Fjerner ranglistepoint ved Wimbledon i protest

ATP og WTA har fjernet ranglistepoint fra årets Wimbledon, da turneringen har udelukket russere og hviderussere.

Der bliver ingen point til verdensranglisten til mandlige deltagere ved årets Wimbledon.

Det meddeler herrernes ATP Tour på sin hjemmeside fredag, og kort efter fik de følgeskab af kvindernes WTA Tour.

Beslutningen skyldes Wimbledons udelukkelse af russiske og hviderussiske spillere, som ATP erklærede sig meget uenig i, da beslutningen blev offentliggjort i april.

Ifølge nyhedsbureauet AFP underminerer Wimbledon med sin beslutning principperne og integriteten bag ATP's verdensrangliste.

- Det er også et brud på vores aftale om ranglisten. Hvis ikke forholdene ændrer sig, er det med stor fortrydelse og modvilje, at vi ikke ser andre udveje, end at fjerne ATP-point fra Wimbledon i 2022, skriver ATP på sin hjemmeside.

All England Club, arrangøren af Wimbledon, står dog fast på sin beslutning. Det skriver den på sin hjemmeside og begrunder igen udelukkelserne med Ruslands invasion af Ukraine.

All England Club ligger vægt på især to forhold. Dels vil man ikke risikere spillernes og deres familiers sikkerhed, og dels ønsker man på ingen måde at bidrage til propaganda for det russiske regime.

- Det er velkendt, at statskontrollerede medier bruger sportslig succes til at underbygge fortællinger om triumf til det russiske folk, skriver All England Club blandt andet.

All England Club skriver desuden, at man overvejer sine muligheder og er i kontakt med arrangørerne af de andre tre grand slams, Australian Open, French Open og US Open. Ingen af dem har på samme måde udelukket spillere.

Mange internationale sportsforbund har efter invasionen valgt at udelukke atleter fra både Rusland og Hviderusland. Tennissporten har været mere tilbageholdende.

Wimbledon valgte dog at gå skridtet videre, end forbundene ATP, WTA og det internationale tennisforbund ITF hidtil har dikteret.

- Vi anerkender, at det er hårdt for de enkelte spillere, der bliver påvirket, og det er ærgerligt, at de skal lide under det russiske regimes handlinger, sagde Ian Hewitt, der er formand for All England Club, arrangøren af Wimbledon.

ATP har indtil nu tilladt spillere fra de to lande at deltage i sine turneringer. De spiller dog under neutralt flag, ligesom en ATP-turnering i Moskva er blevet aflyst.

Forbundet anerkender, at Wimbledon har haft en svær beslutning at træffe, men henviser blandt andet til, at den britiske regering kun uformelt har opfordret til en udelukkelse af russere og hviderussere.

Wimbledon bliver servet i gang 27. juni.

Søndag starter årets anden Grand Slam-turnering, French Open, hvor russiske og hviderussiske spillere deltager under neutralt flag.