Tennis

Djokovic sendes ud af Australien

Verdensetteren Novak Djokovic har siden sin ankomst til Australien den 5. januar kæmpet for at få lov til at spille Australian Open.

Novak Djokovic kommer IKKE til at forsvare sine titler i Grand Slam-turneringen Australian Open.

Søndag morgen dansk tid har retten i Australien stadfæstet inddragelsen af hans australske visum.

Dermed bliver Djokovic bedt om at forlade Australien, lyder den enstemmige afgørelse. Argumenterne for beslutningen bliver først præsenteret senere, oplyser retten.

Verdensranglistens nummer et fik fredag frataget sit visum af den australske immigrationsminister, fordi det ses som en sundhedsrisiko, at han befinder sig i Australien. Ifølge ministeren kan Djokovics tilstedeværelse "styrke vaccineskepsissen" og "afskrækker folk" for at få et 3. stik med en coronavaccine.

Det var denne beslutning, Djokovic havde appelleret - og den appel blev altså afvist.

Inden da fik Djokovic inddraget sit visum, allerede da han ankom til Australien den 5. januar. Derefter sad han isoleret, indtil en domstol omstødte dommeren og satte ham fri. Friheden varede indtil fredag, hvor immigrationsministeren udnyttede en særlig beføjelse til at inddrage Djokovics visum.

- Jeg har i dag brugt min magt til at annullere det visum, som Novak Djokovic har fået, af sundhedsmæssige årsager, og fordi det er i offentlighedens interesse, sagde Alex Hawke i forbindelse.

Programsat på hovedbanen

Den afgørende høring blev indledt sent lørdag aften dansk tid.

Midt på natten blev retten hævet, hvorefter dommerne voterede, indtil afgørelsen blev præsenteret søndag morgen.

Ventetiden brugte Australian Open på at fremlægge kampprogrammet for de første spilledage ved Australien Open. Her fremgik det, at Novak Djokovics blev programsat til mandag aften lokal tid - lidt mere end et døgn efter domstolens afgørelse.

Den 34-årige serber havde trukket landsmanden Miomir Kecmanovic i første runde, og de blev programsat som mandagens sidste kamp på hovedbanen, Rod Laver Arena.

Søndagens afgørelse betyder, at Kecmanovic nu kan se frem til at møde en 'lucky loser' fra kvalifikationsturneringen i stedet for Djokovic, der har vundet Australian Open ni gange i alt - senest i 2019, 2020 og 2021. Ifølge ATP bliver det verdens nummer 150, Salvatore Caruso.

De vigtigste nedslag i Djokovic-sagen

  1. Kun vaccinerede spillere får adgang

   Turneringsleder slår fast, at det kun er spillere, der er vaccinerede mod covid-19, der får adgang til Australian Open.

  2. Djokovic afviser vaccinespørgsmål

   Novak Djokovic, der ikke har talt offentligt om, hvorvidt han er vaccineret, vil stadig ikke sige noget. 

  3. Ny tvivl om Djokovics deltagelse ved Australian Open

   Turneringsdirektør Craig Tiley siger følgende: - Hvis Novak dukker op ved Australian Open, er han enten vaccineret eller har en gyldig medicinsk undtagelse.

  4. Indrejse

   Djokovic får dispensation og rejser mod Australien.

  5. Nægtet adgang

   Djokovic bliver nægtet adgang og bliver indlogeret på et karantænehotel i Melbourne.

  6. Udsættelse

   Det kommer frem, at en dommer udsætter afgørelse af sagen. 

  7. Flere Djokovic-støttere er vrede og demonstrerer: Australsk minister afviser beskyldninger, om at han bliver holdt fanget.

  8. Takker for støtten

   Samme dag giver Djokovic for første gang lyd fra sig: - Tak til mennesker over hele verden for jeres fortsatte støtte. Jeg kan mærke den, og den er højt værdsat, skriver Djokovic på Instagram.

  9. Det kommer frem, at Djokovic ifølge hans advokater har fået dispensation til at rejse ind i Australien grundet smitte i december.

   Samme dag kommer det desuden frem, at Djokovic optrådte til et event dagen efter positiv test.

  10. Afviser forklaring

   Den australske regering afviser Djokovics forklaring forud for høringen natten til mandag dansk tid. 

  11. Vinder retsmøde

   Mandag morgen dansk tid gav en dommer ved et retsmøde i Melbourne ham medhold i, at han skal have lov til at opholde sig i Melbourne, hvor Grand Slam-turneringen begynder næste mandag.

   Dommer Anthony Kelly vurderede, at Djokovic i sidste uge fik frataget sit visum på et urimeligt grundlag. Han beordrede Djokovic løsladt inden for 30 minutter, og han fik pas og rejsedokumenter tilbage.

  12. Undersøger rejseattest

   De australske  myndighder undersøger, om Djokovic har udfyldt en rejseattest med usande oplysninger. 

   Ved et spørgsmål om sine rejseaktiviteter har Novak Djokovic svaret nej til, at han har været ude at rejse i en periode på 14 dage før sin ankomst til Australien 6. januar.

   Det tyder dog på, at det ikke passer. Tennisstjernen var i Beograd i hjemlandet Serbien den 25. december, og 2. januar var han i Marbella i Spanien.

  13. Brød isolationsregler

   Novak Djokovic indrømmer på Instagram, at han brød isolationsreglerne, da han 18. december deltog i et interview og photoshoot med sportsmagasinet L'Equipe i Beograd, selv om han vidste, at han var smittet med corona.

  14. Med i lodtrækning

   Mens Novak Djokovic afventer svar på, om han kan blive i Australien, er han med i lodtrækningen til grand slam-turneringen Australian Open.

   Han skal møde landsmanden Miomir Kecmanovic, som er nummer 78 i verden, i første runde.

  15. Får igen frataget visum

   For anden gang inddrager Australien verdensetterens visum.

   - Jeg har i dag brugt min magt til at annullere det visum, som Novak Djokovic har fået, af sundhedsmæssige årsager, og fordi det er i offentlighedens interesse, siger landets immigrationsminister, Alex Hawke i en pressemeddelse.

  16. Sag indledes sen aften

   Sent lørdag aften indledes sagen, der skal afgøre, om Djokovic må spille Australian Open 2022 eller ej. Tre dommere er til stede - normalt ville sådan en sag kunne behandles af én dommer med mulighed for at anke til tre.

  17. Djokovic taber i retten

   Novak Djokovic taber sin sag i retten og skal forlade Australien. Dermed står det klart, at han ikke kan deltage i Australian Open anno 2022, efter at en domstol har stadfæstet inddragelsen af hans visum.