Tennis

Tauson vinder turneringer på stribe – men må vente med at spille med de bedste

15-årige Clara Tauson har succes på banen, og Dansk Tennis Forbund samt Tauson selv har planen for de næste år klar.

Hun gør ikke meget for at gå under radaren for tiden. Og det gør bestemt ikke noget. Clara Tauson, Danmarks største kvindelige tennistalent, bliver nemlig ved med at vinde.

Mandag vandt hun sin fjerde singleturnering på ITF-touren for juniorer, og aldrig har det store, uundgåelige og aldeles interessante spørgsmål været mere aktuelt: Hvor langt kan Clara Tauson gå? Det spørgsmål arbejder Dansk Tennis Forbund (DTF) med dagligt.

Jeg ved ikke præcis, hvornår jeg vil gå fuld tid på WTA-ranglisten. Men jeg håber at kunne gøre det til næste år

Clara Tauson

- Planen er, at Clara Tauson skal være professionel tennisspiller. Hvornår hun skal være det, kommer an på, hvordan det går i det næste års tid, siger Jens Anker Andersen, sportschef for DTF, til TV 2 SPORT.

Clara Tauson vandt DM i 2016 som 13-årig. Siden har hun lagt på internationalt. Med den seneste sportslige succes for Tauson er hun som 15-årig rykket op blandt de 10 bedste på juniorernes verdensrangliste. Dette giver kvalifikation til de store Grand Slam-turneringer; turneringer, som hun endnu ikke er kommet videre fra kvalifikationen i.

- Jeg vil gerne spille junior-Grand Slams og gøre det godt i dem. Ellers handler det bare om hårdt arbejde, indtil jeg forhåbentlig kommer på WTA-touren og spiller med de bedste, siger Clara Tauson til TV 2 SPORT uden at lægge skjul på sin ambition.

- Selvfølgelig går jeg efter at vinde dem. Men jeg ved godt, at der er mange gode spillere med. Nu er det min første Grand Slam, så jeg tager det stille og roligt, hvis det ikke går så godt.

Hvis alt går vel, bliver hendes debut i en Grand Slam-hovedturnering French Open til juni. Tauson forsøgte sidste år at kvalificere sig til US Open, men røg ud i første runde af kvalifikationen.

Det er de store turneringer, som for alvor bliver vigtige for hende for at realisere drømmen om at blive professionel, mener sportschefen.

Jeg kan sagtens forestille mig, at hun kommer på WTA-touren og bliver etableret snart

Michael Mortensen, tennisekspert for Eurosport

- Det er nogle fantastiske turneringer i juniorregi, hvor hun skal spille mod nogle af de bedste juniorer i verden på de største stadions i verden. Det er en god ballast at have, inden man begynder lidt længere nede på seniorturneringerne og arbejder sig op på den måde, siger Jens Anker Andersen.

Planlægger WTA-debut til næste år

Planen er altså, at Clara Tauson skal blive professionel tennisspiller en dag. Det betyder, at man skal spille fast på WTA-touren, og den proces er nemmere sagt end gjort.

Det kræver hårdt arbejde, og vejen mod toppen begynder med de mindre turneringer for seniorer, såsom de såkaldte $15.000-turneringer i ITF som den, Tauson vandt i Stockholm i november.

Indtil videre er det kun de mindste ITF-turneringer, hun har prøvet kræfter med. Og med god grund. Lige nu er fokus nemlig mest på juniorturneringerne.

- Man skal lade Clara blive så god som overhovedet muligt som junior, inden hun tager skridtet. Hun er jo stadig meget ung, siger DTF-sportschefen.

Alderen til trods er Clara Tausons debut på WTA-touren måske ikke alt for langt væk. Tennisforbundet og Clara Tauson har i hvert fald lagt et program for fremtiden.

Jeg håber selvfølgelig på at få et wildcard på et tidspunkt

Clara Tauson

- Jeg ved ikke præcis, hvornår jeg vil gå fuld tid på WTA-ranglisten. Men jeg håber at kunne gøre det til næste år, siger Clara Tauson.

- Hun skal efter planen spille de næste fire-fem Grand Slams for juniorer, inden hun begynder at prioritere WTA-ranglisten højere end juniorranglisten, siger Jens Anker Andersen.

