Hvad betyder det egentlig, når tennisstjernerne stønner?

De to tennisstjerner Sharapova og Azarenka er kendt for deres højlydte spil. Men giver det overhovedet mening at stønne i tenniskampe?

Det kan ind imellem være en højlydt fornøjelse at se tennis. Flere spillere benytter sig nemlig af at sætte lyd på, når de slår til bolden. Det gælder blandt andet spillerne Maria Sharapova og Viktoria Azarenka. Og det går ikke stille af sig.

Faktisk er Viktoria Azarenkas støn målt til 95 decibel, mens Maria Sharapova når helt op på 101 decibel – det svarer til lydstyrken på en motorsav.

Støn i tennis

SportsLabs’ resultater understøtter en større videnskabelig undersøgelse fra Hardin-Simmons University i USA. Her fandt et forskerhold ud af, at stønnene giver tennisspillere mere kraft og højere boldhastighed.

Men hvilken effekt har det egentlig, når spillerne stønner boldene afsted? Det kan professor i biomekanik John Rasmussen gøre os klogere på.

Tennis er jo en sport, hvor mange af slagene i tennis ligger vel over 80 procent af ens maksimum ydelse. Og det betyder, at det vel er naturligt, at man stønner, når man anstrenger sig så meget.

John Rasmussen, professor i biomekanik

’Quiet Please’

De store tennisorganisationer, The International Tennis Federation, Women’s Tennis Association (WTA) og Grand Slam-turneringer, har sammen tidligere meldt ud, at de ønsker at fjerne eller minimere brugen af støn hos både mandlige og kvindelige tennisspillere ved at indføre strafpoint, når der bliver stønnet for højlydt. Det er dog ikke blevet vedtaget – endnu. Men hvis det sker, vil danske Maria Jespersen være en af de tennisspillere, som vil blive ramt.

Jeg er sådan en, der bruger rigtig meget udbrud. Det er en del af min identitet. Det synes jeg er en del af sporten.

Maria Jespersen, tennisspiller

Faktisk bliver flere tennisspillere trænet i at sætte lyd på deres åndedræt. Tennistræner Adam Blicher træner spillere i alle aldre, og han kender godt til debatten om de højlydte tenniskampe. Alligevel er han overbevist om, at udånding med lyd giver rytme i kroppen og noget ekstra kraft, men det kan også gøre tennisspillerne mere afslappede.

- Det kan eksempelvis være, at vi siger til dem; når din modstander rammer bolden, så skal du prøve på bogstavet 'a', ligesom at trække vejret ind og sige 'aaaah', og når bolden så er sendt afsted, og den kommer tilbage på din halvdel, så på bogstavet 'i' så siger du 'iiiish'. Og det kan jo godt lyde lidt a la Sharapova, siger Adam Blicher.

UDEN støn

Maria Jespersen har sagt ja til at medvirke i et forsøg, hvor hun skiftevis skal serve med og uden brug af støn for at se, hvordan det påvirker hendes slag.

Hvad sker der, når Maria Jespersen ikke må bruge sit støn, når hun skal sende boldene over på den anden side af nettet? Til forsøget bruger professor John Rasmussen en radar til at undersøge tennisslagenes kraft og dermed hastighed.

Maria Jespersen server uden brug af støn Video: Mejse Egebjerg

På 35 slag server Maria Jespersen med en gennemsnitsfart på 167,8 km/t, når hun ikke bruger sit støn.

Hvis jeg fik at vide, at jeg ikke måtte sige en lyd, når jeg spiller, så vil jeg ikke kunne holde til en hel kamp. For jeg kunne virkelig mærke, at jeg blev både svimmel og lidt udmattet.

Maria Jespersen, tennisspiller

Men hvad er effekten af stønneriet egentlig? Professor John Rasmussen forklarer i klippet herunder:

Professor John Rasmussen forklarer, hvorfor man stønner, når man anstrenger sig. Video: Mejse Egebjerg

Stønnene sikrer, at man spænder op og stabiliserer underkroppen. På den måde overføres energi fra underkroppen til overkroppen, så det giver mere kraft til bevægelsen. Og netop denne kraftudvikling kan også bruges i andre sportsgrene - som for eksempel diskoskast. Derfor tester vi også en af Danmarks bedste diskoskastere, Lisa Brix Pedersen, som også sætter lyd på sine kast.

Lisa Brix Pedersen bliver udsat for samme forsøg som tennisspiller Maria Jespersen. Hun skal også skiftevis kaste med og uden brug af sine råb.

Lisa Brix Pedersen kaster sine diskos med og uden brug af sit råb Video: Mejse Egebjerg

Resultatet er tydeligt. Når Lisa Brix Pedersen ikke bruger sit råb, kaster hun i gennemsnit 45,30 meter. Men når hun råber under sine kast, lander diskossen i gennemsnit 46,55 meter ude. 1,25 meter længere.

Det der irriterede mig mest var, når jeg ikke skulle råbe, at det var en begrænsning på forhånd. Der kunne jeg mærke, at det nok ikke blev et super godt kast.

Lisa Brix Pedersen, diskoskaster

MED støn

Maria Jespersen server med en gennemsnitsfart på 167,8 km/t, når hun ikke må bruge lyd. Hvordan er den så, når hun gerne må?

Maria Jespersen server med brug af støn for at se om det giver noget mere fart Video: Mejse Egebjerg

Når Maria Jespersen bruger sit støn, server hun med en gennemsnitsfart på 170,3 km/t. 2,5 km/t hurtigere end når hun ikke bruger sit støn. Der kommer kort fortalt mere kraft og dermed større hastighed på boldene, når den danske tennisspiller bruger sit støn.

Og ikke nok med det. For som udmattelsen indfinder sig, får stønnet faktisk større effekt. Halvvejs i forsøget server hun med 172,9 km/t, når hun bruger sit støn mod 168,8 km/t, når hun ikke bruger støn. En forskel på 4,1 km/t.

Det er fysisk rigtig hårdt at spille og ens udånding og indånding er bare så vigtig, hvis man skal kunne holde til en tre-sets kamp eller hvad det nu er.

Maria Jespersen, tennisspiller

Testens resultat taler ret tydeligt for, at det har en effekt, når tennisspillerne stønner. Der er mere kraft og dermed større fart på boldene.

Derfor kan det måske blive en udfordring for tennisspillerne, hvis de Internationale Tennisorganisationer indfører et slags ’stønometer’, der skal sikre et mere tåleligt lydniveau til kampene.

- Hvis tennisspillere stønner i forvejen under kampene, så er jeg ret sikker på, at hvis man pludselig skal holde op med det, så vil det gå udover præstationen, slutter John Rasmussen.