Tennis

USA kræver klar besked om forsvunden tennisstjerne

Det Hvide Hus kræver dokumentation fra Kina om, hvor den 35-årige tennisspiller Peng Shuai befinder sig.

Bekymringerne for den forsvundne kinesiske tennisstjerne Peng Shuai tager til.

Senest er det den amerikanske regering, som kræver troværdige svar fra myndigheder i Kina om, hvor hun befinder sig.

Det meddeler præsident Joe Bidens talsperson, Jen Psaki, fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kina bør ifølge Psaki fremlægge "uafhængig og dokumenterbar bevis" på, hvor Peng opholder sig og udtrykker "dyb bekymring" om den tidligere toprangerede spiller.

Peng Shuai har ikke givet lyd sig fra eller er blevet set offentligt, siden hun for over to uger siden fremsatte anklager om seksuelle overgreb begået af et tidligere højtstående medlem af kommunistpartiet.

Den 35-årige tennisspiller beskrev i et opslag på det sociale medie Weibo den 2. november, hvordan hun gennem en årrække var blevet tvunget til at have sex med den nu pensionerede politiker Zhang Gaoli.

Det er vigtigt, fordi det her er forfærdeligt. En person er forsvundet

Novak Djokovic

Søndag i sidste uge - 12 dage efter Peng Shuais opslag og forsvinden - meldte kvindernes tennisorganisation, WTA, sig på banen.

WTA-formand Steve Simon krævede, at Kina undersøgte sexanklagen og udtrykte sin bekymring for den tidligere verdensetter i double.

Svar fra Kina

Mandag kom der så et svar fra Kina, der kortvarigt gav håb. Fra kinesiske statsmedier forlød det, at Peng Shuai per e-mail havde svaret WTA og fortalt, at hun skam havde det godt.

Dagen efter konkluderede WTA, at beskeden formentlig var fabrikeret, da det fortsat var umuligt for tennisorganisationen selv at komme i kontakt med den kinesiske tennisspiller.

WTA meddelte fredag, at man er parat til at droppe samtlige turneringer i Kina på grund af uvisheden om Pengs skæbne.

Ligeledes fredag sagde FN's menneskerettighedskontor, at det vil se bevis for, at Peng Shuai er i god behold.

Perspektiv

Sagen fylder ikke i Kina

Den kinesiske tennisspiller Peng Shuai har været forsvundet i mere end to uger. (Arkivfoto)

TV 2s Asien-korrespondent Christina Boutrup: Sagen fylder ikke ret meget i Kina. 

- Det gør den ikke, fordi den forsvandt efter 20-30 minutter på internettet. Emnet blev så stærkt censureret, at man ikke engang kunne søge på ordet tennis i perioden lige efter. Men når det er sagt, så er der flere grupper af feminister, som forsøger at råbe op, uden at afsløre deres identitet. De har blandt andet hængt bannere op og lavet virtuelle skilte, hvor de skriver, at de støtter Peng Shuais sag, fortæller Asien-korrespondenten. 

- Det er langt fra usædvanligt, at folk forsvinder i Kina. I august forsvandt skuespilleren Zhao Wei, som er en af de allerstørste kinesiske stjerner. Hun er angiveligt anklaget for skattesvig, men ingen ved, hvor hun er, og hun er ikke officielt anklaget for noget. For et par år siden forsvandt en kinesisk direktør fra Interpol under en rejse hjem til Kina. Han var sporløst forsvundet i et par uger, indtil det kom frem, at han var anklaget for korruption. Han blev også sigtet. I den slags situationer er de kinesiske myndigheder tilsyneladende temmelig ligeglade med, hvad resten af verden tænker.

Tidligere har manden bag Alibaba, Jack Ma, været forsvundet. Og med tanke på tidligere sager tror Boutrup, at Peng Shuai kan dukke op igen. 

- På et eller tidspunkt dukker Peng Shuai sandsynligvis op og giver en officiel undskyldning for sine anklager, som hun trækker tilbage. Det har hun jo allerede gjort på papiret ifølge kinesisk stats-tv.

Stjerner melder ud

Tenniskolleger som Serena Williams, Naomi Osaka og Novak Djokovic har på sociale medier også givet udtryk for deres bekymring.

Djokovic støtter WTA's trussel om at stoppe med at spille turneringer i Kina, hvis omverdenen ikke får noget at vide om Peng Shuai.

- Jeg støtter udtalelsen fra WTA, og jeg forstår, hvorfor WTA har indtaget den holdning, siger Djokovic fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er vigtigt, fordi det her er forfærdeligt. En person er forsvundet, tilføjer verdensetteren.