Omdiskuteret tegning af Serena Williams blev kaldt ’racistisk og sexistisk' – men var inden for rammerne

Ifølge kritikken benyttede tegneren sig af teknikker, der blandt andet blev brugt i børnebogen 'Lille sorte Sambo'.

I starten af september 2018 tog japanske Naomi Osaka sin første og største triumf, da hun slog amerikanske Serena Williams ved US Open-finalen i tennis.

Men efter sejren var det Williams’ raseri-udbrud under kampen og en meget delt karikaturtegning af selvsamme, der stjal fokus.

Tegningen skildrer Williams midt i et raseriudbrud, mens Osaka er i dialog med dommeren i baggrunden. Og netop den diskrepans mellem de to blev beskyldt for racisme og sexisme.

Nu har Pressenævnet i Australien, hvor tegningen blev bragt, imidlertid slĂĄet fast, at der hverken var tale om racisme eller sexisme, og at den ikke overtrĂĄdte landets standarder for god presseskik.

- Nævnet finder, at tegningen anvender overdrivelse og absurditet til at vise sin pointe, men accepterer samtidig udgiverens påstand om, at den ikke skildrer Williams som en abe, men snarere viser hende som ’spit the dummy’, en ikke-racistisk karikatur, der er kendt for de fleste australske læsere, skriver nævnet.

’Spit the dummy’ er et australsk udtryk, der benyttes, hvis en voksen overreagerer og bliver sur på en barnlig måde.

Flere prominente kritiserede tegningen

Tegningen blev offentliggjort i den australske tabloidavis Herald Sun, der er ejet af mediekonglomeratet News Corp.

Nævnet finder, at tegningen anvender overdrivelse og absurditet til at vise sin pointe

Pressenævnet, Australien

På tegningen ses Serena Williams, hvis forfædre er af afrikansk afstemning, med opsat hår og store røde læber, mens hun i raseri hopper på sin ketcher.

Ved nettet få meter bag Serena Williams er Naomi Osaka skildret i dialog med dommeren. En skildring, der også blev kritiseret for at gøre asiaten til en "hvid kvinde", skriver The Guardian.

Siden modtog pressenævnet flere klager, mens mange kritikere gik til tasterne. Heriblandt den amerikanske borgerrettighedsaktivist Jesse Jackson, den britiske 'Harry Potter'-forfatter J.K. Rowling, Foreningen for Sorte Journalister (The National Association of Black Journalists, red.) og mange journalister, tv-selskaber og aktivister.

Bernice King, der er datter af borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr, kaldte tegningen for "uheldig" og "uden hensynstagen til den smertefulde historiske sammenhæng, et sådant billede kan skabe og være med til at opildne til racisme i dag".

Benyttede gamle teknikker

Ifølge Washington Post gjorde tegneren Mark Knight brug af detaljer i ansigtet, der ofte blev brugt i karikaturer i det 19. og 20. århundrede. Heriblandt børnebogen 'Lille sorte Sambo', der første gang blev udgivet i 1899.

Hun er interessant at tegne. Jeg tegnede hende, som hun er, en afroamerikansk kvinde

Mark Knight, tegner

Selv sagde tegneren bag, at han ikke havde nogle bagtanker, og at han ikke kendte til de referencer.

- Jeg tegnede hende som en afroamerikansk kvinde. Hun er stærkt bygget. Og hun bærer de her vilde dragter, når hun spiller tennis. Hun er interessant at tegne. Jeg tegnede hende, som hun er, en afroamerikansk kvinde, sagde han til ABC News.

Nævnet oplyser, at de har taget netop disse kritikpunkter til overvejelse:

- Det blev bemærket, at tegningen skulle overvejes i sammenhæng med karikaturernes historie baseret på race og historiske, racistiske afbildninger af afroamerikanere.

- Nævnet erkender, at nogle læsere fandt tegningen stødende. Nævnet accepterer dog også, at der var en tilstrækkelig offentlig interesse i at kommentere på adfærden mellem en profileret spiller og en dommer. Nævnet mener dog ikke, at avisen undlod at træffe de nødvendige forholdsregler for at undgå unødige fornærmelser, pine eller fordomme uden tilstrækkelige begrundelser.

Støtte fra forbund

Japanske Naomi Osaka vandt kampen mod Serena Williams 6-2, 6-4.

Under kampen rettede Serena Williams sin vrede mod dommeren, Carlos Ramos, der blandt andet gav hende en advarsel for at modtage coaching fra tilskuerpladserne.

Her ødelagde hun sin ketcher og kaldte dommeren for "tyv" – og blev efterfølgende tildelt en bøde på 109.000 kroner.

På pressemødet efter kampen var Serena Williams alt andet end mildt stemt og beskyldte Ramos for sexisme.

Siden er Williams blevet bakket op fra flere fronter, men det internationale tennisforbund, ITF, der ellers ikke direkte har noget at gøre med Grand Slam-turneringer, har siden forsvaret dommeren.

Ifølge ABC er det ikke første gang, at Mark Knight kritiseres for sine tegninger. I august 2018 blev han også beskyldt for racisme, da han tegnede en australsk minister.

Mark Knight har dog fået fuld støtte fra sin arbejdsgiver, News Corp Australien, hvis chef Michael Miller skrev på det sociale medie Twitter:

- Kritikken af Mark Knights tegning af Serena Williams viser, at verden er blevet for politisk korrekt og misforstĂĄr nyhedsmediernes tegninger og brug af satire.