Tennis

Tegning af Serena Williams møder hård kritik og kaldes 'frastødende'

Japanske Naomi Osaka vandt US Open-finalen mod Serena Williams. Men det er amerikanerens opførsel, der har trukket overskrifter.

Hun er den mest vindende kvindelige tennisspiller i nyere tid, amerikanske Serena Williams.

Men siden søndag har det ikke været hendes spil på banen, der har trukket overskrifter. Et raseriudbrud og beskyldninger om forskelsbehandling mod dommeren i US Open-finalen har haft fokus.

Senest har opmærksomheden rettet sig mod en karikaturtegning af tennisstjernen.

Fra flere sider fordømmes mediekonglomeratet News Corp nu for satiretegningen, der beskyldes for at være racistisk og sexistisk.

Kritik fra flere sider

Tegningen er blevet offentliggjort i den australske tabloidavis Herald Sun tirsdag og skildrer Serena Williams midt i et raseriudbrud på banen til US Open.

Ved nettet få meter bag Serena Williams er hendes modstander Naomi Osaka skildret i dialog med dommeren. En skildring, der også er blevet kritiseret for at gøre asiaten til en "hvid kvinde", skriver The Guardian.

Blandt kritikerne er den amerikanske borgerrettighedsaktivist Jesse Jackson, den britiske Harry Potter-forfatter JK Rowling og mange journalister, tv-selskaber og aktivister.

Også organisationen The National Association of Black Journalists har ifølge The Guardian kaldt tegningen for "frastødende".

Forfatteren bag Harry Potter-serien skriver sarkastisk:

- Flot at reducere en af de største nulevende sportsstjerner til en racistisk og sexistisk karakter og samtidig gøre en anden stor sportsstjerne til en ansigtsløs rekvisit.

Bernice King, der er datter af borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr, har kaldt Herald Suns tegning for "uheldig" og "uden hensynstagen til den smertefulde historiske sammenhæng, et sådant billede kan skabe og være med til at opildne til racisme i dag".

- Jeg kan ikke gøre det om

Ifølge Washington Post gør tegneren brug af detaljer i ansigtet, der ofte blev brugt i karikaturer i det 19. og 20. århundrede. Heriblandt børnebogen 'Lille sorte Sambo', der første gang blev udgivet i 1899.

Selv siger tegneren bag, at han ikke har haft nogle bagtanker, og at han ikke kender til de referencer, der nævnes:

- Det ærgrer mig, at folk er blevet fornærmet, men jeg kommer ikke til at trække tegningen tilbage, siger Mark Knight.

- Jeg tror, at folk har misforstået det. Måske er der en anden forståelse af at tegne i Australien, end der er i USA. Det var en tegning på baggrund af hendes raserianfald, og det var dét, siger han.

Ifølge Mark Knight er Serena Williams interessant:

- Jeg er ikke ude efter Serena. Serena er en vinder.

- Jeg tegnede hende som en afroamerikansk kvinde. Hun er stærkt bygget. Og hun bærer de her vilde dragter, når hun spiller tennis. Hun er interessant at tegne. Jeg tegnede hende, som hun er, en afroamerikansk kvinde, siger han til ABC News.

Mark Knight støttes af sin arbejdsgiver. Chefen for News Corp Australien, Michael Miller, skriver på det sociale medie Twitter:

- Kritikken af Mark Knights tegning af Serena Williams viser, at verden er blevet for politisk korrekt og misforstår nyhedsmediernes tegninger og brug af satire, skriver han.

Støtte fra forbund

Tegningen kommer, efter at Serena Williams i finalen ved US Open søndag flere gange kom op i det røde felt. En vrede, som hun rettede mod kampens dommer, Carlos Ramos, der blandt andet gav hende en advarsel for at modtage coaching fra tilskuerpladserne.

Advarslen blev fulgt op af et vredesudbrud, hvor Williams blandt andet ødelagde sin ketcher og kaldte dommeren for "tyv". Williams blev efterfølgende tildelt en bøde på 109.000 kroner.

På pressemødet efter kampen var Serena Williams alt andet end mildt stemt og beskyldte Carlos Ramos for sexisme.

Siden er Williams blevet bakket op fra flere fronter, men det internationale tennisforbund, ITF, der ellers ikke direkte har noget at gøre med Grand Slam-turneringer, har siden forsvaret dommeren.

Japanske Naomi Osaka vandt kampen mod Serena Williams 6-2, 6-4, da hun tog sin første Grand Slam-titel.

Ifølge ABC er det ikke første gang, at Mark Knight kritiseres for sin tegninger. I sidste måned blev han også beskyldt for racisme, da han tegnede en australsk minister.