Tennis

Globalt set er Wozniacki Danmarks største sportsnavn

En række faktorer lagt sammen gør den danske tennisstjerne til Danmarks største navn på den internationale sportsscene.

I anledning af, at Caroline Wozniacki natten til fredag spillede sin sidste kamp i karrieren, har TV 2 SPORT valgt at genudgive denne artikel fra den 6. december, hvor Wozniacki proklamerede sit forestående karrierestop.

Mikkel Hansen. Christian Eriksen. Kasper Schmeichel. Kevin Magnussen. Viktor Axelsen.

Trods den ringe størrelse har Danmark en perlerække af store sportsstjerner, som tilhører den absolutte verdenselite i hver deres sportsgren.

Men globalt set er ét navn bare større.

Caroline Wozniacki har gennem mere end et årti sat et stort præg på den verdensomspændende tennisscene. Fredag annoncerede hun sit karrierestop efter Australian Open i januar, og dermed er det slut med toptennis fra Danmarks største navn globalt.

Det mener brandingekspert Kenneth Cortsen.

- Det vigtige er, at Wozniacki har været med i mange år. Hun har været verdensetter i en længere periode, og hun har vundet en Grand Slam og en sæsonfinale. Generelt er hun i en sport, hvor der er en stor indtjeningsevne, særligt også fra sponsorer, siger Kenneth Cortsen.

- Det er en sport, hvor tilstedeværelsen i medier og et smilende væsen også har haft noget at sige. Hun har været i stand til at stille sig selv til rådighed, hvad end det har været til turneringer og det, der sker uden for banen. Fra sponsorevents til opvisningsturneringer.

- Tidligere undersøgelser har også vist, at Wozniacki er den dansker, der fik mest international eksponering.

Brandingeksperten understreger, at det er flere faktorer, der skal tages i betragtning, når man kigger på en atlet som et sportsbrand.

Blandt de mest kendte kvindelige atleter i verden

Herunder eksponering på verdensplan, økonomi, tid og kontekst, succes og synlighed.

Synlighed har hun i hvert fald. Det amerikanske medie ESPN kårede i 2018 Caroline Wozniacki som nummer 87 på listen over de største navne i sportens verden på tværs af køn og sportsgrene. Hun var nummer 6 af de kvindelige atleter på listen.

Listen blev lavet ud fra antal følgere på sociale medier, antal internetsøgninger på atleterne og ikke mindst indtjening.

- Spørger du i USA, hvem Christian Eriksen er, tror jeg, flere vil vide, hvem Wozniacki er. Hun har den globale appel, siger Kenneth Cortsen.

I toppen af pengelisten

Det økonomiske aspekts betydning understreges også af magasinet Forbes’ årlige opgørelse over, hvilke atleter, der tjener mest – målt på præmiepenge og estimerede indtægter fra for eksempel sponsorer.

Her har Caroline Wozniacki i en årrække figureret i topti på kvindernes liste. I 2018, hvor sejrene i Australian Open og sæsonfinalen talte med, var Wozniacki nummer to med indtægter på knap 90 millioner kroner.

Samlet set har hun i sin karriere inkasseret 235 millioner kroner alene i præmiepenge. Det er det fjerdestørste beløb af alle kvindelige tennisspillere i historien.

- Indtægtsstrømmene har også noget at sige. Mikkel Hansen har ikke samme muligheder som Wozniacki, siger Cortsen.

Global sport og triumfer

Succes over en længere periode har Mikkel Hansen i høj grad haft, men Cortsen understreger, at håndbold i mange dele af verden er en nichesport. Det samme gælder badminton, hvor Viktor Axelsen blandt andet er blevet verdensmester.

Så er der Formel 1 og fodbold som globale sportsgrene, men her mangler de danske atleter noget, som Wozniacki har haft masser af.

- Hvis man snakker synlighed og eksponering, så er det de atleter, der træder op på skamlen eller er verdensettere, som går globalt og viralt, siger Kenneth Cortsen.

- Problemet for Magnussen er, at han ikke er helt oppe i toppen. Det er ikke ham, vi ser på podiet, hvor han har kørt for mindre hold. Det er måske det, der bider ham i halen til trods for, det er en stor sportsgren, der kommer verden rundt.

- Schmeichel og Eriksen gør det pissegodt. De har store, internationale karrierer, og Schmeichel er varm lige i øjeblikket. Han har en vigtig rolle i Leicesters aktuelle placering i toppen af PL, og han var også med, da de vandt. Men i den sportsgren ser vi Messi og Ronaldo løbe med trofæerne. Der vil det være rart at se Schmeichel med prædikatet ’verdens bedste målmand’, for det vil skubbe ham i en anden retning.

Her har Caroline Wozniacki altså 30 turneringssejre på cv’et, herunder en Grand Slam-titel.

Forbes’ tal peger desuden på, at indtjeningen på sponsorater fordobler den årlige indtægt fra præmiepenge, så det er næppe kontroversielt at sige, at Wozniacki ikke render ind i økonomiske vanskeligheder i sit otium.

Gode muligheder efter karrieren

Men ifølge Kenneth Cortsen er der et væld af muligheder for Wozniacki efter tenniskarrieren, hvis hun har lysten til at fortsætte i en fremtrædende rolle.

- Når den aktive karriere stopper, handler det om, hvordan din positionering har været i den tid, du var aktiv. Wozniacki har været i verdenseliten i mange år, men det handler også om de investeringer, du laver undervejs.

Det er altså et spørgsmål om interesse og villighed til at ofre en masse tid og arbejde på det.

For selvom hun under alle omstændigheder har navnet til fortsat at være en kæmpemæssig faktor i Danmark, kan det være anderledes globalt.

- Sport er dynamisk, hvor der hele tiden kan komme nye stjerner. En tennisstjerne på Wozniackis niveau kommer ikke bare lige på dansk grund, men vi ser jo hele tiden nye stjerner komme til på verdensplan, siger Cortsen.

- Hun har vundet en Grand Slam og en sæsonfinale, været i US Open-finalen to gange og været verdensetter. Men hun har ikke været så dominerende som for eksempel Serena Williams.

Netop Serena Williams har gennem mange år været en af Caroline Wozniackis nærmeste veninder, og her kan der ifølge Cortsen også ligge en karrierevej.

- Det kunne også være en mulighed at gå i partnerskab med hende. Der kunne ligge strategiske gevinster i det.

- Så der er nogle muligheder, men det handler om, hvad hun selv griber. Ingenting kommer af sig selv.