Tennis

Legende skulle bruge ét møde med Tauson for at se, at danskeren var speciel

Den tidligere professionelle tennisspiller Justine Henin ser et stort lys i Clara Tauson, der har noget, som flere etablerede spillere ikke har.

Solen bager på hendes skuldre, imens tennisbolden sender en lille rød støvsky i vejret, når den rammer grusunderlaget.

Det er i starten af april, og på en video, der er lagt ud på Facebook, kan man se, at 18-årige Clara Tauson er godt i gang med træningen i forårssolen. Den unge dansker befinder sig i Belgien, hvor hun træner på Justine Henin Academy, der ejes og drives af den tidligere professionelle tennisspiller med samme navn som akademiet.

Her har Clara Tauson været tilknyttet siden starten af december i 2019, og samarbejdet har det formål, at danskeren skal til tops i tennissporten. Og Tauson vil det. Allerede fra første møde kunne Henin se og mærke, at der var noget specielt ved danskeren.

- Hun kom til en test i december 2019. Jeg talte lidt med hende og hendes forældre, og jeg følte lige med det samme, at der var den rette mentalitet. Jeg så hendes kampe og hendes naturlige kvaliteter. Det var mentaliteten, jeg som det første lagde mærke til. Det stod hurtigt klart, at hun gerne vil arbejde for tingene, siger Justine Henin til TV 2 SPORT.

- Jeg har mødt mange unge spillere, men det er ikke ofte, at de fra start tænker langsigtet og på at investere i fremtiden. Og det var virkelig spændende for os at se, at hun og familien tænkte på den måde. For mig er hun et eksempel og forbillede for de helt unge børn på akademiet, da det ikke er alle spillere på hendes alder, der har den mentalitet.

Siden dette møde har Tauson været tilknyttet akademiet, der ligger i den belgiske by Ottignies-Louvain-la-Neuve. Her opholder hun sig i store dele af den tid, hvor hun ikke turnerer verden rundt for at spille turneringer.

Hun holder tingene simpelt, og det kan jeg genkende fra mig selv

Justine Henin

Clara Tauson

Fulde navn: Clara Tauson

Født: 21. december 2002 (18 år)

Spillehånd: Højre

Verdensranglisteplacering: 94 (per 5. maj 2021)

Titler: 5 ITF-titler og 1 WTA-titel 

Kan se sig selv i Tauson

Justine Henin har selv en succesfuld karriere bag sig. Hun lå nummer ét på verdensranglisten i 177 uger i alt – først fra 2003 til 2004 og derefter fra 2006 til 2008. I løbet af sin karriere vandt hun syv Grand Slam-titler samt OL-guld i Athen i 2004.

Henin indstillede karrieren i 2008, og hendes førsteplads på verdensranglisten blev overtaget af Maria Sharapova. Henin vendte tilbage i 2009, men stoppede igen i starten af januar 2011 på grund af en skade i albuen.

Belgieren var kendt for sin mentale styrke, komplette spillestil og variation i spillet. Og så var hun kendt for sin enhåndsbaghånd, som hun imponerede med flere gange.

Justine Henin står med pokalen, efter at hun vandt US Open i 2007.

Justine Henin understreger, at Clara Tauson har nogle andre kvaliteter end dem, hun selv havde som spiller. Alligevel kan hun genkende sig selv i den unge dansker på andre områder.

- Hun holder tingene simpelt, og det kan jeg genkende fra mig selv. Jeg nyder at arbejde med hende, selvom vi arbejder meget på afstand. Men jeg kan nok dele ud af mine erfaringer mere og mere, og jeg har sagt til hende, at min dør altid er åben.

- I spillet er vi meget forskellige. Hun er meget højere og er meget dominerende, imens jeg fokuserede mere på forsvaret. Vi har ikke den samme spillestil, men baghånden kommer begge naturligt til os, og jeg er også sikker på, at hun kommer til at gøre en masse skade med sin forhånd. Det er et stort våben, og det arbejdede jeg også på. Og så er der det mentale spil og fokus, hvor jeg virkelig kan se mig selv i hende, forklarer Justine Henin.

Når tingene fungerer for Kvitova, gør hun det godt, men der er ikke en plan B. Det forventer jeg, at Clara kommer til at føje til sit spil

Justine Henin

Arbejder med sit temperament

En stor del af det mentale arbejde, som Tauson fokuserer på sammen med sin træner Olivier Jeunehomme, kan ifølge Henin allerede ses på banen.

Clara Tauson har førhen kæmpet med sit temperament og har haft flere store udbrud. Dette har hun dog minimeret på det seneste.

