Tennis

En dør har åbnet sig - sådan kommer Tauson til OL

Er man i top-56 i verden, får man en OL-billet i hånden. Med Clara Tausons store WTA-triumf tog hun et markant skridt på den rejse.

I takt med at sommerens Olympiske Lege i Tokyo rykker tættere på, gør Clara Tausons mulighed for en deltagelse i det eksklusive selskab det samme.

Det danske tennistalent har virkelig gang i både for- og baghånd for tiden. Og da hun søndag tog karrierens første WTA-titel i Open de Lyon, rykkede hun 43 pladser frem på verdensranglisten, hvilket placerer hende som nummer 96 og tættere på at kunne indløse en potentiel OL-billet.

Det er sådan, at alle spillere i top-56 får lov til at komme med til Tokyo, og hun har masser af chancer for at tilspille sig nok ranglistepoint for at nå derop, hvilket vil være den sikreste vej.

Her følger en forklaring.

Tauson har indsamlet 853 point, og hun mangler derfor cirka 500 point for at nå op omkring plads 56, hvor tyske Laura Siegemund ligger med 1356 point. Listen ændrer sig dog hele tiden qua de forskellige spilleres præstationer i diverse turneringer, hvorfor der i skrivende stund er tale om et øjebliksbillede.

Det er dog point, hun kan hente i flere WTA-turneringer, der ligger før Grand Slam-turneringen French Open, som hun har kvalificeret sig til ved at være i top-100 i verden. En turnering, som giver dobbelt op på point-kontoen ved potentielle sejre.

Det vil være en stor bonus at få hende med i år, for næste gang er hun vel så godt som selvskrevet

Tine Scheuer-Larsen, tennisekspert TV 2 SPORT

Det er allerede nu sikkert, at Tauson deltager i en WTA-turnering i russiske Skt. Petersborg i næste uge. Hun skal dog spille sig igennem kvalifikationen, der begynder allerede i weekenden.

Realistiske kommende WTA-turneringer for Tauson inden French Open

  • WTA 500 i Skt. Petersborg, Rusland: 15.03-21.03
  • WTA 1000 i Miami, USA: 23.03-03.04 
  • WTA 500 i Charleston, USA: 05.04-11.04
  • WTA 1000 i Madrid, Spanien: 29.04-08.05
  • WTA 1000 i Rom, Italien: 10.05-16.05

Mange muligheder forude

Talentets fremtidige turneringskalender er herefter endnu ikke kendt, men med den forbedrede ranglisteplacering er der god chance for, at hun får adgang til store WTA-turneringer, hvor hun kan nå at optjene mange point inden French Open i midten af maj og på den måde komme tættere på at hente de fornødne OL-givende point.

- Der er rigtig fine muligheder for Clara derude, og jeg tror slet ikke, det er urealistisk for hende at nå. Det er ikke utænkeligt, at hun vinder turneringen i Skt. Petersborg, hvis hun spiller som i Lyon, og så vil hun optjene cirka 470 point, fortæller TV 2 SPORTs tenniskommentator Henrik Jensen.

Men en plads lige uden for top-56 kan også vise sig at være nok for Tauson. For kun fire spillere må komme med fra hvert land, hvorfor OL-deltagerlisten skal renses, inden det hele går i gang.

I øjeblikket er der eksempelvis 11 amerikanere og 6 tjekkere i top-56, og det frigiver derfor et par pladser. Desuden kan der komme skader, og muligvis er der også nogle spillere, som ikke klarer de nødvendige OL-krav om landsholdsdeltagelse.

Slutteligt får den højst rangerede europæiske spiller fra ét land, som endnu ikke har kvalificeret sig, også en OL-billet.

Jeg tror først på, at jeg er i top-100, når jeg ser det

Clara Tauson, dansk tennisspiller

DIF forbereder sig på OL-deltagelse fra Tauson

En potentiel OL-plads for Tauson er kommet på fleres læber.

Allerede da hun havde tilspillet sig en kvartfinaleplads i den franske WTA-turnering, som hun senere gik hen og vandt, strøg Team Danmark til tasterne og opridsede scenarierne på deres Facebook-side Danmark til OL.

Og Danmarks Idrætsforbunds (DIF) chef de mission, Søren Simonsen, fortæller til TV 2 SPORT, at forberedelserne så småt er gået i gang.

- Vi har hele tiden haft en dialog med alle potentielle OL-deltagere og deres respektive forbund, hvor vi taler scenarier og procentvise chancer for, hvor sandsynligt en deltagelse er.

- For en uge siden var det meget lidt sandsynligt, at Clara kunne nå det. Så den her præstation har jo virkelig gjort en forskel, og den har også gjort, at vi har spidset blyanten gevaldigt. Vi kommer derfor til at genoptage vores dialog med det danske tennisforbund nu her, så vi kan få lavet et fint setup til Clara, hvis det lykkes hende at komme med, siger Søren Simonsen.

Clara Tauson med trofæet for sejren i Open de Lyon.

TV 2 SPORTs tennisskespert Tine Scheuer-Larsen, der kommenterede alle Tausons opgør i Lyon, håber naturligvis på, at Danmark får Tauson med til Tokyo. Og en ting er WTA-turneringerne. Noget andet er French Open, hvor modstanden bliver rigtig hård, men de potentielle point er mange.

- Det er virkelig interessant, for OL er en kæmpe begivenhed at være med til. Det vil være en stor bonus allerede at få hende med i år, for næste gang er hun vel så godt som selvskrevet.

- Jeg synes bestemt ikke, det er umuligt, at hun kan nå det. Men der skal noget til. Hun har gode minder fra French Open, og så har hun bare en evne til at præstere i Frankrig. Det her med hun kan levere kamp efter kamp, tegner langt bedre efter det, vi har set fra hende i Lyon, fortæller Tine Scheuer-Larsen.

Næsten uforståeligt

Alt i alt er en plads i top-100 mere, end hvad hovedpersonen turde drømme om. Og hun var ikke meget for at indse det efter finalesejren søndag.

- Jeg tror først på, at jeg er i top-100, når jeg ser det. Det er noget, jeg har arbejdet mod i mange år. Det er da en stor bedrift, men jeg må stadig tage en dag ad gangen, sagde Tauson på pressemødet efter opgøret.

OL i Tokyo løber af stablen 23. juli - 8. august.