de befriende slag, når hun er under pres, og slå vindere fra både forhånds- og baghåndssiden, samtidig med hun har en af de bedste serve på touren. Hvis hun kan finde den der indre inspiration, og det ved man aldrig, hvornår hun finder på grund af hendes udtryksløse kampansigt, så kan hun klart gøre sig gældende, siger Michael Mortensen.

 

Foto: WANG ZHAO / Scanpix Denmark

Underdog'en

Elina Svitolina

Hun er den spiller, der har vundet flest titler i år. Fem finaler ud af fem mulige har hun vundet. Alligevel er Elina Svitolina ikke det navn, der får flest tennisklokker til at ringe hos tennispublikummet

- Svitolina er bare en spiller, der er gået under radaren hele året. Ingen har haft nogen forventninger til hende, folk kender hende ikke rigtig, og hun har måske ikke det udseende og det helt fantastisk wow-spil, der gør, at man kan huske hende. Alligevel er Svitolina bare så solid, siger Patrik Wozniacki.

I løbet af året har hun slået syv top 5-spillere og kun tabt en enkelt gang til en sådan. Det gør hende til den mest vindende over top 5-spillere i år. Og det har sendt hende selv ind i top 5 for første gang i karrieren.

Størstedelen af de fem turneringer, hun har vundet, er store turneringer, og hun har ifølge Patrik Wozniacki vist et ekstremt højt bundniveau.

- Der kan vi snakke om en spiller, der spiller stabilt. Der kommer ikke så meget fart på boldene, men hun tvinger dig virkelig til at gå lidt for meget efter slagene. Det gør, at du laver et hav af fejl, når du møder Svitolina. Så hun er helt klart en spiller, som godt kunne gå hen og være overraskelsen og så lige pludselig stå med det her trofæ, siger Patrik Wozniacki.

Michael Mortensen er enig i, at Elina Svitolina bestemt er en spiller, der skal regnes blandt favoritterne i Singapore.

- Hun er ikke kun teknisk velfunderet, hun er også en spiller, der hviler meget i sig selv. Hun har en stærk attitude på banen og en stærk udstråling. Hun tror 100 procent på sin kapacitet. Så jeg tror, hun bliver meget farlig, siger Michael Mortensen.

Foto: HOW HWEE YOUNG / Scanpix Denmark

Comebacket

Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki er i år med ved sæsonfinalen for første gang siden 2014. Dengang spillede hun sig hele vejen til semifinalen, hvor hun efter en meget tæt kamp, der måtte helt ud i en nervepirrende tie-break, måtte se sig besejret af Serena Williams.

I år er amerikaneren ikke med ved turneringen, efter hun har været ude på grund af sin graviditet, og det er derfor, ifølge Patrik Wozniacki, danskerens bedste mulighed nogensinde for at spille sig til tops i Singapore.

Og netop på den lilla bane i Singapore føler hun sig rigtig godt tilpas.

- Caroline har spillet én gang tidligere i Singapore i 2014. Der passede underlaget hende rigtig godt. Det har en rigtig fin fart og minder lidt om det, der bliver spillet på ved US Open, siger Patrik Wozniacki.

En anden ting, der ifølge ham, taler for en sejr til danskeren, er, at der i år kun deltager en enkelt spiller med en superserv ved turneringen, Karolina Pliskova. De andre spillere har ikke et lige så stærkt våben mod Wozniacki.

Danskeren har lagt rigtig meget på sit spil i løbet af året og er kravlet fra en plads som nummer 19 i januar til en øjeblikkelig plads som nummer 6 på verdensranglisten.

Derfor regner Michael Mortensen hende også blandt favoritterne til at tage en af de allerstørste sejre i karrieren i løbet af den næste uge.

- Vi har set en Caroline, der er meget varieret og mere alsidig i sit spil, end hun tidligere har været. Hun har fået flere facetter i sit spil, er kommet mere frem til nettet, og så server hun bedre. Og det, der er allervigtigst, er, at hun har fået sin spilleglæde tilbage og synes, det er sjovt at træne igen. Det er virkelig beundringsværdigt, når hun har været med på touren i så mange år, siger Michael Mortensen.

Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / Scanpix Denmark

Veteranen

Venus Williams

Venus Williams er superveteranen i Singapore. Hun deltog for første gang i sæsonfinalen i 1999, og hun er den eneste af årets kvalificerede spillere, der tidligere har løftet trofæet.

Det gjorde hun tilbage i 2008.

