Djokovic nægtet adgang - skal forlade Australien

Novak Djokovic skal nu på et fly væk fra Australien. Hans advokater arbejder dog på en appel.

Han er verdens bedste mandlige tennisspiller, men det giver i denne omgang ikke en fordel.

Novak Djokovic er blevet nægtet adgang ind i Australien, som utallige australiere har skreget på de seneste dage.

De australske medier The Age og Sydney Morning Herald var først med historien. Nu har Reuters fået oplysningerne bekræftet af de australske grænsemyndigheder, mens The Guardian skriver følgende:

- Den australske grænsekontrol (ABF) vil fortsætte med at sikre, at dem, der ankommer til vores grænse, overholder vores love og adgangskrav, står der i en erklæring, som fortsætter:

- ABF kan bekræfte, at Djokovic undlod at fremlægge passende beviser for at opfylde indrejsekravene til Australien, og hans visum er efterfølgende blevet annulleret. Ikke-borgere, der ikke har et gyldigt visum ved indrejse, eller som har fået deres visum annulleret, vil blive tilbageholdt og udvist fra Australien. ABF kan bekræfte, at Djokovic havde adgang til sin telefon, står der.

Medierne skriver, at Novak Djokovic netop har fået afvist sit visum og dermed er blevet nægtet adgang ind i landet. Siden blev de bekræftet af premierminister Scott Morrison på Twitter.

Djokovics advokater arbejder dog i skrivende stund på at appellere beslutningen, har en kilde fortalt til The Age og Sydney Morning Herald. Det er derfor ikke sikkert, at Djokovic forlader landet som først planlagt.

Indtil videre er han blevet indlogeret på et karantænehotel. Han har ikke selv givet lyd fra sig på sociale medier.

Årsagen til det annullerede visum er, at Novak Djokovic ikke har den nødvendige dokumentation, der skal til for at rejse ind i Australien på en medicinsk dispensation, som han har fået for at deltage i Australian Open.

Har været isoleret i rum i flere timer

Ifølge flere serbiske medier, heriblandt 9news, har Djokovic været isoleret i et alenerum, siden han ankom til lufthavnen tidligere onsdag.

Tennisspillerens far har slet ikke brudt sig om måden, hans søn bliver behandlet på.

- Novak er lige nu i et rum, som ingen andre kan komme ind i. Foran rummet stĂĄr der to politibetjente.

- Jeg aner ikke, hvad der foregår. Der har holdt min søn fanget i fem timer nu, sagde han tidligere til Sputnik Serbia ifølge mediet.

Serberen har nægtet at fortælle offentligheden, hvorvidt han er vaccineret mod coronavirus, ligesom han har udtalt sig kritisk i forhold til at lade sig vaccinere.

Adgangskravet til Australien er, at man er vaccineret, men delstaten Victoria, hvor årets første Grand Slam-turnering Australian open spilles, gav altså en særlig tilladelse til Djokovic.

Men sĂĄ let gik det altsĂĄ ikke alligevel.

Havde ikke fået særbehandling

Det skabte ramaskrig, da Novak Djokovic skrev pĂĄ sin Instagram forleden, at han var pĂĄ vej til Australien for at spille Australian Open - uden en vaccine.

Australien har i to år været lukket helt ned, hvor det har været så godt som umuligt at komme ind og ud af landet under pandemien. Australiere forstod derfor ikke, hvorfor Djokovic kunne få særbehandling.

Novak Djokovic fik dog ikke nogen form for særbehandling og stod kun til at deltage i Australian Open, fordi han lever op til kravene for en medicinsk undtagelse, der dispenserer for ikke at være vaccineret. Det sagde Craig Tiley, som er turneringsdirektør for årets første grand slam-turnering i Melbourne.

- Enhver person, der har levet op til kravene, har fĂĄet tilladelse til at deltage. Det er ikke en speciel tjeneste til nogen.

- Der er ikke blevet givet en speciel mulighed til Novak, sagde Tiley tidligere til den australske tv-kanal Channel Nine.

Alle deltagere i Australian Open skal enten være vaccinerede eller have fået en medicinsk undtagelse. Status med Djokovic må derfor være lige nu, at han ikke har nogen af delene?