Tennis

FN kræver beviser for Peng Shuais tilstand

FN's menneskerettighedskontor opfordrer Kina til at kaste lys over sagen om tennisspilleren Peng Shuai.

FN vil se bevis for, at den forsvundne tennisspiller Peng Shuai er i god behold.

Det siger FN's menneskerettighedskontor fredag som reaktion på, at den 35-årige kineser ikke har givet lyd fra sig siden 2. november.

Da havde hun skrevet en besked på Weibo - Kinas svar på Twitter - hvor hun anklagede en tidligere kommunistleder, Zhang Gaoli, for seksuelt overgreb for ti år siden.

- Det er vigtigt at få beviser på, hvor hun er, og hvordan hun har det. Vi anmoder kraftigt om, at der igangsættes en transparent efterforskning af hendes anklager om seksuelle overgreb, siger FN-talskvinden Liz Throssell.

Udtalelsen fra FN er den seneste i rækken af organisationer og enkeltpersoner, der kræver klar besked om den tidligere verdensetter i double.

Tenniskolleger som Serena Williams, Naomi Osaka og Novak Djokovic har på sociale medier givet udtryk for deres bekymring.

Senest har Kvindernes Internationale Tennisorganisation, WTA, erklæret sig klar til at aflyse alle WTA-turneringer i Kina, hvis ikke de kinesiske myndigheder kaster lys over sagen.

Perspektiv

Sagen fylder ikke i Kina

Den kinesiske tennisspiller Peng Shuai har været forsvundet i mere end to uger. (Arkivfoto)

TV 2s Asien-korrespondent Christina Boutrup: Sagen fylder ikke ret meget i Kina. 

- Det gør den ikke, fordi den forsvandt efter 20-30 minutter på internettet. Emnet blev så stærkt censureret, at man ikke engang kunne søge på ordet tennis i perioden lige efter. Men når det er sagt, så er der flere grupper af feminister, som forsøger at råbe op, uden at afsløre deres identitet. De har blandt andet hængt bannere op og lavet virtuelle skilte, hvor de skriver, at de støtter Peng Shuais sag, fortæller Asien-korrespondenten. 

- Det er langt fra usædvanligt, at folk forsvinder i Kina. I august forsvandt skuespilleren Zhao Wei, som er en af de allerstørste kinesiske stjerner. Hun er angiveligt anklaget for skattesvig, men ingen ved, hvor hun er, og hun er ikke officielt anklaget for noget. For et par år siden forsvandt en kinesisk direktør fra Interpol under en rejse hjem til Kina. Han var sporløst forsvundet i et par uger, indtil det kom frem, at han var anklaget for korruption. Han blev også sigtet. I den slags situationer er de kinesiske myndigheder tilsyneladende temmelig ligeglade med, hvad resten af verden tænker.

Tidligere har manden bag Alibaba, Jack Ma, været forsvundet. Og med tanke på tidligere sager tror Boutrup, at Peng Shuai kan dukke op igen. 

- På et eller tidspunkt dukker Peng Shuai sandsynligvis op og giver en officiel undskyldning for sine anklager, som hun trækker tilbage. Det har hun jo allerede gjort på papiret ifølge kinesisk stats-tv.