Tennis

Djokovic vinder retssag - kan rejse ind i Australien

Tennisstjernen Novak Djokovic får lov til at blive i Australien og kan formentlig spille Australian Open. Det skriver flere medier.

Efter et langt tovtrækkeri ser det ud til, at tennisstjernen Novak Djokovic kan fokusere på at forsvare sin titel i Australian Open.

Mandag morgen dansk tid gav en dommer ved et retsmøde i Melbourne ham medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne, hvor Grand Slam-turneringen begynder næste mandag.

Det skriver flere medier - heriblandt BBC og Reuters.

Dommer Anthony Kelly vurderede, at Djokovic i sidste uge fik frataget sit visum på et urimeligt grundlag. Dommeren beordrede Djokovic løsladt inden for 30 minutter, og han fik pas og rejsedokumenter tilbage.

TV 2 SPORTs tennisredaktør Henrik Jensen havde ikke set, at dommen ville falde den vej.

- Jeg er faktisk lidt overrasket. Jeg synes, at det virkede til, at den australske regering havde en god sag. Så jeg troede faktisk ikke, at Djokovic ville få lov til at stille op i Australien Open, når man tænker på, hvilke skrappe og stærke regler for indrejse og visum de har, siger Henrik Jensen.

Djokovic ankom til Melbourne onsdag i sidste uge, men han blev tilbageholdt i flere timer, da myndighederne ikke mente, at hans visum gav ham lov til ophold.

Siden blev han sendt på karantænehotel, men efter mandagens retsmøde får han lov til at gå fri.

Visum kan annulleres igen

Men ifølge den anerkendte tennisjournalist Ben Rothenberg er det dog ikke helt slut endnu.

- Den australske regering har udtrykt, at de er parate til at annullere Djokovics visum igen og tilbageholde ham. Så der kommer en runde to snart.

BBC skriver ligeledes, at Australiens immigrationsminister har magt til at afvise alle slags visum, uanset hvad grunden måtte være. Det bliver dog ikke nævnt specifikt, hvad der måtte føre til endnu en afvisning.

Det australske medie The Age beretter dog, at minister Alex Hawke ikke vil foretage en beslutning mandag australsk tid. Alex Hawke har dog fortsat den mulighed at annullere serberens visum igen. Den beslutning tager han angiveligt tirsdag.

Er ikke vaccineret

Omdrejningspunktet i sagen har været, at Djokovic ikke har været vaccineret mod coronavirus, som ellers er påkrævet for at rejse ind i landet.

Han fik dog medicinsk dispensation til indrejse, og ifølge serberens advokater skyldtes det, at han var smittet med coronavirus i midten af december.

Australian Open starter 17. januar, og den serbiske stjerne har vundet turneringen hele ni gange.

De vigtigste nedslag i Djokovic-sagen

  1. Turneringsleder slår fast, at det kun er spillere, der er vaccinerede mod covid-19, der får adgang til Australian Open.

  2. Novak Djokovic, der ikke har talt offentligt om, hvorvidt han er vaccineret, vil stadig ikke sige noget.

  3. Ny tvivl om Djokovics deltagelse ved Australian Open

   Turneringsdirektør Craig Tiley siger følgende: - Hvis Novak dukker op ved Australian Open, er han enten vaccineret eller har en gyldig medicinsk undtagelse.

  4. Indrejse

   Djokovic får dispensation og rejser mod Australien.

  5. Nægtet adgang

   Djokovic bliver nægtet adgang og bliver indlogeret på et karantænehotel i Melbourne.

  6. Udsættelse

   Det kommer frem, at en dommer udsætter afgørelse af sagen. 

  7. Flere Djokovic-støttere er vrede og demonstrerer: Australsk minister afviser beskyldninger, om at han bliver holdt fanget.

  8. Takker for støtten

   Samme dag giver Djokovic for første gang lyd fra sig: - Tak til mennesker over hele verden for jeres fortsatte støtte. Jeg kan mærke den, og den er højt værdsat, skriver Djokovic på Instagram.

  9. Det kommer frem, at Djokovic ifølge hans advokater har fået dispensation til at rejse ind i Australien grundet smitte i december.

   Samme dag kommer det desuden frem, at Djokovic optrådte til et event dagen efter positiv test.

  10. Afviser forklaring

   Den australske regering afviser Djokovics forklaring forud for høringen natten til mandag dansk tid. 

  11. Djokovic vinder retsmøde

   Mandag morgen dansk tid gav en dommer ved et retsmøde i Melbourne ham medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne, hvor Grand Slam-turneringen begynder næste mandag.

   Dommer Anthony Kelly vurderede, at Djokovic i sidste uge fik frataget sit visum på et urimeligt grundlag. Han beordrede Djokovic løsladt inden for 30 minutter, og han fik pas og rejsedokumenter tilbage.