Tennis

- Sharapovas stjernestatus falmede efter dopingdom, siger ekspert

Som den yngste spiller nogensinde vandt Maria Sharapova i 2004 Wimbledon og stormede straks ind som en af de største stjerner i sporten.  Vassil Donev / Ritzau Scanpix

Maria Sharapovas eftermæle kunne have været så smukt, men falmer en smule efter russerens dopingdom fra 2016, mener tennisekspert.

Fem Grand Slam-titler, 36 WTA-titler og tidligere verdensetter. Det er normalt den slags meritter, der skaber vaskeægte tennislegender.

Men for Maria Sharapova, der onsdag annoncerede sit karrierestop, er ovenstående CV ikke nok til at blive anerkendt som en af tennissportens største legender. I hvert fald ikke hvis man spørger TV 2 SPORTs tennisekspert Tine Scheuer-Larsen.

For ifølge hende kommer Maria Sharapovas dopingdom fra 2016 til at betyde noget for det eftermæle, som russeren efterlader sig.

- Hendes stjernestatus falmede en smule i mine øjne, da hun blev dømt for brug af doping. Hun tog sin straf, og så prøvede hun at komme tilbage, hvor det desværre ikke rigtig lykkedes. Kroppen ville ikke, siger Tine Scheuer-Larsen og tilføjer:

- Det var ærgerligt, at der var lidt urent mel i posen i en periode. Det betyder lidt for eftermælet.

Den 32-årige russer fik sit store gennembrud i 2004, hvor hun som den yngste nogensinde vandt Wimbledon. I en alder af 17 år og 75 dage. Men efter næsten 19 år som professionel tennisspiller er karrieren altså nu slut.

I 2016 blev hun efter Australian Open testet positiv for stoffet meldonium, der er forbudt. Det betød, at Maria Sharapova måtte afsone en karantæne fra al tennis på 15 måneder, inden hun gjorde comeback i april 2017.

Maria Sharapova møder pressen efter hendes dopingdom i 2016.

Et fantastisk konkurrencemenneske

Ser man bort fra dopingkarantænen, der faldt relativt sent i karrieren, så har Maria Sharapova i den grad også sat et positivt aftryk på tennisverdenen.

- Hun har haft en fantastisk karriere, må man bare sige. Man kan ikke tage fra hende, at hun er tidligere verdensetter og har vundet fem Grand Slam-titler og et hav af WTA-titler.

- Der er så mange gode ting at sige om hende, og hun har givet så meget til tennis. Hun har givet os mange fantastiske tennisoplevelser. Hendes måde at konkurrere på var bare outstanding. Og meget beundringsværdig. Det er der bare mange, der kan lære utroligt meget af, siger Tine Scheuer-Larsen.

Russeren er ved sit karrierestop placeret helt nede som nummer 373 på verdensranglisten som følge af en årrække med dårlige resultater - blandt andet grundet tilbagevendende skulderskader.

Sharapova som verdensbrand

Men på baggrund af resultaterne tidligere i Sharapovas karriere er hun i dag den tredjemest vindende kvindelige tennisspiller gennem tiden, hvad angår præmiepenge, hvor hun har vundet 266 millioner kroner.

Også udenfor banen har hun formået at gøre sit tennistalent til en indtjeningskilde.

- Hun har vel nok været et af de største sportsbrands i verden. Og en af de rigeste og mest berømte atleter. Hun er det ultimative konkurrencemenneske.

- Hun var måske den mest professionelle af alle - også med tanke på "business"-delen. Det var hun virkelig god til at kombinere. Så hun kommer helt sikkert ikke til at kede sig, når hun lægger ketsjeren på hylden, siger Tine Scheuer-Larsen.

Maria Sharapovas sidste turnering blev 2020-udgaven af Australian Open, hvor russeren havde fået lov at deltage på et wildcard. Her tabte Sharapova i første runde til Donna Vekic. Hendes sidste professionelle tenniskamp.

Maria Sharapova siger tak for kampen til Donna Vekic efter en kamp ved Australian Open 2020. Dette blev russerens sidste kamp i karrieren.
Purunge Sharapova vinder Wimbledon i 2004.