Tennis

Nu taler udlandet om Rune, men han er ”totalt overskygget” af én spiller

Holger Runes triumf i München er noget, der er lagt mærke til i udlandet, men fødderne bør stadig holdes på jorden.

Når klaphatten trykker allermest, kan det en gang imellem være sundt at trykteste uden for landets grænser.

For var det en overreaktion, da de største danske medier aktiverede den gule breakingbjælke, fordi Holger Rune havde vundet karrierens første titel på tennissportens øverste niveau to dage efter sin 19-års fødselsdag, eller var det helt på sin plads?

Før sejren mod Zverev var han bare én spiller blandt mange

Jannik Schneider

David Law, kommentator og vært på podcasten The Tennis Podcast, er ikke i tvivl om, at det er stort, selvom bølgerne dog ikke har nået nær den samme højde i det store udland.

- Jeg vidste, han var talentfuld, men i sidste uge beviste han, at han er bedre, end jeg troede. Han er længere fremme, end jeg havde forestillet mig.

- I øvrigt… sikke nogle stopbolde han laver. Han ser ret klog ud, synes jeg, siger David Law, der har dækket international tennis i 25 år.

Han erkender, at kendskabet til den danske teenager ikke er overvældende stort. Men det vakte opsigt, da Rune først slog Alexander Zverev, verdens nummer tre, inden han gik hele vejen i den sydtyske by.

- Da vi dækkede hans sejr, var det ikke noget, vi havde med i toppen. Det var ret langt nede. Men at han slog Zverev – og måden han gjorde det på – var signifikant. At gøre det i Tyskland foran Zverevs egne fans er bemærkelsesværdigt.

Turneringen, Holger Rune vandt, var BMW Open i München. En såkaldt 250-turnering, hvilket er den lavest rangerende kategori på ATP Touren.

Folk undrede sig over, at Rune fik et wildcard

Alexander Zverev var med afstand det største navn i turneringen, mens Holger Rune, der var med på et wildcard, var forholdsvis ubemærket på det intime MTTC Iphitos-anlæg i den sydtyske storby.

Det forklarer Jannik Schneider, der er freelancejournalist og dækker tennis for store tyske medier som Der Spiegel, Sportsschau og Zeit.

- Fra dag til dag fik han mere og mere opmærksomhed fra tilskuerne, og han skrev flere og flere autografer, men før sejren mod Zverev var han bare én spiller blandt mange, der kunne træne uforstyrret og uden at blive genkendt.

Jannik Schneider var selv på plads i München, hvor han i de første dage lagde mærke til, at den smule snak, der var om Rune, først og fremmest handlede om, at han var kommet med på en invitation fra turneringsledelsen.

- Det er ikke så normalt i Tyskland, at der bliver tildelt et wildcard til en spiller fra udlandet. Det var ikke, fordi det blev kritiseret, men folk undrede sig. Vi har ikke så mange tyske turneringer, der kan støtte de unge spillere, men i sidste ende gjorde han det jo godt, så ledelsen endte med at have alle argumenter på sin side.

Han er på vej op mod de bedste. Han kan sagtens være top-20, når året er omme

Samantha Smith

På sin vej til karrierens hidtil største triumf tabte Holger Rune, der nu er nummer 45 på verdensranglisten, ikke et eneste sæt.

Rafael Nadal, Andy Murray og... Holger Rune

For at sætte Runes triumf på gruset i Tyskland i perspektiv har vi taget et kig på, hvor gamle de mest vindende aktive tennisspillere ved udgangen af 2021 var, da de vandt deres første titel på ATP Touren.

Ifølge den engelske ekspertkommentator og tidligere topspiller Samantha Smith kan Runes første titel og hans øjeblikkelige rejse op ad verdensranglisten være et billede på, hvad der er i vente.

- Holger begynder nu at vinde titler, så han er på vej op mod de bedste. Han kan sagtens være top-20, når året er omme, så han er helt sikkert på sporet. Hvis man kan presse mod topti i deres sene teenageår, har det de seneste årtier været en indikation på, at de kan vinde Grand Slams.

Om danskeren formår at komme helt op blandt de største stjerner, tør David Law ikke at garantere, selvom talentet uomtvisteligt er stort.

- Han har gjort noget rigtig godt ved at vinde München, men det var kun en enkelt uge, og det var en turnering, hvor mange spillere ikke var til stede. Det er hårdt at være på ATP Touren, og konkurrencen er stor, så man er nødt til at vise det uge efter uge, men det er en god start.

Spansk vidunder stjæler rampelyset fra Rune

David Law forventer, at Holger Rune, trods sejren i München, fortsat kommer til at kunne gå i fred, når han i næste uge tager til Italien for at spille den store Masters-turnering i Rom.

- Folk vil sige: ”Når ja, det er den unge gut fra Danmark, der vandt i München. Lad os se, hvad han kan”. Men ellers tror jeg, han mere eller mindre vil gå under radaren endnu, siger briten, mens Jannik Schneider ser en smule anderledes på det.

- Rune er helt sikkert en spiller, vi holder øje med. Nu er han i top-50, og han er lige blevet 19 år, så der er jo ikke noget at diskutere. Der vil utvivlsomt være mere opmærksomhed fra nu af. Ikke meget, men helt sikkert mere.

En af grundene til, at Holger Rune endnu ikke kan forvente at bade sig i hele verdenspressens opmærksomhed, er, at der er en spiller, der er en uge yngre, men noget længere i sin udvikling.

Han hedder Carlos Alcaraz, et spansk vidunder, der allerede har fire ATP-titler på cv'et. Den første kom i øvrigt, da han var 18 år, 2 måneder og 20 dage.

