Tennis

Djokovic får frataget visum

For anden gang har Australien inddraget verdensetterens visum. Hans deltagelse i Australian Open hænger nu i en tynd tråd.

Sagen om Novak Djokovics indrejse i Australien og forestående deltagelse ved årets første Grand Slam-turnering har taget en ny drejning.

Australiens immigrationsminister, Alex Hawke, skriver i en officiel meddelelse, at serberens visum igen er blevet inddraget.

Uden et visum kan verdensranglistens nummer et selvsagt ikke deltage i Australian Open.

- Jeg har i dag brugt min magt til at annullere det visum, som Novak Djokovic har fået, af sundhedsmæssige årsager, og fordi det er i offentlighedens interesse, siger landets immigrationsminister, Alex Hawke.

Ifølge ministeren er regeringen forpligtet til at beskytte Australiens grænser i forhold til coronapandemien.

- For at træffe denne beslutning har jeg grundigt gennemgået al den information, jeg har fået fra myndighederne, grænsekontrollen og fra hr. Djokovic selv, siger Hawke.

Ved en hastehøring i Melbourne appellerer Novak Djokovics advokater til, at man i weekenden hastebehandler tennisstjernens visum-sag, så han kan deltage i Australian Open, der begynder mandag.

Topseedede Djokovic er endnu ikke blevet fjernet fra deltagerlisten i Australien Open, der begynder natten til mandag dansk tid.

Sendt på karantænehotel

Det er anden gang på kort tid, Novak Djokovic får inddraget sit visum i Australien.

For få dage siden kom det frem via forhøret i lufthavnen bragt af The Guardian, at Novak Djokovic ikke er vaccineret mod coronavirus, og derfor har der hersket stor tvivl, om serberen fik lov til at rejse til Australian og forsvare sin Australian Open-titel.

Indrejse i Australien kræver vaccination, mens der kan gives dispensation i visse tilfælde. 4. januar skrev Djokovic på Instagram, at han havde fået indrejsetilladelse.

Den var givet af de lokale myndigheder i staten Victoria, hvor Australian Open spilles, men da Djokovic landede i lufthavnen, blev hans visum inddraget, og tennisstjernen blev sendt i hotelkarantæne. Australiens regering og grænsekontrollen gik dermed imod Victorias beslutning.

Serberens lejr appellerede og tog sagen i retten, og da sagen blev vundet, fik han sit visum tilbage.

- Jeg er glad og taknemmelig for, at dommeren har omstødt annulleringen af mit visum. Trods alt der er sket, bliver jeg her og gør mit bedste i Australian Open. Det forbliver mit fokus. Jeg fløj hertil for at spille en af de vigtigste events, vi har - foran nogle fantastiske fans, skrev Djokovic på Instagram.

"Fuldstændig uventet"

Nu står han igen uden visum, og det er en vild drejning på sagen, mener TV 2 SPORTs tennisredaktør Henrik Jensen.

- Det er et chok. Det er fuldstændig uventet. Jeg havde ikke forestillet mig den kendelse, fordi der var gået så lang tid, og at der blev foretaget lodtrækning til turneringen torsdag, siger han.

- Jeg er noget paf, fordi der har været forvirrende signaler fra australske myndigheder. Jeg troede, de lod ham spille for at undgå mere polemik og ballade.

Australian Open starter mandag, så der skal altså handles hurtigt fra Djokovic og co. og ikke mindst i retten.

Senest gik der fire døgn, fra Djokovics visum blev inddraget, til han fik det tilbage.