Tennis

Løchte har ingen sympati for Djokovic

Frederik Løchte har fulgt Novak Djokovic-sagen fra sidelinjen. Han har fået mindre og mindre sympati for serberen, jo flere oplysninger der er kommet.

Det er sagen, der har taget den ene drejning efter den anden.

Novak Djokovic har to gange fået annulleret sit visum, hvilket betyder, at han igen sidder i karantæne i stedet for at forberede sig til Australian Open. En sidste appel er dog afgivet, og den skal endelig afgøre hans skæbne lørdag aften dansk tid.

Den danske tennisspiller Frederik Løchte er en af de danskere, der skal deltage i Grand Slam-turneringen. Lige som resten af verden har Løchte fulgt med i sagen, og han er klar i sin holdning.

- Jeg har svært ved at have rigtig meget sympati for Novak. Han har tydeligvis ikke været ærlig i perioden op til sin afgang til Australien, siger Frederik Løchte til TV 2 SPORT.

Ifølge den danske doublespiller er der en af to ting, der kan være sket. Enten er Djokovic testet positiv 16. december, hvorefter han har været ude blandt folk uden at tage hensyn til dem og forklare dem, at han var positiv. Det er det, han selv forklarer.

- Det er relativt usympatisk, synes jeg, og så har han også brudt en del regler der. Eller også har han fået lavet en falsk positiv test for at omgå reglerne, så han kunne komme ind i Australien. Og det er også relativt tyndt, siger Løchte.

Det virker til, at han simpelthen bare er fanget i et net af løgne

Frederik Løchte

Rafael Nadal er heller ikke imponeret over Djokovics ageren i hele visumforløbet. Ifølge ritzau siger den spanske stjerne, at han "ikke bakker op om mange af de ting, som han har gjort de seneste uger," og så slår Nadal fast, at turneringen altså er større end den regerende mester.

- Australian Open er vigtigere end nogen individuel spiller, siger den 35-årige spanier ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

- Australian Open bliver en fantastisk Australian Open, om han deltager eller ej.

Er uenig i reglerne, men vil alligevel være med

Sagen går især Frederik Løchte på, da han kan sætte sig ind i hovederne på de australske borgere, der har kæmpet med hårde coronarestriktioner og har ofret meget.

- Det er svært for folk i Australien at se, at en mand bare kan omgå reglerne og spadsere ind i landet, siger Løchte.

- Jeg synes, at det er helt fair, hvis han ikke får lov til at være med, når han ikke har en bedre årsag. Og det virker til, at han simpelthen bare er fanget i et net af løgne. Det virker som om, at han er uenig i reglerne og ikke vil være en del af dem. Men så alligevel gerne vil være en del af det – bare så længe han ikke følger reglerne. Men det er jo ikke sådan, det fungerer.

Frederik Løchte tror, at en endelig udelukkelse af Djokovic kan bane vejen for, at både andre stjerner, men også unge talenter, kan komme længere end ventet. Djokovic har vundet turneringen de seneste tre år og ni gange i alt.

Topseedede Djokovic er endnu ikke blevet fjernet fra deltagerlisten i Australien Open, der begynder natten til mandag dansk tid.

Frederik Løchte deltager i Australian Open i double sammen med makkeren Marcus Daniel. Holger Rune og Clara Tauson stiller op i singlerækkerne.

De vigtigste nedslag i Djokovic-sagen

  1. Kun vaccinerede spillere får adgang

   Turneringsleder slår fast, at det kun er spillere, der er vaccinerede mod covid-19, der får adgang til Australian Open.

  2. Djokovic afviser vaccinespørgsmål

   Novak Djokovic, der ikke har talt offentligt om, hvorvidt han er vaccineret, vil stadig ikke sige noget. 

  3. Ny tvivl om Djokovics deltagelse ved Australian Open

   Turneringsdirektør Craig Tiley siger følgende: - Hvis Novak dukker op ved Australian Open, er han enten vaccineret eller har en gyldig medicinsk undtagelse.

  4. Indrejse

   Djokovic får dispensation og rejser mod Australien.

  5. Nægtet adgang

   Djokovic bliver nægtet adgang og bliver indlogeret på et karantænehotel i Melbourne.

  6. Udsættelse

   Det kommer frem, at en dommer udsætter afgørelse af sagen. 

  7. Flere Djokovic-støttere er vrede og demonstrerer: Australsk minister afviser beskyldninger, om at han bliver holdt fanget.

  8. Takker for støtten

   Samme dag giver Djokovic for første gang lyd fra sig: - Tak til mennesker over hele verden for jeres fortsatte støtte. Jeg kan mærke den, og den er højt værdsat, skriver Djokovic på Instagram.

  9. Det kommer frem, at Djokovic ifølge hans advokater har fået dispensation til at rejse ind i Australien grundet smitte i december.

   Samme dag kommer det desuden frem, at Djokovic optrådte til et event dagen efter positiv test.

  10. Afviser forklaring

   Den australske regering afviser Djokovics forklaring forud for høringen natten til mandag dansk tid. 

  11. Vinder retsmøde

   Mandag morgen dansk tid gav en dommer ved et retsmøde i Melbourne ham medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne, hvor Grand Slam-turneringen begynder næste mandag.

   Dommer Anthony Kelly vurderede, at Djokovic i sidste uge fik frataget sit visum på et urimeligt grundlag. Han beordrede Djokovic løsladt inden for 30 minutter, og han fik pas og rejsedokumenter tilbage.

  12. Undersøger rejseattest

   De australske  myndighder undersøger, om Djokovic har udfyldt en rejseattest med usande oplysninger. 

   Ved et spørgsmål om sine rejseaktiviteter har Novak Djokovic svaret nej til, at han har været ude at rejse i en periode på 14 dage før sin ankomst til Australien 6. januar.

   Det tyder dog på, at det ikke passer. Tennisstjernen var i Beograd i hjemlandet Serbien den 25. december, og 2. januar var han i Marbella i Spanien.

  13. Brød isolationsregler

   Novak Djokovic indrømmer på Instagram, at han brød isolationsreglerne, da han 18. december deltog i et interview og photoshoot med sportsmagasinet L'Equipe i Beograd, selv om han vidste, at han var smittet med corona.

  14. Med i lodtrækning

   Mens Novak Djokovic afventer svar på, om han kan blive i Australien, er han med i lodtrækningen til grand slam-turneringen Australian Open.

   Han skal møde landsmanden Miomir Kecmanovic, som er nummer 78 i verden, i første runde.

  15. Får igen frataget visum

   For anden gang inddrager Australien verdensetterens visum.

   - Jeg har i dag brugt min magt til at annullere det visum, som Novak Djokovic har fået, af sundhedsmæssige årsager, og fordi det er i offentlighedens interesse, siger landets immigrationsminister, Alex Hawke i en pressemeddelse.

  16. Sag indledes sen aften

   Sent lørdag aften indledes sagen, der skal afgøre, om Djokovic må spille Australian Open 2022 eller ej. Tre dommere er til stede - normalt ville sådan en sag kunne behandles af én dommer med mulighed for at anke til tre.

  17. Djokovic taber i retten

   Novak Djokovic taber sin sag i retten og skal forlade Australien. Dermed står det klart, at han ikke kan deltage i Australian Open anno 2022, efter at en domstol har stadfæstet inddragelsen af hans visum.