- Al larm i øjeblikket er rettet mod Alcaraz, og på en måde, tror jeg, det er godt for Holger. Han vil selvfølgelig være under bevågenhed, men ikke lige så meget som Alcaraz, fordi han er et af de allervarmeste navne i international tennis lige nu. Det fjerner måske lidt af presset for Holger, siger Samantha Smith.

Mens Holger Rune nu er nummer 45 i verden, er Carlos Alcaraz nummer 9.

Drømmer om stor rivalisering, men lige nu er Rune "totalt overskygget"

Samantha Smith oplevede første gang Holger Rune til herrernes sæsonfinale i 2019 i London, hvor danskeren var blevet inviteret med som hittingpartner for blandt andre Novak Djokovic og Alexander Zverev.

For mig at se, er det ikke retfærdigt at sammenligne de to, selvom de er samme årgang

David Law

Siden har tenniseksperten haft anledning til at se Rune i aktion et par gange, hvor hun har bidt mærke i, at han "spiller med meget frihed og med en stor tro på sig selv".

- Som unge spillere havde Novak Djokovic og Andy Murray også den her selvtillid og tro på tingene uden at være arrogante. De vidste bare, hvor gode de var. Alcaraz er på samme måde, og jeg tror også, at Holger befinder sig i den kategori. Det er specielt, for de typer skiller sig meget ud fra andre tennisspillere.

- Det er klart, at Alcaraz er nået lidt længere end Holger, men hele hypen omkring Holger Rune, som han har vist sig frem på, er, at han nok vil blive en topti-spiller. Den stemning har der været i et par år nu. Jeg tror dog, at hypen omkring Alcaraz handler om, at han bliver nummer ét i verden, og at han vil vinde Grand Slams.

David Law er enig i, at Alcaraz er længere i sin udvikling end Holger Rune. Faktisk er danskeren "totalt overskygget".

- Jeg tror, Alcaraz vil blive nummer et og vinde Grand Slams, så for mig at se er det faktisk ikke retfærdigt at sammenligne de to, selvom de er samme årgang. Men Rune har allerede formået mere, end jeg havde forventet på det tidspunkt, så det er virkelig, virkelig spændende.

Selvom der i øjeblikket er en mærkbar forskel på de to, drømmer Samantha Smith om, at niveauet på et tidspunkt bliver udjævnet.

Hun ser gerne, at et fremtidigt opgør mellem Rune og Alcaraz får en karakter, der minder om den, der har været, når Roger Federer og Rafael Nadal tidligere har mødt hinanden, eller når Novak Djokovic har spillet mod Andy Murray.

- Vi har brug for at få de her lange, store rivaliseringer. Jeg kan godt lide, at de er fra samme årgang. Det er ret stort at have to så lovende spillere fra samme årgang. Det er sjovt, og de kampe kan komme til at få stor betydning, siger Samantha Smith.

I november sidste år mødte Rune og Alcaraz hinanden til den særlige Next Gen-turnering i Milano. Dengang vandt spanieren 3-0 i sæt efter en kamp, der var noget tættere, end cifrene fortæller.

Men faktisk har de spillet mod hinanden langt flere gange som ungdomsspillere, og Holger Rune håber også selv på at kunne få en stor rivalisering med den stærke spanier.

- Det kunne være vanvittigt fedt. Der er ikke mange på vores alder. Vi er meget unge.

- Han er en vanvittig spiller og har gjort det sindssygt godt i år, så jeg glæder mig til at få mange spændende kampe mod ham i Grand Slam-finaler forhåbentlig, sagde danskeren til TV 2 SPORT efter sin turneringssejr i München.

"Fin balance" kan afgøre Runes popularitet

Hvis Holger Rune formår at spille sig yderligere op på verdensranglisten og begå sig med de største stjerner, kan den unge dansker ikke undgå, at han i store dele af tennisverdenen vil få et omdømme.

Han er en ung mand, og forhåbentlig har han lært noget

David Law

Her skal danskeren træde varsomt, for han har før haft udfordringer med at styre sit temperament på banen.

David Law husker, trods sit begrænsede kendskab, en sag i 2021, hvor Rune fik en bøde for en række homofobiske vendinger under en tenniskamp.

- Jeg er nødt til at være ærlig, han var jo også kendt for det, han sagde på banen sidste år, hvor han blev undersøgt af ATP. Det var ret forfærdeligt, det han sagde. Men han er en ung mand, og forhåbentlig har han lært noget, siger Law og bruger en af tidernes største spillere som et eksempel på, at det er muligt at vende sit temperament til noget positivt:

- Roger Federer havde et frygteligt temperament, da han var på Runes alder. Men som han blev ældre, blev han også mere moden og arbejdede med det.

Tenniskommentatoren understreger, at der er "en fin balance mellem at vise passion og personlighed og at opføre sig utilstedeligt".

Holger Rune har flere gange givet udtryk for, at hans mentale håndtering af tenniskampe er noget, som han og holdet bag arbejder på. Og det kan vise sig at være et ganske klogt træk.

- Hvis han ikke viser fremskridt i de kommende år, vil det selvfølgelig være noget andet, men så er vi også ude i, at han får svært ved at leve op til sit potentiale. Måske var sidste uge vendepunktet, siger Samantha Smith.

Fremskridt kan Holger Rune passende fortsætte med at vise i næste uge, når han rejser til Rom for at dyste med verdenseliten. Her skal han forsøge at kvalificere sig til den store turnering, der er i kategorien lige under Grand Slams.

Ifølge Samantha Smith er der alle gode grunde til at rette blikket fremad for Rune, da der er en sandsynlighed for, at sidste uges triumf kan ende med blot at være en parentes i en karriere med et hav af titler.

- Jeg tror ikke, at sidste uge var livsændrende. Hvis han vinder en Grand Slam, vil det selvfølgelig være rigtig, rigtig stort.