Tennis

Stjerner råber op: Hvor er hun?

Bekymringen vokser i takt med den tid, der er gået, siden det seneste livstegn fra tennisspilleren Peng Shuai.

Knust. Chokeret. Bekymret.

Følelserne blandt verdens tennisstjerner spænder bredt, men de befinder sig alle i samme spektrum. Og de tænker alle på den kinesiske tennisspiller Peng Shuai, der ikke har givet lyd fra sig, siden hun for flere uger siden beskyldte et tidligere medlem af kommunistpartiet i Kina for seksuelt overgreb.

Hashtagget #whereispengshuai går igen, når stjernerne råber op om Peng Shuais pludselige forsvinden.

- Jeg er knust og chokeret over at høre nyhederne om min jævnaldrende, Peng Shuai. Jeg håber, hun er i sikkerhed, og at hun bliver fundet hurtigst muligt. Dette skal undersøges, og vi må ikke være tavse. Jeg sender kærlighed til hende og hendes familie i denne enormt svære tid, skriver Serena Williams blandt andet på Twitter.

- Censur er aldrig okay, uanset hvad, Jeg håber, Peng Shuai og hendes familie er i sikkerhed, og at de har det godt, skriver Naomi Osaka på Twitter.

- Jeg er dybt bekymret over den aktuelle situation med Peng Shuai. Vi lever i en verden, hvor ofre ikke skal bringes til tavshed, og jeg står sammen med hele tennismiljøet om at sige, at vi vil have svar, skriver Julia Görges på Twitter.

Og beskederne strømmer ind. Fra både kvindelige og mandlige tennisspillere, fra fans og fra alle mulige andre, der finder det helt forkert, at et menneske pludselig kan forsvinde.

Torsdag aften var hashtagget brugt over 40.000 gange på Twitter, mens det også vokser på Instagram.

Det var på det sociale medie Weibo, at hun 2. november fremkom med beskyldninger mod det tidligere medlem fra den absolutte top af kommunistpartiet i Kina.

Siden har kvindernes tennisorganisation WTA truet med at droppe fremtidige turneringer i Kina. De har også sået tvivl om ægtheden af en mail, kinesiske statsmedier hævder, at hun skulle have sendt.

Hele mailen kan læses herunder:

Perspektiv

Sagen fylder ikke i Kina

Den kinesiske tennisspiller Peng Shuai har været forsvundet i mere end to uger. (Arkivfoto)

TV 2s Asien-korrespondent Christina Boutrup: Sagen fylder ikke ret meget i Kina. 

- Det gør den ikke, fordi den forsvandt efter 20-30 minutter på internettet. Emnet blev så stærkt censureret, at man ikke engang kunne søge på ordet tennis i perioden lige efter. Men når det er sagt, så er der flere grupper af feminister, som forsøger at råbe op, uden at afsløre deres identitet. De har blandt andet hængt bannere op og lavet virtuelle skilte, hvor de skriver, at de støtter Peng Shuais sag, fortæller Asien-korrespondenten. 

- Det er langt fra usædvanligt, at folk forsvinder i Kina. I august forsvandt skuespilleren Zhao Wei, som er en af de allerstørste kinesiske stjerner. Hun er angiveligt anklaget for skattesvig, men ingen ved, hvor hun er, og hun er ikke officielt anklaget for noget. For et par år siden forsvandt en kinesisk direktør fra Interpol under en rejse hjem til Kina. Han var sporløst forsvundet i et par uger, indtil det kom frem, at han var anklaget for korruption. Han blev også sigtet. I den slags situationer er de kinesiske myndigheder tilsyneladende temmelig ligeglade med, hvad resten af verden tænker.

Tidligere har manden bag Alibaba, Jack Ma, været forsvundet. Og med tanke på tidligere sager tror Boutrup, at Peng Shuai kan dukke op igen. 

- På et eller tidspunkt dukker Peng Shuai sandsynligvis op og giver en officiel undskyldning for sine anklager, som hun trækker tilbage. Det har hun jo allerede gjort på papiret ifølge kinesisk stats-tv.