Familiens livsværk er kulmineret – nu vil Piotr Wozniacki bare slappe af

Grand Slam-triumfen i januar var ikke kun en triumf for Caroline Wozniacki. Det var en triumf for hele familien Wozniacki.

- Fra i dag kan alle læse om dig i tennishistorien.

Sådan lød nogle af Piotr Wozniackis første ord til Caroline Wozniacki, da hun havde vundet Australian Open 2018. Karrierens første Grand Slam-sejr.

Det var 10 relativt almindelige ord med en helt særlig betydning. Det var nemlig ikke bare 10 ord fra en træner til en spiller.

I dag vil jeg bare gerne slappe af og sove i min seng i lejligheden. Måske skulle Caroline også bare ligge og slappe af på en strand

Piotr Wozniacki

Det var også en vigtig besked fra en far til en datter, der er blevet en hel families livsværk.

- Han har nærmest ikke været til at pille ned siden, fortæller sønnen i familien, Patrik Wozniacki, om sin far.

- ’Coach number 1’ kalder han sig. Det har han gjort, siden hun blev nummer et i verden. Men nu kan han også kalde sig ’Grand Slam-winning coach’. Det har været en kæmpe bedrift, både for ham og for Caroline, siger Patrik Wozniacki.

Siden Caroline Wozniacki for et par årtier siden begyndte at spille tennis, har Piotr Wozniacki stået på sidelinjen og trænet hende. Og siden da har det været hele familiens projekt at udvikle hendes ekstraordinære talent med en ketsjer i hånden. På godt og på ondt.

- I de første seks-syv år havde Caroline en meget dårlig træner i mig. Jeg ville blande mig i en masse forskellige øvelser og det hele, lyder det fra Piotr Wozniacki, der flere gange er blevet set i diskussioner med sin datter under træninger eller kampe. 

Den slags debatter er der tilsyneladende kommet færre af.

- Jeg er meget stolt som far og glad som træner, fordi vi har klaret det arbejde sammen – på gode og dårlige måder. Mange gange siger jeg til alle de forældre, som begynder at hjælpe deres børn, at de skal passe på. Det er ikke dem alle, der bliver Caroline Wozniacki.

Når det er muligt, rejser moren i familien, Anna Wozniacki, også med til turneringerne for at støtte den aktuelle verdensetter. Når det ikke er muligt, og Anna må blive hjemme, er det også for at hjælpe Caroline Wozniacki. I øjeblikket er Anna Wozniacki eksempelvis ikke med i Qatar, fordi hun passer Carolines hund, Bruno. Det samme var tilfældet under Australian Open og ved andre turneringer, der spilles i nationer, hvor kæledyr kommer i længere karantæner, inden de kan lukkes ind i landet, fortæller Patrik Wozniacki.

Lidt sjældnere sker det, at Patrik Wozniacki har mulighed for at rejse med. Tidligere har han selv spillet fodbold på højt plan, og nu er han blevet familiefar og tennisekspert på TV 2 SPORT.

- Selvfølgelig kan jeg godt se, at jeg ikke har haft den samme opbakning med min sport. Men jeg kunne ganske tidligt se, at hun var noget specielt. Jeg er glad for de ofringer, der er gjort – og det er ikke fordi, jeg er blevet efterladt. Vi har alle sammen stået samlet som familie omkring det her projekt omkring Caroline, lyder det fra Patrik Wozniacki.

Piotr har forsøgt at trække sig

Gennem Carolines karriere har familien Wozniacki flere gange forsøgt at erstatte Piotr Wozniacki med en anden træner. Som professionel er Caroline Wozniacki blevet trænet af Sven Groeneveld, Ricardo Sanchez, Thomas Johansson, Thomas Høgstedt og Michael Mortensen. Men hver gang er Piotr Wozniacki vendt tilbage med både tryghed og forventninger.

- Han kender mig så godt, og jeg ved, at han vil mig det bedste. Vi trænet sammen hele karrieren, kan man sige, så på den måde er det rart bare at have én, som kender én så godt. Han ved, hvornår man kan presse mig, og hvornår man skal træde to skridt tilbage, og det synes jeg er rart.

Selv peger Piotr Wozniacki på, at han var for sen til at sende trænerstafetten videre.

- Caroline har været sammen med mig i så mange år og tusindvis af timer. Så er det ikke nemt fra én dag til en anden, at en anden overtager den position, jeg fik.

Derfor ligger det nu fast, at Piotr Wozniacki fortsætter som træner, så længe Caroline Wozniacki fortsætter med at spille tennis på professionelt plan.

Familien i et vakuum

Men lige nu, cirka tre uger efter den ultimative triumf, rækker tankerne ikke særligt langt ud i fremtiden. Kulminationen på Rod Laver Arena, hvor Wozniacki slog Simona Halep i sin tredje Grand Slam-finale, virker til at have taget pusten fra familien. I hvert fald for en stund. Og derfor befinder familien Wozniacki sig i et vakuum, hvor det ultimative mål er nået - og hvor der endnu ikke er sat nye mål for fremtiden.

- I dag vil jeg bare gerne slappe af og sove i min seng i lejligheden. Måske skulle Caroline også bare ligge og slappe af på en strand, men der er forpligtigelser og regler i tennis, og derfor er vi her i Qatar, siger Piotr Wozniacki.

- Jeg håber, at der kommer en dag, hvor vi alle sammen kigger på det hele og tager en beslutning om, hvor lang tid vi skal spille, hvordan vi skal træne, og hvilke titler vi skal gå efter, slutter Piotr Wozniacki.