Protester og tĂĄregas: Visum-sagen er ikke slut for Djokovic

Støtter til Novak Djokovic angreb politiet, og tennisstjernens mor sagde på et pressemøde, at hendes søn var blevet udsat for "tortur".

Novak Djokovic melder på Twitter, at han er glad for dagens beslutning, og at han bliver i Melbourne, hvor han vil forsøge at vinde Australian Open for tiende gang.

- Jeg fløj hertil for at spille i en af de vigtigste begivenheder, vi har, foran de fantastiske fans, skriver han blandt andet.

Men det kan blive en noget anderledes turnering for verdensetteren, der ikke kan forvente at blive hyldet i samme grad, som han tidligere er blevet.

- For arrangørerne har det været vigtigt, at han kom med, men det kan give bagslag. Der er allerede tale om protestaktioner, og jeg er meget spændt på, hvordan han bliver taget imod af de australske tennisfans, siger Henrik Jensen, der er TV 2 SPORTs tennisredaktør.

Blandt de største konkurrenter har der ikke været de store reaktioner, men det har der været i Serbien, hvor hans forældre blandt andet har sammenlignet Australiens behandling af Novak Djokovic med da Jesus blev korsfæstet. Men også i the land Down Under har sagen skabt stor furore.

- Melbourne er en af de byer, der har haft de allerhårdeste nedlukninger under pandemien. Så lige nu tror jeg ikke, at det er klapsalver, Novak Djokovic vil blive mødt af, når han spiller sin første kamp, siger Henrik Jensen.

Motivation i modstand

I Storbritannien er avisen The Telegraphs ledende sportsjournalist Oliver Brown enig med Henrik Jensen, men samtidig mener han, at hele sagen kan være med til at forbedre Novak Djokovics chancer for at tage sin 21. Grand Slam-titel.

- Atmosfæren kan blive rigtig grim, når turneringen starter. Men i forhold til hans præstation, så kan den blive styrket, siger han til BBC.

- Han ser ud til at trives i modgang. Hvor andre spillere måske ville have bukket under og gladelig havde taget det næste fly hjem, så ser det ud til, at han er stålsat på at blive og tage kampen op.

Selvom domstolen mandag morgen besluttede at lade verdens nummer et forlade sin karantæne, så kan regeringen fortsat vælge at trække hans visum tilbage. Men den beslutning ventes ifølge The Guardian først truffet tirsdag eller onsdag.

Tåregas til Djokovic-støtter

Forløbet omkring Novak Djokovics ophold på karantænehotellet er ikke blevet mindre vildt, efter retten mandag morgen besluttede, at han kunne komme ud.

Omkring middag dansk tid var politiet i Melbourne nødt til at anvende peberspray mod en gruppe Djokovic-støtter, der angreb politiet, som beskyttede en sort bil.

Støtterne befandt sig foran det advokatkontor, der huser Djokovics advokater, og det var gruppens opfattelse, at tennisstjernen befandt sig i bilen.

På flere videoer kan man se, hvordan der bliver kastet flasker efter politiet, slået på ruderne og sågar hoppet på taget. Samtidig kan man høre, hvordan der bliver råbt skældsord efter politiet og råbt ”Free Novak”, befri Novak.

Det er uvist, hvorfor tilhængerne angreb politiet og bilen, men en bruger på Twitter mener, at det var, fordi en serbisk journalist havde skrevet, at Djokovic var blevet arresteret igen. Hvilket han ikke er.

Forældre: Djokovic blev tortureret

Novak Djokovics mor, far, bror og onkel holdt mandag eftermiddag et pressemøde, hvor de kommenterede visum-sagen.

Her benyttede de lejligheden til at takke dommeren for at ændre beslutningen, og broren, Djordje Djokovic, understregede, at Novak Djokovic havde alle de nødvendige dokumenter, da han rejste til Australien, og at han med sin beslutning om ikke at lade sig vaccinere ”støttede det frie valg”.

Hans mor, Dijana Djokovic, brugte lejligheden til at sige, at hendes søn var blevet udsat for ”chikane” og ”tortur”, mens faren, Srdjan Djokovic, sagde, at sønnens ”menneskerettigheder var blevet frataget”.

Da journalister spurgte ind til, hvorfor tennisstjernen havde deltaget i en række begivenheder i dagene efter, at han testede positiv for covid-19 i december, blandt andet med en større gruppe børn, valgte familien at afslutte pressekonferencen, tage hinanden under armen og synge en serbisk sang.

De vigtigste nedslag i Djokovic-sagen

    1. Turneringsleder slĂĄr fast, at det kun er spillere, der er vaccinerede mod covid-19, der fĂĄr adgang til Australian Open.

    2. Novak Djokovic, der ikke har talt offentligt om, hvorvidt han er vaccineret, vil stadig ikke sige noget.

    3. Ny tvivl om Djokovics deltagelse ved Australian Open

      Turneringsdirektør Craig Tiley siger følgende: - Hvis Novak dukker op ved Australian Open, er han enten vaccineret eller har en gyldig medicinsk undtagelse.

    4. Indrejse

      Djokovic fĂĄr dispensation og rejser mod Australien.

    5. Nægtet adgang

      Djokovic bliver nægtet adgang og bliver indlogeret på et karantænehotel i Melbourne.

    6. Udsættelse

      Det kommer frem, at en dommer udsætter afgørelse af sagen. 

    7. Flere Djokovic-støttere er vrede og demonstrerer: Australsk minister afviser beskyldninger, om at han bliver holdt fanget.

    8. Takker for støtten

      Samme dag giver Djokovic for første gang lyd fra sig: - Tak til mennesker over hele verden for jeres fortsatte støtte. Jeg kan mærke den, og den er højt værdsat, skriver Djokovic pĂĄ Instagram.

    9. Det kommer frem, at Djokovic ifølge hans advokater har fĂĄet dispensation til at rejse ind i Australien grundet smitte i december.

      Samme dag kommer det desuden frem, at Djokovic optrĂĄdte til et event dagen efter positiv test.

    10. Afviser forklaring

      Den australske regering afviser Djokovics forklaring forud for høringen natten til mandag dansk tid. 

    11. Djokovic vinder retsmøde

      Mandag morgen dansk tid gav en dommer ved et retsmøde i Melbourne ham medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne, hvor Grand Slam-turneringen begynder næste mandag.

      Dommer Anthony Kelly vurderede, at Djokovic i sidste uge fik frataget sit visum pĂĄ et urimeligt grundlag. Han beordrede Djokovic løsladt inden for 30 minutter, og han fik pas og rejsedokumenter tilbage.