Tennis

Tauson og Rune nævnt som eksempler på unfair system

Tennisreporter kritiserer tildelingen af wildcards til spillere, der ikke har fortjent det.

Hvorfor skal brødre til store tennisstjerner inviteres til store turneringer, når deres talent er beskedent?

Det spørgsmål stiller tennisreporteren Tumaini Carayol fra avisen The Guardian i en klumme, hvor han nævner Novak Djokovic og Stefanos Tsitsipas’ familiemedlemmer som eksempler på et wildcard-system, der ikke er retfærdigt., ligesom store tennisnationer har en fordel og ofte 'bytter' wildcards mellem sig.

Spørger du mig, tildeles der meget få wildcards, hvor der ikke ligger en fornuftig forklaring bag

Aneke Rune, Holger Runes mor og manager

Danske Holger Rune er hverken fra en stor tennisnation eller i familie med en af sportens store stjerner, men alligevel er han blevet tildelt flere wildcards - blandt andet til den store ATP 1000-turnering i Monte Carlo.

- For Rune stammer disse muligheder fra indflydelse fra sponsorer, agentur og det prominente franske akademi, hvor han træner, skriver Carayol med henvisning til det anerkendte Mouratoglou-akademi, som danskeren træner på.

Ifølge Carayol er Runes danske tenniskollega Clara Tauson det omvendte eksempel. Hun har primært spillet sig frem til turneringerne og en plads i top-100.

- Hver uge ser man unge spillere få wildcards, hvor man tænker: "Hvorfor er det ikke mig, der får dem?" Men jeg mener, det er en fordel for mig. Jeg har måttet arbejde for alt, jeg har. Måske er det den bedste vej, siger Clara Tauson i Guardian-klummen.

ATP-wildcards til Rune

  • Argentina Open: 1. runde
  • Chile Open: Via kvalifikationen og til kvartfinalen
  • Andalucía Open: 1. runde
  • Monte Carlo (Masters 1000): 1. runde
  • Barcelona Open: Via kvalifikationen og til 1. runde

Rune-lejr uenig i udlægning

Modsat er 'den røde løber blevet rullet ud' for Rune, mener Carayol, men den udlægning er Holger Rune-lejren bestemt ikke enig i.

- Det er minimalt, hvad agenter og kontakter kan gøre helt generelt. Det gælder også sponsorer. Det er spilleren, der skal gøre sig fortjent til wildcards, siger Aneke Rune, mor og manager for Holger Rune, til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Det er en fordel at være født i en tennisnation, der afholder mange turneringer, men selv her er ens potentiale ofte afgørende for, om man bliver tildelt et wildcard. Hvis du spørger mig, tildeles der meget få wildcards, hvor der ikke ligger en fornuftig forklaring bag.

Den nu 18-årige Holger Rune vandt juniorernes French Open i 2019 og toppede juniorverdensranglisten, som han faktisk stadig fører, selvom han nu spiller seniorturneringer.

Ifølge Aneke Rune er det kun naturligt, at verdens bedste junior belønnes med wildcards i overgangen til seniortennis.

- Selvfølgelig skal gode præstationer belønnes. Hvis du har fået 12 i alle dine fag i gymnasiet, kan du også nemmere komme ind på nogle andre videregående uddannelser, end hvis du har fået 7. Dermed ikke sagt, at du ikke kan nå samme sted hen, men du har stillet dig selv i en nemmere position og skal ikke ud at læse ekstra matematik, forklarer Aneke Rune.

- Det ene er hverken værre eller bedre end det andet, men jeg synes heller ikke, at man skal undskylde, at man har været dygtig og fået 12.

Aneke Rune bruger det italienske stortalent Lorenzo Musetti som en spiller, der har fået mange wildcards, men kalder det også naturligt, at det italienerne med deres mange turneringer satser på ham.

Tennistalenter tækkes

Holger Runes mor og manager oplever selv, at det for turneringsarrangørerne handler om at spotte og bejle til sportens størst talenter.