Kigger du på den 37-årige amerikaners bedrifter i år, kan du se, at hun har haft en af de bedste sæsoner i mange år. Hun ligger i øjeblikket nummer fem på verdensranglisten, og hun har i løbet af året blandt andet været i finalen ved Australian Open og Wimbledon og i semifinalen ved US Open.

- Hun ved, hvad der skal til. Hun har det der vindergen, og når hun rammer det allerhøjeste niveau, kan hun stadigvæk skabe problemer for hvem som helst. Hun er rigtig svær at spille imod, fordi hun er så insisterende, og man får ingen rytme imod hende. Hun har også det mentale overskud mod mange af spillerne med den imponerende karriere, hun har haft, siger Michael Mortensen.

Hun spiller ikke så mange turneringer, men når det virkelig gælder, er hun i stand til at finde den bedste tennis frem.

Alligevel spår Patrik Wozniacki hende ikke de store chancer ved dette års sæsonfinale. Hun havde været bedre stillet, hvis der havde været flere såkaldte ’hardhitter’ spillere med, hvor Venus Williams kunne bruge farten i modstanderens bolde som et våben mod dem.

- Hun har stadigvæk sin rutine og noget fart og noget power, men jeg tror simpelthen ikke på, hun kan stå distancen over så mange kampe. Det er et tæt program mod kvalitetsspillere hele vejen igennem, siger Patrik Wozniacki.

Foto: DON EMMERT / Scanpix Denmark

Kometen

Jelena Ostapenko

Der var ikke mange, der vidste, hvem Jelena Ostapenko var, da sæsonen gik i gang. Men hele tennisverdenen lærte den 20-årige lettiske spiller at kende, da hun i foråret spillede sig hele vejen til titlen ved French Open og dermed blev den yngste Grand Slam-vinder siden 2006.

Efter French Open har hun formået at fortsætte de gode takter, og i løbet af året er hun gået fra en plads som nummer 44 på verdensranglisten til nu at være nummer 7 i verden.

- Hun har haft et rigtig flot år, og det er så dejligt, at sejren ved French Open ikke er steget hende til hovedet. Hun har bevaret en ro og en harmoni omkring sig og sit team. Hun har virkelig har haft de rigtige personer omkring sig, som har været i stand til at holde hendes fødder godt plantet på jorden, så hun ikke har tabt hovedet, som oftest sker, når en så ung spiller vinder sin første Grand Slam-turnering, siger Michael Mortensen.

Det er ifølge ham en spiller med et stort anlagt spil, som vi helt sikkert skal holde øje med ved slutspillet.

Men den unge komet skal alligevel ikke regnes blandt favoritterne.

- Ostapenko, hende har jeg ikke så stor fidus til. Der er simpelthen for langt mellem top og bund for hende. Omvendt så troede jeg heller ikke, at Ostapenko ville vinde French Open. Det skete. Så alt kan ske, siger Patrik Wozniacki.

Foto: WANG ZHAO / Scanpix Denmark

Overraskelsen

Caroline Garcia

Caroline Garcia er den store overraskelse blandt deltagerne ved WTA-sæsonfinalen.

På to og en halv uge er hun gået fra at være nummer 20 i verden til at være blandt de otte kvalificerede spillere.

- Jeg er meget overrasket over, hun har afsluttet sæsonen så flot. Hun har altid været en teknisk velfunderet spiller, men rent mentalt har hun ikke været så stærk. Nu kommer hun til turneringen med masser af selvtillid. Hun har vundet to turneringer i streg. Det er jo vildt imponerende, siger Michael Mortensen.

Og det er ikke små turneringer, hun har vundet de seneste uger. Først vandt hun den store Premier Five-turnering i Wuhan, og den efterfølgende uge sejrede hun i den endnu større Premier Mandatory-turnering i Beijing. Her slog hun blandt andre Elina Svitolina og Simona Halep.

Patrik Wozniacki mener, hun er den spiller, der kommer til sæsonfinalen i bedst form, men den pludselige succes kan give bagslag i Singapore.

- For hende er det en drøm, der går i opfyldelse, og jeg kunne godt forestille mig, hun lige falder et niveau eller to til sæsonfinalen. Hun kan godt risikere at tabe alle tre gruppekampe, da hun bare er glad for at være der, for ingen, ikke engang hende selv, troede på, at hun ville stå i sæsonfinalen for blot 2,5 uge siden, siger Patrik Wozniacki.

Foto: ROMAN PILIPEY / Scanpix Denmark