Danmarks største tennis-talenter går glip af 'afgørende' støtte

De danske tennisspillere modtager ingen økonomisk støtte fra Team Danmark i 2018. Og det kan ramme de største talenter hårdt, mener forældrene.

Clara Tauson og Holger Rune er blandt de største talenter på den danske tennisscene, men de må begge kigge langt efter økonomisk støtte fra Team Danmark i den kommende sæson.

Tauson har haft et godt 2017, hvor hun har vundet turneringer på seniorniveau og spillet sig ind i top-800 på verdensranglisten. Men hvis udviklingen skal fortsætte, er det nødvendigt med økonomisk hjælp, lyder det fra hendes far, Søren Tauson, da det vil koste op mod 700.000 kroner for at få de optimale vilkår i det kommende år.

- Vi er forundrede og ærgerlige, for det er helt afgørende, at vi får støtte, hvis vi skal have mulighed for at udvikle projektet fremadrettet de kommende år, der kommer til at forme hende som tennisspiller, siger Søren Tauson til TV 2 SPORT. Han tilføjer også, at de er langt fra at have pengene på plads til næste sæson.

Men det handler ikke kun om penge. Søren Tauson efterlyser også mulighederne for at gøre brug af Team Danmarks ekspertise og træningsmuligheder.

- Team Danmark har dygtige eksperter tilknyttet, som vi kigger langt efter i øjeblikket. Det gælder fysisk træning, kost, mental træning og hele den pakke, der er utrolig vigtig for en atlet. Det er en pakke, der koster mange penge at købe, så det er jo i sådanne ressourcer, vi er nødt til at skære. Det er ærgerligt, siger han.

Clara Tauson har spillet tre internationale seniorturneringer, hvor det er blevet til 12 sejre i 14 kampe. I november vandt hun sin første seniortitel.

Team Danmark fanger talenterne for sent

Også Holger Rune har i 2017 leveret store resultater, hvor han tidligere på året vandt U14-EM og generelt har spillet sig op blandt de bedste i sin aldersgruppe.

Holger Runes mor, Aneke Rune, kalder det 'en kæmpe fejl', at man fra Team Danmarks side måler sin succes i medaljer og udelukkende giver støtte til atleter over 16 år. Det er alt for sent.

Team Danmark fanger talenterne for sent, mener Holger Runes mor, Aneke Rune. Video: Christopher Roth

- I de rigtig store sportsgrene, som tennis jo er, bliver man simpelthen nødt til at have fat i atleterne tidligt. Hvis man først fanger en tennisspiller som 16-årig, har de ikke brug for støtten i det omgang, som de havde fire år tidligere. Hvis man skal blive til noget, er man som regel selvfinansieret allerede som 16-årig.

- Det er synd, hvis man siger, man gerne vil støtte en sportsgren. Så synes jeg, det er ærgerligt, at man ikke støtter, når der er brug for det. Det giver ikke nogen mening, siger Anete Rune og møder opbakning fra Søren Tauson.

- Der er stor forskel på, hvornår de forskellige sportsgrene har brug for støtte. Caroline (Wozniacki, red.) eller andre etablerede spillere inden for tennissporten har jo ikke brug for støtte, når de først er slået igennem, fordi det er en meget stor sport.

For Clara Tausons lejr handler det nu om at samle så mange penge ind som muligt, så det danske tennistalent kan fortsætte udviklingen næste år.

- Clara skal træne, træne og træne, og så skal hun bygge videre på sin fysik, der er en meget stor del af tennissporten i dag. Hun skal have muligheder for at komme ud og spille kampe mod de bedste, og det kan alle jo høre, at det er kasseapparatet, der bestemmer dér, siger Søren Tauson.

Det er endnu uvist, om Clara Tauson stiller op ved juniorernes Australian Open, der er årets første Grand Slam.

Team Danmark har ikke ønsket at kommentere sagen overfor TV 2 SPORT. Det har Dansk Tennis Forbund heller ikke, men forbundet sig dog, at det skal drøfte situationen med Team Danmark i det nye år.