- De håber selvfølgelig, spilleren kommer tilbage. I Chile gjorde de for eksempel rigtig meget ud af, at Holger skulle have det godt. De sagde: ”Vi håber virkelig, du kommer tilbage næste år.” Til den tid er Holger måske allerede en mere attraktiv vare og burde spille andre turneringer, men selvfølgelig tager vi til Chile igen. Det kan jeg love dig for.

Men er det ikke lige præcis den slags underliggende motiver, der er farlige i wildcardsystemet i dag?

- Nej, det synes jeg da ikke. Du afholder jo ikke en turnering, hvis ikke det er for at få de bedste spillere med. Og det er jo ikke nødvendigvis de spillere, der har en bestemt rangering, hvis ikke arrangørerne tror, der er potentiale i dem.

Mange ting er uretfærdige i tennis

Tumaini Carayol, The Guardian

- Hvorfor skal de give wildcard til nummer 75 i verden, hvis de tror, at han også ligger nummer 75 næste år? Du vil jo gerne give til nogle af dem, du mener, der er noget potentiale i.

Netværket er vigtigt

Tumaini Carayol understreger over for TV 2 SPORT, at han mener, at Holger Rune har fortjent sine wildcards.

Mangler du i din klumme ikke at tage højde for, at han er et af tennissportens største talenter?

- Der er ingen tvivl om, at han er en talentfuld, ung spiller, og det tiltrækker fortjent opmærksomhed. Men ikke alle de største talenter får de muligheder. Novak Djokovic modtog kun ét wildcard til ATP-Touren, da han var yngre, og Iga Swiatek var god nok til at vinde French Open som 19-årig, men modtog ingen.

Men er det unfair at have et godt netværk, der kan hjælpe dig til wildcards?

- Ja. Men i det specifikke eksempel mener jeg, at det reelle problem er, at hvis du ikke har det rigtige netværk, såsom Clara Tauson, så ekskluderer det dig fra wildcards, mener tennisreporteren.

Det er en del af det at være professionel tennisspiller at finde de rigtige agenter

Peter Bastiansen, tennisekspert

I sin klumme bruger The Guardian-reporteren Tauson som eksempel på et talent, der må knokle sig frem uden mange store invitationer.

Ekspert: Ændrer sig ikke

Ifølge Tumaini Carayol bør der inden for tennissporten gøres en større indsats for, at tennistalenter har lige muligheder for at få erfaring på øverste niveau.

En løsning kunne være, at turneringsarrangørerne skulle offentliggøre baggrunden for uddelingen af hvert wildcard, mener han.

- Mange ting er uretfærdige i tennis. Nogle spillere er rige eller modtager stor støtte, andre skal forsøge at opnå succes med meget lidt i en dyr sport. Jeg mener bare, at det her er noget, sporten nemt kan tage fat på for at sikre at flere spillere har muligheder i fremtiden, siger Tumaini Carayol.

Men det er ikke videre realistisk, mener TV 2 SPORTs tennisekspert Peter Bastiansen.

- Det er en del af det at være professionel tennisspiller at finde de rigtige agenter. Om det er inden for tennis, fodbold eller golf, så er det de rigtige agenter, der er med til at åbne dørene, vurderer Peter Bastiansen, der selv er tidligere turneringsdirektør.

Ifølge tenniseksperten har Holger Rune bestemt haft en berettigelse i de turneringer, han er blevet inviteret til de seneste måneder.

Nu handler det for den danske teenager om at tage et skridt ned og spille kampe på lavere niveau. For selvom wildcards til ATP-turneringer er gode for at vænne sig til atmosfæren på højeste niveau, så gælder det om at få hår på brystet i Challenger og Futures-turneringer, der henholdsvis foregår på sportens andet og tredjehøjeste niveau.

- Nu skal han, som Jannik Sinner og Lorenzo Musetti også har gjort, ned for at arbejde sig den rigtige vej op.

Det er netop, hvad Holger Rune gør. De næste turneringer spiller danskeren på Futures-niveau i Tjekkiet i starten af maj.