Tennislegende bakker op om Williams: Var aldrig sket for en mand

TV 2 SPORTs tennisredaktør mener, at Serena Williams har en dårlig sag, efter hun anklagede dommeren for sexisme.

Publikummet på Arthur Ashe Stadium så en yderst sjælden udgave af Serena Williams under US Open-finalen lørdag aften dansk tid.

Den 23-dobbelte Grand Slam-vinder blev mere og mere frustreret som kampen skred frem. Og det kulminerede, da hun kaldte dommeren en tyv, efter han havde givet hende en pointstraf. Den beskyldning takserede dommeren til en partistraf.

- Det er ikke rimeligt at tabe et parti for at sige det. Der er mange mænd, der har sagt lignende ting, og fordi de er mænd, så sker der ikke noget, sagde hun efter kampen.

- Jeg kæmper for kvinders rettigheder og for kvinders ligestilling. At jeg siger tyv og mister et parti på det, virker sexistisk for mig, sagde Serena Williams på pressemødet efter kampen.

Williams' sexistiske anklage får opbakning af tennislegenden Billie Jean King, som i alt har vundet 39 Grand Slam-titler.

- Når en kvinde er følelsesladet, er hun "hysterisk" og bliver straffet for det. Når en mand gør det samme, er han "åbenmundet", og der er ingen konsekvenser.

- Tak, Serena Williams, fordi du gør opmærksom på denne dobbeltmoral. Vi har brug for flere stemmer, der gør det samme, skriver Billie Jean King på Twitter.

Også en af de nuværende spillere på WTA-Touren - Viktoria Azarenka - støtter kollegaen Serena Williams.

- Hvis dette havde været en herrekamp, ville det ikke være sket på den måde. Det ville det bare ikke, skriver hviderusseren på sin Twitter-profil.

Ifølge den tidligere Sports Illustrated-journalist Richard Deitsch kan de tre kvinder have en pointe. Med udgangspunkt i sin lange karriere som tennisjournalist tror han, det ikke ville være sket for en mand med samme meritter som Williams.

- Jeg har dækket US Open 17 gange for Sports Illustrated. Det her er blot min holdning: Der er ikke en chance for, at en mand med Serenas cv (adskillige Grand Slam-titler, økonomisk foregangskvinde for sporten), ville få en tredje advarsel for at bruge det sprog i en Grand Slam-finale. Ikke en chance.

De mænd, som er kommet med lignende udtalelser, har altså også fået en straf

Henrik Jensen, tennisredaktør på TV 2 SPORT

Udspilning af Williams

Opbakningen er dog ikke enstemmig.

Den mest vindende damesinglespiller i Grand Slam-sammenhæng er Margaret Court med 24 titler. Hun mener, at dommeren blot fulgte reglerne og bakker op om hans beslutninger.

Serena Williams fik en pointstraf, efter hun ødelagde sin ketcher.
Serena Williams fik en pointstraf, efter hun ødelagde sin ketcher. Foto: Kena Betancur / Ritzau Scanpix

- Det er trist for sporten, når en spiller forsøger at være større end reglerne.

- Fordi den yngre spiller udspillede hende i første sæt, tror jeg, at presset ramte hende mere end noget andet, siger hun til The Australian

En udspilning er ikke et helt forkert ord at bruge om første sæt. Naomi Osaka virkede upåvirket af, at hun stod i sin første Grand Slam-finale og vandt 6-2.

I andet parti i andet sæt fik Serena Williams en advarsel, fordi hendes træner sendte signaler til hende under kampen. Amerikaneren blev sur på dommeren, fordi hun ikke mente, hun havde snydt.

Træneren, Patrick Mouratoglou, indrømmede dog efter kampen, at han havde sendt hende signaler, men han understregede, at han ikke var sikker på, hans spiller havde set det.

'Dårlig sag'

Med anklager om tyveri og sexisme mener TV 2 SPORTs tennisredaktør, Henrik Jensen, at Serena Williams ikke kan tillade sig at være specielt utilfreds med udfaldet af kampen.

- Jeg synes, hun har en lidt dårlig sag.

- Hun kalder ham en løgner og en tyv, og hun siger, at det ikke var sket for en mand. Jeg har ikke set alle tenniskampe i 500 år, men jeg kan altså ikke huske, at nogen mand har været så voldsom. Og de mænd, som er kommet med lignende udtalelser, har altså også fået en straf, siger Henrik Jensen, som ligesom Court ikke mener, at dommeren overreagerer.

TV 2 SPORTs tennisredaktør, Henrik Jensen, giver sit syn på Serena Williams' udbrud i US Open-finalen mod Naomi Osaka. Video: TV 2 SPORT

- Hun smadrer en ketcher på banen, og det er der også mange mandlige spillere, der bliver straffet for. Til sidst overreagerer hun i flere omgange. Dommeren forsøger at håndtere situationen køligt og roligt, og jeg synes, at Serena Williams går fuldstændig amok i forbindelse med finalen.

20-årige Naomi Osaka vandt finalen 6-2, 6-4.