Tennis

Pan Idræt-formand stiller ét spørgsmål efter Runes udbrud

Christian Bigom, der er formand for Pan Idræt, savner svar på, hvorfor der i sportens verden så ofte bliver brugt nedsættende sprogbrug.

- Hvor kommer det her fra?

Det er et spørgsmål, formanden for organisationen Pan Idræt, Christian Bigom, rejser, når han bliver spurgt til, hvordan han reagerede på de ord, som tennisspiller Holger Rune fik slynget afsted under en kamp lørdag.

Det 18-årige tennistalent lod frustrationen gå ud over sin argentinske modstander Thomas Etcheverry i en intens duel, hvor danskeren råbte nedsættende ord af homofobisk karakter.

"Kussespiller" og "bøsserøv" var nogle af de gloser, der blev taget i brug, og senere undskyldte en ærlig Holger Rune sine ordvalg, hvor han også gjorde det klart, at han intet har imod homoseksuelle.

Selvom han glæder sig over undskyldningen, efterlyser Christian Bigom stadig svar på, hvorfor nedsættende sprogbrug så ofte sker i sportens verden.

- Hvorfor er det, at vi gang på gang skal stå i en situation, hvor vi diskuterer det her? Der blev jo netop ikke råbt tissemyre eller vasketøj. Der blev råbt homofobiske ord og kvindenedsættende ting. Jeg synes, at det er fint, at Holger Rune har sagt undskyld. Det er rigtig godt.

- Men jeg vil hellere stille et spørgsmål om, hvorfor det er de her ord, der bliver brugt. For mig vidner det om et meget negativt sprogbrug i sportens verden. Ikke kun i tennis, men så sandelig også i fodbold, siger formanden.

Det hører ingen steder hjemme, og det skal vi have ændret

Christian Bigom, formand for Pan Idræt

Med sidstnævnte henviser Christian Bigom til en situation fra Superliga-kampen mellem Brøndby og FC Nordsjælland i slutningen af maj, hvor en gruppe Brøndby-fans sang "bøsserne fra Farum af", da udeholdet ankom til Brøndby Stadion.

Efterladt bekymret

Som formand for en organisation, der værner om homoseksuelles rettigheder i sporten, følte Christian Bigom sig selvagt stødt af Runes udbrud, da han hørte om det.

Derfor er det vigtigt for ham, at der fortsat bliver sat fokus på sådanne episoder, ligesom vi skal turde tale om det. Det er nemlig måden, hvorpå det kan løses.

- Jeg bliver mest af alt bekymret på unge tennis- og fodboldspilleres vegne. En spiller som Holger Rune skal være bevidst om, at han er en rollemodel. Der sidder mange derude og ser op til en spiller som ham.

- Der er jo ikke nogen, der kan være i tvivl om, at han var i en presset situation, hvorfor han så ønsker at sige noget grimt om modstanderen. Men det ender med at blive homofobisk og kvindenedsættende, og det hører ingen steder hjemme, og det skal vi have ændret, fortæller han.

Det er Holger Rune helt enig i, hvilket står klart, når man læser hans undskyldning.

- Jeg er jo stadig ung og skal tage ved lære. Ikke at det giver mig tilladelse til at sige sådan noget pis. Jeg fik en lærestreg, og jeg synes, at det er fair, at folk kommenterer på det. Det er ikke i orden. Og det er ikke et godt forbillede for dansk tennis, sagde han.

Det var i forbindelse med en duel i første sæt i semifinalen ved challenger-turneringen i Biella i Italien, at episoden fandt sted. Holger Rune endte med at vinde opgøret mod Thomas Etcheverry i tre sæt med cifrene 7-5, 2-6, 6-2.

I søndagens finale slog Holger Rune argentinske Marco Trungelliti og sikrede sig karrierens største sejr.

Jens Anker Buus Andersen, der er sportschef i Dansk Tennis Forbund, ærgrer sig over episoden, men han understreger også, at den ikke umiddelbart vil få konsekvenser for Holger Rune i forhold til rollen som dansk landsholdsspiller.

Det vides endnu ikke, om turneringen eller Det Internationale Tennisforbund (ITF) vælger at slå ned på episoden.