Tennis

'Deprimeret' hollænder fik ultimatum - nu bruges Wozniacki som inspiration

Hollandske Kiki Bertens har det seneste års tid været på en lang rejse, der har ført hende til en høj arbejdsmoral og sæsonfinalen i Singapore.

- Jeg synes, du skal overveje at stoppe. 

Sådan lød beskeden til hollandske Kiki Bertens, efter hun for et år siden havde tabt finalen i double ved sæsonfinalen i Singapore sammen med svenske Johanna Larsson. 

Ordene kom fra træner Raemon Sluiter, men ikke på grund af finalenederlaget. Træneren havde set, hvordan Bertens siden sommeren havde tabt den ene singlekamp efter den anden og generelt så ud til at have mistet lysten til at spille tennis. 

- Hun havde haft svært ved at få det til at fungere de seneste tre måneder forinden. Hun ville ikke træne, hun spiste ikke sund mad og havde det ikke sjovt på banen, siger Raemon Sluiter til TV 2 SPORT. 

- Jeg sagde: "Du ser deprimeret ud, og hvis det er det, som det her liv giver dig, så synes jeg, du skal overveje at stoppe. Du tjener faktisk ret gode penge som 25-årig, men det er ikke det værd, hvis du ikke har det godt."

- Og så sagde jeg, at hvis det fortsatte sådan, så ville jeg finde noget andet at lave. Jeg ville ikke være med mere. Jeg bad hende om at tænke over det på sin ferie. Det var en hård snak, siger den hollandske træner. 

Men den hårde snak bar frugt. Kiki Bertens havde brugt ferien på at tænke over de ting, Raemon Sluiter havde sagt til hende, og det var ikke et karrierestop, hun var kommet frem til. Tværtimod. 

- Jeg tænkte virkelig over, hvordan jeg ønskede at fortsætte min karriere. Vi snakkede sammen efter vores ferie, og vi havde en god snak. Vi besluttede os for at fortsætte, siger Kiki Bertens.

Forandringens år 

Karrieren blev kickstartet, og Kiki Bertens kan nu se tilbage på en sæson, hvor hun har vundet tre singletitler, nået en niendeplads på verdensranglisten og kvalificeret sig til sæsonfinalen i Singapore. 

- Nu står jeg så blandt de sidste fire i Singapore, så det har været en fantastisk rejse. Jeg var i stand til at ændre nogle ting i min planlægning og min måde at træne på, og det er jeg virkelig glad for, siger hollænderen til TV 2 SPORT.

Og selvom Kiki Bertens' sæsonfinale sluttede lørdag med et nederlag i semifinalen mod ukrainske Elina Svitolina, så er det alligevel en glad og tilfreds træner, der ser tilbage på det forgangne år. 

- Jeg er meget stolt over den sæson, hun har haft. Hun har fået meget gode resultater, men jeg er endnu mere stolt over, hvordan hun har arbejdet. Hver dag har hun prøvet at blive bedre og prøvet at blive mere fit – virkelig hver dag, siger Raemon Sluiter. 

- Nogle gange betyder det seks timers træning, og andre dage betyder det afslapning. Hun spiser sundt hele tiden. Det er det, hun har gjort i år, og det er faktisk det, jeg er mest stolt af – endnu mere end resultaterne, siger træneren videre. 

Udover Kiki Bertens' tre titler, så har hun i løbet af sæsonen også formået at slå stjernespillere som Caroline Wozniacki, Karolina Pliskova og verdensetteren Simona Halep. 

Sidstnævnte blev slået i finalen i WTA-turneringen i Cincinnati, der er en af de store opvarmningsturneringer til årets sidste Grand Slam, US Open. 

Vil bruge Caroline Wozniacki som inspiration

Selvom Kiki Bertens nu ser ud til at have fundet melodien på tennisbanen, og resultaterne flasker sig, så fortæller Raemon Sluiter, at der fortsat er forskellige ting, de kæmper med. 

Jeg tror, vi vil lade os inspirere af Caroline Wozniacki. Hun har gjort det så godt

Raemon Sluiter

Og træneren er også forberedt på, at de to ikke har oplevet deres sidste nedtur sammen. 

- Der vil være flere udfordringer, og jeg tror, vi vil lade os inspirere af Caroline Wozniacki. Hun har gjort det så godt, når hun har også haft det svært, og det har hun igen nu, siger træneren med henvisning til Wozniackis gigtsygdom, som danskeren for nylig fortalte om efter hendes exit fra sæsonfinalen. 

Caroline Wozniacki har flere gange i løbet af karrieren haft lange perioder, hvor hun ikke har opnået resultater. Eksempelvis røg danskeren i 2016 helt ned som nummer 73 i verden.

Under et halvandet år senere havde hun vundet en Grand Slam og førstepladsen på verdensranglisten. 

- Hun er et perfekt eksempel på, hvordan man skal håndtere svære perioder og komme tilbage. Vi er kun i begyndelsen af denne rejse, så jeg tror, vi vil kigge på hende og forsøge at gå lidt i hendes fodspor, siger Raemon Sluiter. 

Kiki Bertens har været professionel siden 2009, hvor det er blevet til 7 titler i single og 10 titler i double.