Tennis

WTA dropper Kina: - Det er meget opsigtsvækkende

TV 2s Asien-korrespondent tror, at Peng Shuai siden hen dukker op og undskylder for sine anklager.

Uden fortilfælde og et exceptionelt skridt.

Sådan beskriver senioranalytiker i organisationen Play the Game, Stanis Elsborg, WTA's udmelding onsdag om, at man ikke vil afholde turneringer i Kina ovenpå sagen om spilleren Peng Shuai.

- Det er et meget stærkt signal. Det er meget sjældent, at vi ser idrætsforbund eller idrætsorganisationer gå imod Kina – eller på den måde stå op for spillernes ve og vel og tage atleternes stemme. Så det er meget opsigtsvækkende, siger Stanis Elsborg til TV 2 SPORT.

De bryder sig bestemt ikke om, når man taler grimt om dem

Stanis Elsborg, senioranalytiker i organisationen Play the Game

Peng Shuai, som har vundet Wimbledon og French Open i double, gav i længere tid ikke lyd fra sig, efter at hun havde fremsat anklager om seksuelle overgreb mod den tidligere kinesiske vicepremierminister Zhang Gaoli på det sociale medie Weibo 2. november.

Shuais opslag blev hurtigt slettet, og efterfølgende kunne man i en periode ikke søge på ordet "tennis" på kinesisk internet.

Christina Boutrup, der er TV 2s Asien-korrespondent, fortæller, at de kinesiske borgere fortsat ikke kan eller får nyheder om tennisspilleren.

- Den dag, hun kom med sit tweet, forsvandt det efter 20-30 sekunder, og siden er alt blevet censureret omkring hende – både i medierne og på sociale medier. Når man ser CNN, kommer der sort skærm, når der bliver talt om Peng Shuai, så det er fuldstændig strøget af censuren, siger hun.

Kine er en stor spiller

Stilheden fra Shuai førte til bekymring for hendes helbred.

Efter cirka to uger blev en e-mail, der angiveligt var skrevet af tennisspilleren, delt med offentligheden af kinesiske statsmedier. Her skrev Shuai, at hun ikke var kommet med anklagerne mod Zhang Gaoli, og at hun ikke var i fare. Men det gav ikke WTA ro i maven. Tværtimod.

Tennisforbundet troede ganske enkelt ikke på, at Shuai stod bag mailen, og efter stadig ikke at have fået bevis for, at Shuai lever frit og er i sikkerhed, har WTA altså nu besluttet sig for at holde sig væk fra Kina på ubestemt tid.

Det anser jeg som temmelig usandsynligt

Christina Boutrup om mulige undersøger af sexanklagerne

Kina er en stor spiller inden for professionel tennis. De kinesiske turneringer optager normalt en stor del af kalenderen på WTA Tour med 9 til 11 turneringer årligt med en samlet præmiesum på mere end 200 millioner kroner.

- Det er ret store pengebeløb, som WTA angiveligt siger nej til ved at gå i rette med Kina. Jeg tror, at der ligger det til grund for det, at de vil sende et signal og vise, at de bekymrer sig for spillerne i deres turneringer, siger Elsborg.

- Det bliver interessant at se, hvordan Kina håndterer det her. De bryder sig bestemt ikke om, når man taler grimt om dem. Jeg tror godt, at det kan rykke noget, men det bliver spændende at se, om herrerne (ATP, red.) går med.

Kina vil lukke sagen

Christina Boutrup kan ikke spå om, hvad boykottet kommer til at betyde for sporten. Dog har hun gjort sig erfaringer fra tidligere sager, hvor folk forsvandt i Kina.

- Det, der er mest sandsynligt i den her type sager i Kina, er, at hun kommer tilbage kommer og går frem på kinesisk stats-tv med en undskyldning og trækker anklagerne igen. De håber, at det kan lukke sagen, siger korrespondenten.

- Men der er også nogle, der mener, at de kinesiske myndigheder skal undersøge, om der er hold i sexanklagerne, men det anser jeg som temmelig usandsynligt, da det er en tidligere vicepremierminister, der er gået på pension for to-tre år siden.

WTA-chef Steve Simon sagde i onsdagens udmelding, at han lige nu ikke med god samvittighed kan bede spillerne på WTA-touren om at tage til Kina.

- Den nuværende situation taget i betragtning er jeg også meget bekymret for de risici, vores spillere og stab kan stå over for, hvis vi skulle afholde turneringer i Kina i 2022, lød det fra Simon.