- Hun har arbejdet meget med sit temperament, og hun er også modnet. I den alder har man meget at lære, og der er stadig lang vej igen. Men jeg ser også, at hun kan være utilfreds på banen og kæmpe ekstra meget med tingene, men hun kontrollerer det og kommer videre. Man skal ikke blot kæmpe mod konkurrenten, men også sig selv i tennis.

Henin fortæller videre, at det er helt normalt, at ”det går op og ned i den alder”. På akademiet har de set, at Tauson har forbedret sig, og det er kun begyndelsen, mener den tidligere tennisspiller.

Clara Tauson kunne ikek holde smilet tilbage, efter hun slog Gulobic og vandt sin første WTA-titel. Video: TV 2 SPORT

- Tauson kommer ikke til at få én stor svaghed

Det er ikke hvem som helst, der har gået på det akademi, som Tauson lige nu slår sine folder hos. 26-årige Elina Svitolina, der lige nu er nummer fem i verden, og 20-årige Dayana Yastremska, der er nummer 31, er nogle af de spillere, som har fået Justine Henins vejledning.

Justine Henin er dog ikke meget for at sammenligne Tauson med de stjerner kun på spillestilen, men når det kommer til potentialet, er der ingen tvivl om, hvor stort det er.

- Du er ikke i top-100 som 18-årig, hvis ikke du har et stort potentiale. Og hun kan gå efter det, fordi hun er komplet. Hun har motivationen og passionen. Det er stadig meget tidligt i hendes karriere, men hun kan blive komplet, fordi hun har evnerne til det hele, siger Henin.

Disse spillere har været forbi Justin Henins akademi

 • Elina Svitolina
 • Anna Chakvetadze
 • Daniela Hantuchova
 • Yanina Wickmayer
 • Monica Puig
 • Dayana Yastremska
 • Lesia Tsurenko
 • Stéphane Robert
 • Mirza Basic
 • Ilija Bozoljac
 • Ruben Bemelmans

Clara Tauson har selv tidligere udtalt, at hun gerne vil spille som tjekken Petra Kvitova, der er kendt for sine hårde, tunge slag og gode serv.

Justine Henin kan godt se, hvorfor Tauson går efter det. Henin mener dog, at Tauson vil komme til at få nogle facetter i sit spil, som Kvitova ikke har.

- Når tingene fungerer for Kvitova, gør hun det godt, men der er ikke en plan B. Der forventer jeg, at Clara kommer til at føje til sit spil og blive mere konsekvent. Hun kommer ikke til at få én stor svaghed. Hun kommer selvfølgelig ikke til at være den, der løber mest på banen, men hendes fysiske egenskaber er gode, og hun kan blive endnu mere komplet.

Clara Tauson poserer med trofæet fra WTA-turneringen i Lyon.

Sammenligning med Wozniacki

En anden ting, som Clara Tauson har lært på akademiet, er, hvordan hun skal håndtere de forventninger, der vil komme i takt med, at hun er kommet i top-100 på verdensranglisten som bare 18-årig.

Og der mener Henin, at Tauson fortsat har meget at lære.

- Når man kommer ind i top-100, vil der altid være forventninger. Der vil komme mere opmærksomhed fra pressen og fra en masse andre folk. Vi ved, at hendes familie ikke tænker for meget over det, men man er nødt til at håndtere det.

En anden snak, som Tauson uomtvisteligt skal forholde sig til, er sammenligningen med Caroline Wozniacki. Justine Henin erkender, at på grund af Wozniackis gode præstationer er det forståeligt, at danskerne vil sammenligne.

Spillestilen kan man ikke drage paralleler med, mener Henin, men potentialet var stort hos Wozniacki, og det er det også hos Tauson.

- For mig er det ikke vigtigt, hvor Clara er, i forhold til hvor Wozniacki var i den alder. Hver enkelt tennisspillers udvikling er forskellig. Når de kommer til tennis (spillet på banen, red.), er de meget forskellige, det er helt sikkert. Clara er meget mere aggressiv, og Caroline fik dig til at løbe mere og mere, og man skulle være stærk – især mentalt.

Justine Henin og Caroline Wozniacki stod over for hinanden i 2010, hvor de spillede kvartfinale i Miami Masters. Her vandt belgieren efter tre tætte sæt, og hvis det står til Justine Henin, går der ikke længe, før Clara Tauson kan stå i lignende afgørende kampe.

- Caroline havde den karriere, hun havde – og Clara har også potentialet til at få en stor karriere, men det kommer til at afhænge af mange, mange ting. Men der er mange, mange positive ting i forhold til hendes fremtid.

Clara Tauson is getting ready for clay season 🎾 What a pleasure to finally play outside ☀️

Posted by Justine Henin Academy on Thursday, April 1, 2021