Tennis

Wozniacki har gigt: - Jeg kunne ikke løfte mine hænder over hovedet

Caroline Wozniacki har leddegigt. Det fortalte hun efter sit nederlag ved sæsonfinalen i Singapore.

Caroline Wozniacki lider af leddegigt.

- Jeg har lavet en del research, og det viser sig, at jeg har reumatoid artritis, siger hun. 

Det fortalte Caroline Wozniacki på et pressemøde, efter at hun var blevet slået ud af sæsonfinalen i Singapore. Her fortalte Wozniacki, at hun har døjet med sygdommen i længere tid. Leddegigt er en immunforsvarssygdom, hvor kroppen angriber sig selv.

- Det er helt klart noget, som du skal behandles for, men jeg kender min krop så godt, at jeg opdagede det tidligt. Jeg er ikke bekymret for det, siger hun. 

- Efter US Open var jeg nødt til at finde ud af, hvad der foregik. Jeg besøgte en af de bedste doktorer på området, og jeg begyndte en behandling af det, siger hun.

Har været syg i længere tid

På pressemødet fortalte Wozniacki, at hun har haft det skidt i en lang periode.

- Efter Wimbledon følte jeg mig ikke godt tilpas. Jeg havde det, som om jeg var forkølet, og jeg havde det ikke godt. Jeg tænkte, at det skulle nok gå over, men jeg tog videre til Washington, og mine knæ gjorde ondt. Jeg forsøgte at spille videre. Jeg spillede i Montreal, og der føltes det heller ikke, som om tingene var helt gode, siger hun.

Sygdommen har påvirket hende i løbet af året, men hun melder det først ud nu af sportslige hensyn.

På Gigtforeningens hjemmeside står der blandt andet følgende om leddegigt:

De led, der angribes, vil typisk være hævede og gøre ondt. Du vil måske også føle dig mere træt, evt. få feber og tabe i vægt, og det kan være svært at komme i gang om morgenen pga. stivhed i kroppen.

Selvom leddegigt kan være en alvorlig sygdom, som kan nedsætte kroppens bevægelighed, er der i dag ofte mulighed for at behandle sygdommen effektivt, og du kan også selv gøre meget for at bevare et godt og aktivt liv.

Kilde: Gigtforeningen

- Jeg har ikke haft lyst til at tale om det i løbet af året, for jeg ville ikke give en fordel til nogle af mine konkurrenter, siger hun.

Men hun har haft tydelige gener af det i løbet af året.

- Jeg vågnede op, og jeg kunne ikke løfte mine hænder over mit hoved. Jeg tog til læge, og de siger, at alt er fint, men jeg vidste, at jeg ikke havde det fint, siger hun.

Caroline Wozniacki nævner ikke noget om, hvordan det kommer til at påvirke hendes tenniskarriere, men hun fortæller, at hun fortsat er i behandling.

- Der er sket en fantastisk udvikling på området i forhold til medicin. Det er noget, som jeg skal leve med resten af livet, siger hun.

Overlæge: Hun kan fortsætte med tennis

Den vurdering er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg - og med en speciallægeanerkendelse i reumatologi (muskel-, led- og bindevævssygdomme) Ulrich Fredberg enig i.

- Det er en sygdom, der har været store forbedringer på i løbet af de seneste år. Det er en sygdom, der kun giver ganske få symptomer, og hvor man kan leve et ganske almindeligt liv.

- For 30-40 år siden endte leddegigtpatienter i kørestol. Det sker ikke mere. De fleste har et fuldstændig normalt liv og går til kontrol og behandling, siger han til TV 2 SPORT.

Kan Caroline Wozniacki fortsætte med at spille tennis, når hun nu har fået konstateret denne her sygdom?

- Ja, det kan hun godt, hvis det lykkes at behandle sygdommen, så hun er symptomfri. Men nu er det jo sådan, at elitesportsudøvere har brug for de mindste marginaler, så hvis hun har noget, der handicapper hende nogle ganske få procent, kan det jo godt være, at hun synes, at det vil være uacceptabelt, siger Ulrich Fredberg.

Ifølge overlægen kan det få stor betydning, hvis Wozniacki har opdaget sygdommen tidligt.

- Hvis man stiller diagnosen hurtigt og kommer i gang med behandlingen hurtigt, kan man faktisk leve et helt normalt liv uden at have nogle nævneværdige symptomer fra sygdommen. Men i nogle tilfælde bliver sygdommen mere aggressiv, og så kan man få ledødelæggelser og invaliderende smerter og funktionsnedsættelser.

Ulrich Fredberg understreger videre, at flere idrætsudøvere kan leve med sygdommen og være på et højt sportsligt niveau, men det kan også gå den anden vej.

- Vi har haft andre elitesportsfolk, der har haft leddegigt og klaret sig glimrende, men vi har også haft folk, der har måttet stoppe karrieren. En af dem, der har måtte stoppe, er Andreas Laudrup, fordi han var angrebet af denne her sygdom.

Andreas Laudrup blev tvunget til at stoppe sin fodboldkarriere som bare 24-årig.