Clara Tauson har store planer for fremtiden.

Hvornår er det planen, at det skal hedde WTA-debut?

- Det skal det engang i 2019. Nærmere bestemt i efteråret 2019 kunne jeg forestille mig.

Men hendes første junior-Wimbledon bliver vigtig.

- Jeg synes, hun skal spille juniorernes Wimbledon to gange, men det kommer selvfølgelig også an på, hvordan det går. Hvis hun vinder første gang, er det ikke sikkert, at hun skal spille næste år, siger sportschefen.

Den plan glæder to tennisentusiaster, som følger hendes vej mod drømmen tæt. Michael Mortensen, tennisekspert for Eurosport og tidligere træner for Caroline Wozniacki, har således store forhåbninger til Clara Tauson.

- Vi ser en spiller, som viser noget sprudlende tennis og som er ved at indfri en del af sit potentiale. Det er en spiller med et kæmpe udviklingspotentiale. Jeg kan sagtens forestille mig, at hun kommer på WTA-touren og bliver etableret snart, siger Mortensen til TV 2 SPORT.

- Jeg mener, at der er realistisk, at hun i slutningen af sæsonen får mulighed for at spille med i en kvalifikation til WTA-touren. Men det er lidt op til de mennesker, der er med omkring hende.

Ifølge ham har hun trods sin unge alder allerede vist nok på banen til, at WTA-tennis ikke ligger alt for langt væk.

- Nu er hun lige blevet 15 år og har allerede vundet en $15.000-ITF-turnering, og derfor har hun bevist, at hun kan gøre sig blandt seniorer. Det næste bliver, at hun spiller med i en kvalifikation til en WTA-turnering.

Også TV 2 SPORTs tennisredaktør Henrik Jensen, som med stor glæde har fulgt Tausons udvikling, spår en stor fremtid for hende.

- Alle de her resultater fortæller jo, at der er noget rigtig stort i vente fra Clara.

Hvornår tror du, vi ser hende på WTA-touren?

- Hvis hun fortsætter den fremgang, hun viser nu, er det absolut realistisk at se hende spille nogle mindre WTA-turneringer allerede i 2019. Det afhænger også lidt af, hvor hun kan komme ind henne, og om hun kan få et wildcard, siger Henrik Jensen.

Grand Slam-turneringerne er et godt udstillingsvindue

De kommende Grand Slam-turneringer, som Clara Tauson efter planen skal spille, bliver afgørende. Her skal hun både spille for at opnå prestige og titler, men lige så vigtigt bliver det at vise sig frem, mener Michael Mortensen.

- Jeg glæder mig meget til at følge hende i de kommende Grand Slam-turneringer. Det er vigtigt, at hun markerer sig her. Disse turneringer er nemlig også et udstillingsvindue. Det er fire turneringer om året, hvor man kan promovere sig selv foran alle agenter og medier. Det skal man ikke undervurdere. Hvis man kan vinde en Grand Slam-turnering, har man virkelig fået sat et fingeraftryk.

Den analyse og måde at anskue tingene på er Clara Tauson udmærket klar over.

- Enten skal man have wildcard til de gode turneringer, eller også er man nødt til at gå den lange vej. Jeg håber selvfølgelig på at få et wildcard på et tidspunkt. Men ellers er det den lange, lange vej, siger Tauson, som har sin plan for 2018 klar.

- I år kommer jeg nok til at mikse det lidt op med nogle små seniorturneringer ligesom sidste år.

At vinde en Grand Slam som junior præsterede Caroline Wozniacki i 2006 som 16-årig. Som den første dansker i 60 år vandt hun Wimbledon for juniorer. Det satte for alvor gang i hendes karriere på WTA-touren, hvor hun allerede året forinden havde gjort debut. Her fik hun netop et wildcard som følge af flotte præstationer i en ung alder.

Caroline Wozniacki er da også oplagt for Clara Tauson at spejle sig i.

Går du lidt og sammenligner dig med Wozniacki?

- Selvfølgelig gør jeg det. Men jeg vil sige, at hun var så stor en atlet, fra da hun var helt ung, så jeg vil ikke sætte for stort pres på mig selv og sige, at jeg bare for alt i verden skal vinde en grand slam, eller at jeg skal spille en WTA-turnering. Men jeg håber på at kunne gøre det lige så godt som hende, siger Tauson.

