Tennis

Holger Runes homofobiske tilråb fanget på kamera

Den danske tennisspiller Holger Rune råbte homofobiske skældsord i lørdagens semifinale ved en challengerturnering i Italien.

Holger Rune var tydeligt frustreret i lørdagens semifinale ved challengerturneringen i Biella i Italien.

Og det gik ud over modstanderen, Thomas Etcheverry, fra Argentina.

For ved stillingen 5-4 i første sæt var de to spillere ude i en intens duel, der endte med en dansk fejl. Og her blev 18-årige Holger Rune så oprevet, at han råbte voldsomme skældsord. Flere af dem af homofobisk karakter.

Du går bare og spiller bøsserøv

Holger Rune

Banekameraet opfangede, at Rune råbte følgende på dansk:

- Din kussespiller, mand!

- Du kan kraftedeme ikke noget selv! Du går bare og spiller bøsserøv!

Og da Holger Rune så vandt den efterfølgende duel og tvang partiet ud i en ny omgang deuce, fulgte danskeren op med følgende tilråb:

- Alléz, bøsse!

Du kan se og høre episoden i videoklippet over artiklen her.

Holger Rune endte med at vinde sættet og vinde semifinalen i tre sæt med cifrene 7-5, 2-6, 6-2. Dermed blev det danske tennistalent klar til et møde med argentinske Marco Trungelliti i finalen ved challengerturneringen søndag eftermiddag. En kamp, som Holger Rune også vandt i tre sæt med cifrene 6-3, 5-7, 7-6.

Rune-lejren: En sag ude af proportioner

TV 2 SPORT lykkedes i første omgang ikke med at få en kommentar fra Holger Rune. Til gengæld reagerede tennisspillerens mor og manager, Aneke Rune, på TV 2 SPORTs henvendelser.

I en sms til TV 2 SPORT skriver hun, at Holger Rune er klar over, at hans udbrud kan have virket sårende. Hun mener dog, at det er "ude af proportioner" at bringe historien. Aneke Rune svarer:

- Alle, der kender Holger, ved, at han elsker alle former for diversitet, køn, religion, race med mere. Så at prøve at lave en historie, fordi Holger har slynget et eder ud som "bøsserøv" i en kamp, det er helt ude af proportioner.

- Naturligvis er Holger klar over, at han har såret nogle med et enkelt ord, og det er taget ad notam.

- Holger er en positiv dreng fuldkommen uden fordomme, langt færre fordomme end danskerne generelt. Og han har naturligvis aldrig ment at såre nogen.

Efterfølgende har TV 2 SPORT interviewet Holger Rune, der lægger sig fladt ned og siger undskyld.

Så sent som i tirsdags delte Holger Rune en undskyldning fra en fan på Instagram for at sætte fokus på den grove og hårde tone på sociale medier.

Også her var det hans mor og manager, Aneke Rune, der udtalte sig om sagen. Hun fremhævede, at tonen omkring tenniskampe naturligvis kan blive alvorlig, men at man altid skal huske at tale pænt, når man som tennisfan skriver til en tennisspiller.

- For nogen er hans kamp måske næste uges middag, og så bliver tonen mere alvorlig. Dermed ikke sagt, at vi accepterer, at man kan tale, som man vil, men som regel klapper de også i, når man skriver tilbage og beder dem tale ordenligt, sagde Aneke Rune ved den lejlighed.

Han kunne have sagt hvad som helst, men at det er det her, der kommer ud, det er drønærgerligt

Jens Anker Buus Andersen, sportschef i Dansk Tennis Forbund

Sportschef er trist

Holger Runes udbrud er også nået frem til Dansk Tennis Forbund, der har fulgt den unge dansker tæt ved turneringen i Italien.

Og sportschefen i forbundet, Jens Anker Buus Andersen, blev trist, da han blev bekendt med Holger Runes kommentarer.

- Jeg må indrømme, jeg blev ked af det, da jeg så klippet. Jeg kender jo også Holger, og han mener ikke noget med det, men derfor er det jo slemt nok, at han siger det, og det er ikke noget, vi er glade for, siger Jens Anker Buus Andersen til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Vi skriver jo 2021, og det er selvfølgelig aldrig i orden at bruge de ord som skældsord og slet ikke i dag. Så på den måde er det en grænse, han overskrider. Det er sport, det er kampens hede. Han kunne have sagt hvad som helst, men at det er det her, der kommer ud, det er drønærgerligt.

Får ingen konsekvenser nu og her

Sportschefen mener dog ikke, at det er et generelt problem. Snarere en enkeltstående uheldig hændelse.

- Jeg kender Holger, og jeg ved, han ikke lægger noget ondt i det overhovedet, og han kunne have råbt hvad som helst, siger Jens Anker Buus Andersen, der understreger, at Runes unge alder ikke er nogen undskyldning:

- Det er selvfølgelig en forklaring, men det er ikke nogen undskyldning. Det synes jeg ikke, for Holger er meget ambitiøs og superdygtig og er meget på, så det er en del af gamet, at man også kan lade være med at råbe sådan nogle ting.

Sportschefen oplyser, at han endnu ikke har været i dialog med Holger Rune eller Aneke Rune. Men efter Holger Runes finale i Italien søndag eftermiddag vil han tage kontakt til Rune-lejren for at få "en snak" med den unge tennisspiller.

Jens Anker Buus Andersen understreger dog også, at episoden ikke umiddelbart vil få konsekvenser for Holger Rune i forhold til rollen som dansk landsholdsspiller.

Det vides endnu ikke, om turneringen eller Det Internationale Tennisforbund, ITF, vælger at slå ned på episoden.