Wimbledon udelukker spillere fra Rusland og Hviderusland

Tennisspillere fra Rusland og Hviderusland får ikke lov at deltage i årets Wimbledon på grund af Ruslands invasion af Ukraine.

2022-udgaven af Wimbledon bliver uden verdensranglistens nummer to og syv hos herrerne og uden verdensranglistens nummer fire hos kvinderne.

For den ikoniske engelske tennisturnering har onsdag meldt ud, at alle russiske og hviderussiske tennisspillere bliver udelukket fra årets turnering, der løber af stablen fra den 27. juni til den 10 juli.

Det skriver turneringen på sin hjemmeside.

- Vi erkender, at det er hårdt for de individer, der er påvirket af beslutningen. Det er med stor ærgrelse, at de skal lide under handlingerne fra lederne af det russiske regime, udtaler formand for All England Club, Ian Hewitt.

All England Lawn Tennis Club, der er arrangører af Wimbledon, fortæller, at udelukkelsen af russiske og hviderussiske atleter skyldes Ruslands igangværende invasion af Ukraine.

Udelukkelsen betyder, at nogle af verdens bedste tennisspillere ikke bliver en del af verdens største tennisturnering. Hos herrerne bliver turneringen uden verdensranglistens nummer to i Daniil Medvedev, ligesom ranglistens nummer otte, Andrey Rublev, også må blive væk.

Hos kvinderne må ranglistens nummer fire, Aryna Sabalenka, blive væk. Sabalenka nåede helt til semifinalener af 2021-udgaven af Wimbledon.

Også Anastasia Pavlyuchenkova og Victoria Azarenka misser Wimbledon hos kvinderne, mens også Karen Khachanov hos herrerne er udelukket.

Stadig med i French open

Wimbledon er den første turnering, der aktivt selv tager stilling og udelukker russiske og hviderussiske atleter.

Tennisspillere fra de to lande har ellers lov at deltage på både ATP-Touren og WTA-Touren. Dog ikke under det russiske eller hviderussiske flag, men kun et neutralt flag.

Derfor er russerne og hviderusserne for eksempel også velkomne, når French Open spilles i maj.

Tidligere i april konsulterede Wimbledon-arrangørerne den britiske regering for at høre dennes holdning til problemstillingen. Og den britiske sportsminister var klar i mælet:

- Ingen, der bærer Ruslands flag, bør have lov at deltage, sagde Nigel Huddleston til BBC.

Og dét ønske har Wimbledon altså nu valgt at imødekomme.

De hviderussiske atleter tages med i faldet, da Hviderusland offentligt har ytret støtte til Ruslands invasion af Ukraine.

Rusland fordømmer udelukkelsen

Allerede tidligere onsdag, da rygterne om den russiske udelukkelse begyndte at florere, var Rusland hurtigt ude for at fordømme beslutningen.

En talsmand for den russiske regering i Kreml kaldte det ganske enkelt for "uacceptabelt".

- At gøre atleter til ofre for politiske fordomme, intriger og fjendtlige handlinger over for vores land, er uacceptabelt. Man kan kun udtrykke sin beklagelse her, siger Dmitry Peskov på et online pressemøde ifølge CNN.

- Når man tænker på, at Rusland er en meget stærk tennisnation og har nogle af verdens bedste tennisspillere, så er det turneringen selv, der kommer til at lide under denne udelukkelse, fortsætter Peskov.

Wimbledon er årets tredje Grand Slam-turnering efter Australia Open og French Open. Den fjerde og sidste er US Open.