Tennis

Djokovic reagerer efter retssag

Novak Djokovic er ude af karantænehotellet, hvor han har siddet, siden han ankom til Australien.

Verdensstjernen Novak Djokovic er en fri mand - også i Australien, hvor han har været henvist til et karantænehotel i flere dage.

Det fortæller hans bror Djordje Djokovic på et pressemøde, familien afholdt mandag eftermiddag.

- Novak er fri. For få minutter siden har han trænet på en tennisbane. Han kom til Australien for at spille tennis og for at vinde endnu en udgave af Australian Open, siger Djordje Djokovic ifølge BBC.

På Twitter viser Novak Djokovic, at det er på Australian Open-anlægget, han har trænet.

- Jeg er glad og taknemmelig for, at dommeren har omstødt annulleringen af mit visum. Trods alt hvad der er sket, bliver jeg her og gør mit bedste i Australian Open. Det forbliver mit fokus. Jeg fløj hertil for at spille en af de vigtigste events, vi har - foran nogle fantastiske fans, skriver Djokovic og tilføjer:

- Lige nu kan jeg ikke sige mere, men TAK for alle, der har støttet mig og opfordret mig til at holde fast gennem alt dette.

Isoleret ved ankomst

Novak Djokovic har siddet isoleret på et hotel, siden han ankom til Australien den 5. januar for at spille Australian Open.

Det har han, fordi han ifølge myndighederne ikke havde de rette papirer til at rejse ind.

Men tidligt mandag morgen fastslog en dommer, at Djokovic i sidste uge fik frataget sit visum på et urimeligt grundlag. Dommeren beordrede Djokovic løsladt inden for 30 minutter, og han fik pas og rejsedokumenter tilbage.

- Det her er hans største sejr i karrieren. Det er større end en Grand Slam, siger hans mor, Dijana Djokovic, på mandagens pressemøde.

- I sidste ende vandt han. Retfærdigheden vandt. Og retssamfundet vandt, siger hans far, Srdan Djokovic.

Novak Djokovic har vundet Australian Open hele ni gange inklusive de seneste turneringer i 2019, 2020 og 2021. Årets turnering begynder den 17. januar.

De vigtigste nedslag i Djokovic-sagen

  1. Turneringsleder slår fast, at det kun er spillere, der er vaccinerede mod covid-19, der får adgang til Australian Open.

  2. Novak Djokovic, der ikke har talt offentligt om, hvorvidt han er vaccineret, vil stadig ikke sige noget.

  3. Ny tvivl om Djokovics deltagelse ved Australian Open

   Turneringsdirektør Craig Tiley siger følgende: - Hvis Novak dukker op ved Australian Open, er han enten vaccineret eller har en gyldig medicinsk undtagelse.

  4. Indrejse

   Djokovic får dispensation og rejser mod Australien.

  5. Nægtet adgang

   Djokovic bliver nægtet adgang og bliver indlogeret på et karantænehotel i Melbourne.

  6. Udsættelse

   Det kommer frem, at en dommer udsætter afgørelse af sagen. 

  7. Flere Djokovic-støttere er vrede og demonstrerer: Australsk minister afviser beskyldninger, om at han bliver holdt fanget.

  8. Takker for støtten

   Samme dag giver Djokovic for første gang lyd fra sig: - Tak til mennesker over hele verden for jeres fortsatte støtte. Jeg kan mærke den, og den er højt værdsat, skriver Djokovic på Instagram.

  9. Det kommer frem, at Djokovic ifølge hans advokater har fået dispensation til at rejse ind i Australien grundet smitte i december.

   Samme dag kommer det desuden frem, at Djokovic optrådte til et event dagen efter positiv test.

  10. Afviser forklaring

   Den australske regering afviser Djokovics forklaring forud for høringen natten til mandag dansk tid. 

  11. Djokovic vinder retsmøde

   Mandag morgen dansk tid gav en dommer ved et retsmøde i Melbourne ham medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne, hvor Grand Slam-turneringen begynder næste mandag.

   Dommer Anthony Kelly vurderede, at Djokovic i sidste uge fik frataget sit visum på et urimeligt grundlag. Han beordrede Djokovic løsladt inden for 30 minutter, og han fik pas og rejsedokumenter tilbage.