Kina: Stop de ondsindede hypoteser om Peng Shuai

Kina mener, at sagen om tennisspilleren Shuai Peng er blæst op og styret af ondsindede kræfter.

Kina mener, at sagen om Peng Shuai er blæst op, efter at tennisspilleren fremsatte anklager mod en af landets tidligere magtfulde politikere om seksuelle overgreb.

Zhao Lijian, en talsperson fra Kinas udenrigsministerium, beder om at få stoppet det, han kalder "ondsindede hypoteser".

- Jeg synes, at nogle mennesker burde holde op med bevidst at komme med ondsindede hypoteser og politisere dette spørgsmål, siger Zhao Lijian tirsdag ifølge AFP.

Talsmanden blev spurgt, om sagen kunne skade Kinas internationale omdømme.

Han henviser til offentlige billeder og videoer med Peng Shuai samt spillerens samtale søndag med Thomas Bach, der er præsident for Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

- Sagen er ikke en diplomatisk sag. Jeg tror, at I alle har set, at hun for nylig har deltaget i nogle offentlige begivenheder og har haft et videoopkald med IOC-præsident Thomas Bach, siger Zhao Lijian.

Peng Shuai, som har vundet Wimbledon og French Open i double, blev ikke set i mere end to uger, efter at hun havde fremsat anklager mod den tidligere vicepremierminister Zhang Gaoli på det sociale medie Weibo 2. november.

Ifølge 35-årige Peng Shuai skulle Zhang Gaoli have tvunget hende til sex i et forhold, som strakte sig over flere år.

Kina har indtil nu slet ikke kommenteret anklagerne.

Opkald garanterer ikke sikkerhed

Organisationen Global Athlete, der er en forening af professionelle sportsfolk, savner svar på anklagerne fra Peng Shuai.

- IOC ignorerede fuldstændig anklagerne om seksualiseret vold og misbrug mod atleter, skrev Global Athlete mandag.

- Vi er lettede over, at Peng Shuai er i live, men IOC's bekræftelse af opkaldet med tennisspilleren garanterer ikke, at hun er i sikkerhed eller har det godt. IOC's pressemeddelelse er et skadeligt forsøg på at tilfredsstille både bekymrede atleter og de kinesiske myndigheder.

Heller ikke tennisarrangøren WTA mener, at meldingerne indtil nu er tilstrækkelige.

- Det var godt at se Peng Shuai i de seneste videoer. Men de hjælper ikke på eller besvarer WTA's bekymring for hendes velbefindende og evne til at kommunikere uden censur eller tvang, skrev en talsmand i en mail mandag.