Tennis

Videoer af forvunden kinesisk tennisstjerne er dukket op

Den forsvundne tennisspiller Peng Shuai er blevet spottet på en restaurant i Beijing. Et syn, der skaber lettelse hos WTA.

Lige nu florerer to markante videoer på sociale medier.

Videoerne viser levende billeder af den kinesiske tennisspiller Peng Shuai, der på mystisk vis har været forsvundet i mere end to uger, efter hun fremsatte anklager om seksuelle overgreb begået af et tidligere højtstående medlem af kommunistpartiet i Kina.

Videoerne bekræftes af tennisforbundet WTA lørdag aften. Forbundet har set videoerne, hvor Shuai befinder sig på en restaurant.

- Jeg er glad for at se videoerne, der er blevet udsendt af kinesiske statsmedier, og som øjensynligt viser Peng Shuai på en restaurant i Beijing. Det er muligt at se hende, men det er fortsat uklart, om hun er fri og i stand til at træffe beslutninger på egen hånd uden tvang eller ekstern indblanden. Denne video er i sig selv ikke tilstrækkelig, siger Steve Simon, der er formand og direktør i WTA.

- Som jeg har sagt fra begyndelsen, så er jeg til stadighed bekymret for Peng Shuais helbred og sikkerhed - og at beskyldningen om seksuelt overgreb bliver censureret væk og fejet under gulvtæppet. Jeg har været klar i mælet i forhold til, hvad der skal ske - og vores forhold til Kina står ved en skillevej lige nu, siger Steve Simon yderligere.

Du kan se videoerne herunder. De er lagt på Twitter af Hu Xijin, der er chefredaktør for The Global Times, der er et kinesisk statsmedie.

Nyhedsbureauet Reuters skriver ligeledes, at Peng Shuai er set på billeder blandt gæsterne ved åbningen af en ungdomsturnering, FILA Kids Junior Tennis Challenger.

Fotografierne, som søndag er dukket op, er heller ikke tilstrækkelige til at adressere de bekymringer, som WTA har for hendes sikkerhed. Det siger en talsperson for tennisorganisationen tidligt søndag morgen dansk tid til Reuters.

Stort pres på Kina

Sagen har fået hele tennisverdenen til at stå sammen og kræve svar fra Kina. WTA har tidligere understreget, at forbundet er klar til at droppe alle turneringer i Kina på grund af usikkerheden omkring Peng.

Også FNs menneskerettighedskontor, den amerikanske regering og alverdens tennisstjerner har været ude og lægge pres på Kina.

For eksempel valgte Novak Djokovic at true Kina med at trække sig fra alle kinesiske turneringer.

Perspektiv

Sagen fylder ikke i Kina

Den kinesiske tennisspiller Peng Shuai har været forsvundet i mere end to uger. (Arkivfoto)

TV 2s Asien-korrespondent Christina Boutrup: Sagen fylder ikke ret meget i Kina. 

- Det gør den ikke, fordi den forsvandt efter 20-30 minutter på internettet. Emnet blev så stærkt censureret, at man ikke engang kunne søge på ordet tennis i perioden lige efter. Men når det er sagt, så er der flere grupper af feminister, som forsøger at råbe op, uden at afsløre deres identitet. De har blandt andet hængt bannere op og lavet virtuelle skilte, hvor de skriver, at de støtter Peng Shuais sag, fortæller Asien-korrespondenten. 

- Det er langt fra usædvanligt, at folk forsvinder i Kina. I august forsvandt skuespilleren Zhao Wei, som er en af de allerstørste kinesiske stjerner. Hun er angiveligt anklaget for skattesvig, men ingen ved, hvor hun er, og hun er ikke officielt anklaget for noget. For et par år siden forsvandt en kinesisk direktør fra Interpol under en rejse hjem til Kina. Han var sporløst forsvundet i et par uger, indtil det kom frem, at han var anklaget for korruption. Han blev også sigtet. I den slags situationer er de kinesiske myndigheder tilsyneladende temmelig ligeglade med, hvad resten af verden tænker.

Tidligere har manden bag Alibaba, Jack Ma, været forsvundet. Og med tanke på tidligere sager tror Boutrup, at Peng Shuai kan dukke op igen. 

- På et eller tidspunkt dukker Peng Shuai sandsynligvis op og giver en officiel undskyldning for sine anklager, som hun trækker tilbage. Det har hun jo allerede gjort på papiret ifølge kinesisk stats-tv.

Den 35-årige tennisspiller beskrev i et opslag på det sociale medie Weibo 2. november, hvordan hun gennem en årrække var blevet tvunget til at have sex med den nu pensionerede politiker Zhang Gaoli.

Nu tyder det altså på, at Peng Shuai fortsat er i live. Men tennisverdenen vil formentlig fortsætte med at lægge pres på Kina, indtil tennisspilleren selv melder ud, at hun er fri.

Megastjerne er forsvundet

Peng Shuai er langtfra den første velhavende og fremtrædende kineser, der de senere år er forsvundet. Det fik for nylig TV 2-programmet ’Kernen’ til at sætte fokus på problemet.

En af hovedpersonerne i programmet er Zhao Wei, et af Kinas rigeste og mest kendte mennesker, der både har haft succes som filmstjerne, popsanger, model og forretningskvinde.

25. august i år forsvandt hun sporløst. Dagen efter var det som om, 45-årige Zhao Wei aldrig havde eksisteret.

Det kinesiske sociale medie Weibo slettede superstjernens fanside, og på Zhao Weis egen profil blev de 85 millioner følgere mødt af tavshed.

Ingen kunne fortælle, hvor hun var, og der blev ikke givet nogen officiel forklaring på, hvad der var sket.