Allerede da jeg så hende spille som 12- og 13-årig, har jeg altid godt kunnet lide hendes fandenivoldske måde at være på

Michael Mortensen, tennisekspert for Eurosport

Sammenligningen med Caroline Wozniacki er nærmest uundgåelig, men ifølge sportschefen for tennisforbundet deres karriereforløb ikke helt ens.

- Det er meget sjældent, der kommer en junior op igennem rækkerne, som Caroline gjorde. Så det er svært at sammenligne. Der er rigtig mange dygtige juniorspillere, så jeg tror bare, at det skal tage den tid, det tager, siger Jens Anker Andersen, hvis budskab bliver bakket op af TV 2 SPORTs tennisredaktør.

- Vi skal hælde koldt vand i blodet i forhold til at sammenligne Clara Tauson med Caroline Wozniacki. Der er sket en del fra dengang, Caroline slog igennem på WTA-touren til i dag. Der er en tydelig udvikling nu, hvor der går to eller måske tre år ekstra, før de unge spillere for alvor begynder at røre på sig, siger Henrik Jensen.

Stor mental styrke

Men indikationerne på en ny dansk topspiller er der. Det kan man ikke komme udenom. En af Clara Tausons forcer er hendes mentale styrke, som kan vise sig at blive altafgørende for fremtiden, mener Michael Mortensen.

- Allerede da jeg så hende spille som 12- og 13-årig, har jeg altid godt kunnet lide hendes fandenivoldske måde at være på. Hun er ikke bange, og hun gemmer sig ikke. Hun har en attitude og en vinderindstilling, som er intimiderende for de fleste af spillerne.

I mandagens finalesejr i turneringen i Firenze tabte hun første sæt med 0-6 til Eleonora Molinaro. Det lod hun sig dog ikke slå ud af.

- Jeg havde set hende spille de andre dage. Så jeg vidste godt, at jeg måske ville få en chance. Jeg prøvede bare at blive ved med at være positiv, indtil chance kom, og det gjorde den så, siger Clara Tauson.

Herfra vendte hun kampen fuldstændig og vandt de næste to sæt med 6-4 og 6-1. Den bedrift imponerer Michael Mortensen.

- En af de vigtigste ingredienser overhovedet er at have den mentale styrke. At man tror på sig selv, selvom man lægger dårligt ud, er tro mod sit spil, arbejder videre og hele tiden stoler på sig selv.

Clara Tausons finaler

 1. 2016

  1. ITF junior i Malta - grade 5*

   Tabte 6-3, 6-4 til Darya Frayman fra Rusland.

  2. ITF junior i Nottingham - grade 4

   Tabte 6-3, 6-4 til Eden Richardson fra England.

  3. ITF junior i Sverige - grade 4

   Tabte 6-4, 3-6, 7-6 til Hannah Viller Møller.

  4. ITF junior i Rungsted - grade 4

   Tabte 6-3, 7-5 til Daria Frayman fra Rusland.

  5. ITF junior i Dubai - grade 4

   Vandt 6-4, 6-2 over Mariam Dalakishvili fra Georgien.

 2. 2017

  1. ITF junior i København - grade 4

   Vandt 6-4, 6-2 over Melis Yasar fra Sverige.

  2. ITF junior i Tyskland - grade 2

   Tabte 6-3, 6-2 til Viktoriia Dema fra Ukraine.

  3. ITF senior i Stockholm

   Tabte 6-4, 6-0 til Jacqueline Cabaj Awad fra Sverige.

  4. ITF senior i Stockholm

   Vandt 6-3, 6-2 over Ekaterina Yashina fra Rusland.

 3. 2018

  1. ITF junior i Brasilien - grade A

   Tabte 6-3, 7-6 over Leylah Annie Fernandez fra Canada.

  2. ITF junior i Kroatien - grade 1

   Vandt 6-1, 6-2 over Viktoriia Dema fra Ukraine.

  3. ITF junior i Italien - grade 2

   Vandt 0-6, 6-4, 6-1 over Eléonora Molinaro fra Luxembourg.

* ITFs juniorturneringer er rangeret, hvor A er det højeste. Derefter følger 1, 2, osv.