Tennis

- De ignorerer forsvunden kinesers anklage, siger forening

IOC bør suspendere den kinesiske olympiske komité, mener organisationen Global Athlete.

Umiddelbart var det en god nyhed, da Den Internationale Olympiske Komité (IOC) søndag kunne fortælle, at præsident Thomas Bach havde talt med Peng Shuai, efter at tennisspilleren har været forsvundet fra offentligheden siden starten af november.

Men organisationen Global Athlete, der er en forening af professionelle sportsfolk, ser ikke kun IOC's melding som positiv.

I et indlæg på sin hjemmeside skriver Global Athlete, at IOC ignorerer de anklager Peng Shuai, som fremførte på det sociale medie Weibo 2. november.

Her beskyldte Shuai den tidligere vicepremierminister Zhang Gaoli for at have tvunget hende til sex i et forhold, som strakte sig over flere år.

Opslaget blev fjernet igen inden for en halv time, og før søndagens videoopkald med Bach kunne omverdenen ikke komme i kontakt med Peng Shuai.

- IOC ignorerede fuldstændig anklagerne om seksualiseret vold og misbrug mod atleter, skriver Global Athlete.

- Vi er lettede over, at Peng Shuai er i live, men IOC's bekræftelse af opkaldet med tennisspilleren garanterer ikke, at hun er i sikkerhed eller har det godt. IOC's pressemeddelelse er et skadeligt forsøg på at tilfredsstille både bekymrede atleter og de kinesiske myndigheder.

Bach inviterede Peng til middag i stedet for at garantere for hendes sikkerhed

Global Athletes

Inviterede hende på middag

Adskillige topatleter har udvist bekymring for kineserens tilstand.

Serena Williams, Naomi Osaka og Novak Djokovic har blandt andre efterlyst svar på, hvordan hun har det. Det samme har regeringerne i Frankrig og USA.

Thomas Bach inviterede søndag Peng Shuai til middag under vinter-OL, der skal afholdes i februar næste år i Beijing, hvor 35-årige Shuai befinder sig.

- Bach inviterede Peng til middag i stedet for at garantere for hendes sikkerhed, og derved latterliggjorde han en dødalvorlig situation, som alt for mange kvindelige atleter desværre kan relatere til, lyder det i Global Athletes' indlæg.

Godt at se Peng Shuai

Fredag skrev Global Athlete, at den kinesiske olympiske komité bør blive suspenderet af IOC, indtil Peng Shuai sikkert kan forlade landet, og anklagerne bliver undersøgt. Den holdning har søndagens videoopkald ikke ændret på.

Peng Shuai har også vist sig ved en middag og en tennisturnering for børn, hvorfra journalister fra et kinesiske statsmedie og turneringen selv har lagt billeder og videoer op.

Heller ikke tennisarrangøren WTA mener, at meldingerne indtil nu er tilstrækkelige.

- Det var godt at se Peng Shuai i de seneste videoer. Men de hjælper ikke på eller besvarer WTA's bekymring for hendes velbefindende og evne til at kommunikere uden censur eller tvang, skriver en talsmand til Reuters i en e-mail.