Tennis

Murray vender tilbage til turneringen, der sagde farvel til ham

Andy Murray vinker til sine fans under Australian Open 2019, hvor han røg ud i første runde. Saeed Khan / Ritzau Scanpix

Andy Murray skal spille Australian Open et år efter, at turneringen sagde farvel til ham, fordi arrangørerne troede, at han stoppede karrieren.

Se Andy Murray og de andre mandlige tennisstjerner på TV 2 SPORT X fra 4. januar.

Fredag sætter den britiske tennisspiller Andy Murray kurs mod down under og Australian Open i januar.

En rejse de færreste havde regnet med, at den 32-årige tidligere Grand Slam-vinder ville have taget for et år siden.

Her brød Murray nemlig sammen på et pressemøde før årets første Grand Slam-turnering og fortalte, at smerterne fra en hofteoperation var 'for voldsomme', og at det var 'sandsynligt', Australian Open 2019 ville blive hans sidste turnering.

Karrierestop udskudt

- På det tidspunkt var det min plan at stoppe. Jeg ville ikke spille mere. Jeg kunne ganske enkelt ikke mere, siger Andy Murray til Telegraph.

Men efter endnu en operation og masser af genoptræning blev karrierestoppet udskudt.

Nu er han igen klar til at indtage de største tennisbaner i verden som singlespiller. Om end ambitionen, i hvert fald indtil videre, ikke er at kæmpe med om de store titler.

- Jeg har indset, hvad de vigtigste ting er. Dit helbred er nummer et. At gøre din sport til en levevej er ikke det vigtigste, selvom det er fantastisk, og jeg har været heldig nok til at opleve det.

Sådan her kender de fleste Andy Murray. Masser af temperament.

Australian Open med akavet farvel

Hvis tårerne og ordene på pressemødet for et år siden ikke var nok til at få hele tennisverden til at tro på et karrierestop, så fik afslutningen på britens kamp i første runde nok overbevist de sidste tvivlere.

Efter nederlaget i fem sæt til Roberto Bautista Agut blev Murray hyldet med en noget mærkværdig og anelse underlig afskedvideo fra sine største konkurrenter i form af blandt andre Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic.

Andy Murray havde jo ikke definitivt sagt stop.

- Jeg kan huske, at jeg efter kampen sagde til min familie, at det ville være helt fint, hvis det havde været afslutningen på min karriere. En fantastisk atmosfære, mange mennesker og episk kamp.

Mens de fleste på Melbourne Park forventede et sidste og definitivt farvel fra Andy Murray, leverede han i stedet et overraskende svar på den ellers stort anlagte afskedsseance.

- Måske ses vi igen. Jeg vil gøre alt, hvad der er muligt. Hvis jeg skal fortsætte, har jeg brug for en stor operation, og selv ikke med den er der garanti for, at jeg kommer tilbage. Men jeg vil give det en chance, sagde Murray.

Brutal hofteoperation hjalp

Som sagt så gjort.

Mindre end 14 dage senere gennemgik den tredobbelte Grand Slam-vinder en ny hofteoperation. En brutal en af slagsen.

- De skar nærmest hans røv af og trak knoglen ud igennem, siger Matt Little, der er fysisk træner for Andy Murray til Telegraph.

Herfra stod den på en lang og hård periode med genoptræning, men i løbet af det sene forår øjnede briten et comeback. Ikke som singlespiller, det ville trods alt være for overilet, men i double.

I juni skete det så. Comebacket til tennissporten. Senere på sommeren også på øverste niveau ved Wimbledon i både herre- og mixeddouble.

- Hans krop er speciel. Den tilpasser sig hurtigere end alle andre. Han kan klare mere smerte end alle andre, siger Matt Little om Andy Murray.

Begynder i Brisbane

Den store appetit på smerte har langt om længe betalt sig. Murray selv er 'færdig' med double og gjorde comeback som singlespiller i efteråret. Nu er han klar til et nyt år med tennis. En bedrift de færreste havde troet kunne lade sig gøre.

Men det bliver uden forventninger til noget som helst.

- Der er aldrig nogen, der er kommet tilbage fra det, han har været ude for. Vi har ingen arbejdstegning, vi må se, hvordan det går, lyder det fra den fysiske træner Matt Little til Telegraph.

Australian Open begynder 20. januar. Som optakt spiller Andy Murray i Brisbane. Han er aktuelt placeret som nummer 125 i verden.