Lesbisk par er historisk ved Wimbledon - håber herrespillere gør det samme
Alison van Uytvanck og Greet Minnen så gerne en mandlig tennisspiller stille sig frem og fortælle åbent om sin homoseksualitet.
Belgiske Alison van Uytvanck og Greet Minnen danner par både på og uden for tennisbanen.
De to belgiske kvinder har dannet par privat de sidste tre år, men indtog for første gang banen sammen ved en Grand Slam, da de onsdag spillede sig videre til anden runde ved Wimbledon i doubleturneringen. Hvilket er første gang i historien.
Den sejr, som mange mener at vide skulle være den første til et homoseksuelt par nogensinde ved en af tennissportens fire største turneringer, har de to spillere efterfølgende brugt til at skabe opmærksomhed på homoseksuelle i tennissporten.
- Det var helt sikkert lettere at springe ud for os, end det ville være for mænd, fortæller Alison van Uytvanck, der gerne så en mandlig spiller stille sig frem som homoseksuel, til Sky Sports
- Vi vil gerne se flere komme ud og sige, at det er okay. Det vil give folk mere selvtillid. Der må være en homoseksuel mandlig spiller derude. Hvis jeg var en mand, så ville det klart være sværere at springe ud grundet stereotyperne.
Der har kun været en mand i tennissporten, der åbent har fortalt, at han var homoseksuel. Det var Brian Vahaly, der dog først stod frem i 2017 - ti år efter sin pension .
Blandt kvinderne er der til gengæld en lang historik for at stå frem, hvor store stjerner som Billie Jean King, Martina Navratilova og Amelie Mauresmo alle har fortalt åbent om deres homoseksualitet, mens de var aktive på tennisbanerne.
Det samme håber det belgiske par Alison van Uytvanck og Greet Minnen nu at se hos en mandlig spiller, selvom de "godt kan forstå frygten for at miste sponsorer og modtage homofobiske kommentarer".
- Jeg mærker ingen homofobi i omklædningsrummet overhovedet. Måske udenfor tennisbanen. I England er det fint, men der er nogle lande, hvor du skal være forsigtig, fortæller Greet Minnen til Sky Sports.
- Vi kommer helt sikkert ikke til at holde i hånden, hvis vi er i Egypten eksempelvis. Når du er i turneringerne, er det helt fint, men det er ikke alle steder, det bliver accepteret.
Australsk legende lagt for had
Sidste år røg den tidligere australske tennisstjerne Margaret Court ud i noget af et uvejr, efter hun blandt andet udtalte sig negativt om homovielser og sagde, at "tennis er fuld af lesbiske".
Det fik en anden af tennissportens legender op i det røde felt. Billie Jean King ville have Australian Open til at ændre navnet på deres største bane, der er opkaldt efter Margaret Court.
- Jeg var fortaler for, at hun (Margaret Court, red.) skulle have en bane opkaldt efter sig. Hun har vundet 64 Grand Slams, hvilket er flere end nogen anden, fortalte King tilbage i 2018.
- Men hvis man har sit navn på noget, så synes jeg, det er vigtigt, at man er imødekommende, inkluderende, og at man er villig til at tage godt imod alle, der kommer og besøger et offentligt sted.
Billie Jean King fortalte ligeledes, at Courts udtalelser om homoseksuelle blev dråben, der fik bægeret til at flyde over.
- Jeg var ok, indtil hun for nylig sagde en masse nedladende ting om mit miljø. Jeg er selv en homoseksuel kvinde. Det gjorde ondt i mit hjerte. Jeg mener ikke, hun skal have sit navn på banen længere, siger Billie Jean King.
Den dag i dag hedder den største bane ved Australian Open fortsat Margaret Court Arena.